Iașul poate construi cel mai mare hub școlar din Moldova!

Senatorul USR de Iași Marius Bodea a prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă proiectul realizării a trei hub-uri școlare în puncte strategice din marginea Iașului care, odată implementate, ar rezolva două probleme esențiale cauzate de dezvoltarea accelerată a orașului: descongestionarea traficului spre zona centrală, precum și reașezarea pe baze de secol 21 a infrastructurii educaționale preșcolare din municipiu și din zona metropolitană.
Avem 120.000 de ieșeni care trăiesc în Zona Metropolitană. Valea Lupului, cu 15.000 de locuitori pe doar câțiva km pătrați, e una din cele mai aglomerate suburbii din România. Miroslava a depășit 30.000 de locuitori și e mai mare, în momentul acesta, în cifre reale, decât Pașcaniul.

Avem Rediu, cu 10.000 de locuitori, avem confluența municipiului cu zona Rediu-Viticultori, unde se construiește enorm, Ciurea-Lunca Cetățuii cu zeci de blocuri și sute de case la Șoseaua de Centură, iar Socola-Bucium-Vișani reprezintă o zonă imensă, unde avem un flux cotidian de 100.000 de oameni. Se nasc orașe propriu-zise în jurul Iașului și nu se construiește deloc infrastructură urbană“, afirmă senatorul USR.

Marius Bodea constată că harta învățământului ieșean reflectă perioadele de dezvoltare din ultimii 150 de ani.

Liceele de tradiție sunt în zona centrală sau semicentrală, iar școlile generale sunt amplasate la mjlocul bulevardelor din marile cartiere-dormitor. Localizările unităților de învățământ au urmat exact urbanizarea accelerată din anii ’70-’80, când Iașul avea oricum o întindere de două ori mai mică decât în prezent.

În Iași s-au construit blocuri și case în ultimii 30 de ani, dar nu s-au construit școli. De aceea, toată lumea vine din toate părțile în Centru și de aceea avem o presiune sufocantă zi de zi, însemnând ore de viață pierdute de-a lungul fiecărei zile. În Iași avem o singură școală de stat finalizată după 1990, cea din Nicolina 2, dar care fusese începută înainte de Revoluție“, întărește Marius Bodea.

Inelul semi-central al Iașului înglobează marea majoritate a școlilor și această situație anormală, rămasă mult în urma extinderii firești a orașului, provoacă apoplexia imobilității sutelor de mii de oameni.

Toată lumea din administrație și politică conștientizează problema și o admite ca urgență, cunoscându-se chiar și soluțiile, dar nimeni nu acționează, pentru că în Iași totul stă pe loc. Decidenții publici sunt paralizați de autosuficiență și interese meschine, de îmbogățire rapidă. Soluțiile trebuie implementate urgent!

Hub școlar pe amplasamentul Școlii „Veronica Micle” din Bucium

Senatorul USR Marius Bodea consideră că Școala „Veronica Micle” din Bucium trebuie modernizată la nivelul secolului XXI, după modelul hub-urilor școlare din Vest, pentru a putea satisface cererea tuturor celor din zona Bucium-Vișani până la Bârnova. Aceasta ar putea deservi cele circa 20.000 de familii zonă.

Acești locuitori ar fi încântați să aibă în suburbie o asemenea școală: cu amenajări noi, cu sală de sport cu gradene, cu parc și amfiteatru și terenuri de sport și cantină. Aici trebuie să învețe cel puțin 2.000 de elevi într-una dintre cele mai moderne școli din România“.

Hub școlar pe spațiul Școlii Normale din Copou

O clădire istorică de mari proporții și un parc dendrologic de câteva hectare în jur. O bijuterie! Actuala administrație a abandonat această școală în care mai învață 800 de elevi. Lucrările de reabilitare au fost abandonate în 2017. E o tragedie, toată suflarea ieșeană deplânge situația acestui liceu de mare tradiție.

Aici pot învăța până la 2.500 de elevi, absorbind cererea din toată zona Rediu, o bună parte a Copoului, cartierul în expansiune Moara de Vânt și Aroneanu. Ai avea o nouă extremitate a Iașului acoperită cu un hub școlar de mari dimensiuni, adus la standarde occidentale prin modernizări. Mihai Chirica se dovedește de-o ignoranță crasă lăsând Școala Normală să se dărâme!

El cerea înstrăinarea patrimoniului în loc să gândească un proiect mare pentru cererea imensă de infrastructură școlară în zonă“, arată senatorul USR

Hub școlar în zona Uricani

Iașul poate da exemplul de gândire strategică în domeniul educațional prin construirea de la zero al celui mai mare hub școlar pe terenul public din capătul cartierului Păcurari-Canta, în apropiere de viitoarea șosea Uricani-Cicoarei, pe Șes Bahlui, crede Marius Bodea.

Sensul acestor centre școlare este:

» să se afle la confluența marilor rute de trafic, pentru a fi accesibile de la distanțe mari
» să fie de dimensiuni mari pentru a satisface creșterea populației școlare pe termen foarte îndepărtat, la scară istorică
» să dispună de suprafețe mari libere în jur, pentru a putea dezvolta o infrastructură de mari proporții, eliberată de orice constrângeri
» să nu se afle în înghesuiala zonelor centrale, pe străduțe înguste din interiorul orașelor.

Amplasamentul din zona Șes Bahlui-Păcurari satisface toate aceste cerințe“, afirmă Marius Bodea, care continuă: „Un hub școlar cu ciclu de învățământ complet, de la clasa I până la a XII-a, ar fi excelent plasat pentru toți locuitorii din Miroslava, de la Uricani-Cornești până la Valea Adâncă și Horpaz, care pot veni pe Șoseaua de Centură în 5-10 minute. Toți acești locuitori nu ar mai intra zilnic în oraș cu mii de copii care sunt duși la școală în zona centrală.

Hub-ul din capăt Păcurari ar fi ideal pentru toți locuitorii din Valea Lupului, pentru o bună parte din locuitorii cartierelor Dacia-Canta-Păcurari, s-ar adresa celor din cartierul Zorilor sau a celor din partea de vest a Rediului. Sunt 100.000 de locuitori cărora li se adresează acest liceu.
Iașul trebuie să dea un exemplu de investiție în educație întregii țări. Noua școală ar putea fi cel mai mare hub școlar din Moldova.

Va fi modelul de liceu american implementat la Iași: spații de învățământ care pot primi, în timp, până la 2.500-3.000 de elevi, terenuri de sport, pistă de atletism, sală multifuncțională cu gradene, amfiteatru, laboratoare moderne, cantină, spații de cazare, parc dendrologic, alei…

Prin dotările sale, prin ambientul creat, acest hub va atrage mii de elevi din zonele țintă. Suprafața sa va fi de câteva hectare și preconizăm construirea a aproximativ 40.000 de metri pătrați de clădiri și anexe“.

Senatorul USR Marius Bodea estimează investiția la 50 milioane de euro și afirmă că poate fi realizată în patru ani din momentul lansării proiectării. 

„Avem fonduri europene pentru infrastructura educațională și vom găsi toate resursele necesare!“, încheie Marius Bodea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here