Hub școlar în zona Uricani
Iașul poate da exemplul de gândire strategică în domeniul educațional prin construirea de la zero al celui mai mare hub școlar pe terenul public din capătul cartierului Păcurari-Canta, în apropiere de viitoarea șosea Uricani-Cicoarei, pe Șes Bahlui, crede Marius Bodea.
Sensul acestor centre școlare este:
» să se afle la confluența marilor rute de trafic, pentru a fi accesibile de la distanțe mari
» să fie de dimensiuni mari pentru a satisface creșterea populației școlare pe termen foarte îndepărtat, la scară istorică
» să dispună de suprafețe mari libere în jur, pentru a putea dezvolta o infrastructură de mari proporții, eliberată de orice constrângeri
» să nu se afle în înghesuiala zonelor centrale, pe străduțe înguste din interiorul orașelor.
„Amplasamentul din zona Șes Bahlui-Păcurari satisface toate aceste cerințe“, afirmă Marius Bodea, care continuă: „Un hub școlar cu ciclu de învățământ complet, de la clasa I până la a XII-a, ar fi excelent plasat pentru toți locuitorii din Miroslava, de la Uricani-Cornești până la Valea Adâncă și Horpaz, care pot veni pe Șoseaua de Centură în 5-10 minute. Toți acești locuitori nu ar mai intra zilnic în oraș cu mii de copii care sunt duși la școală în zona centrală.
Hub-ul din capăt Păcurari ar fi ideal pentru toți locuitorii din Valea Lupului, pentru o bună parte din locuitorii cartierelor Dacia-Canta-Păcurari, s-ar adresa celor din cartierul Zorilor sau a celor din partea de vest a Rediului. Sunt 100.000 de locuitori cărora li se adresează acest liceu.
Iașul trebuie să dea un exemplu de investiție în educație întregii țări. Noua școală ar putea fi cel mai mare hub școlar din Moldova.
Va fi modelul de liceu american implementat la Iași: spații de învățământ care pot primi, în timp, până la 2.500-3.000 de elevi, terenuri de sport, pistă de atletism, sală multifuncțională cu gradene, amfiteatru, laboratoare moderne, cantină, spații de cazare, parc dendrologic, alei…
Prin dotările sale, prin ambientul creat, acest hub va atrage mii de elevi din zonele țintă. Suprafața sa va fi de câteva hectare și preconizăm construirea a aproximativ 40.000 de metri pătrați de clădiri și anexe“.
Senatorul USR Marius Bodea estimează investiția la 50 milioane de euro și afirmă că poate fi realizată în patru ani din momentul lansării proiectării.
„Avem fonduri europene pentru infrastructura educațională și vom găsi toate resursele necesare!“, încheie Marius Bodea.