Toate contractele din cadrul proiectelor de revitalizare a spațiilor verzi din Iași au fost câștigate de aceeași firmă, Con Ted Company SRL @ Firma omului de afaceri Cornel Brînză beneficiază de o a doua păsuire după ce nu a reușit să finalizeze la timp lucrările la Zona de Agrement C.A. Rosetti @ 7IAȘI a vizitat șantierul de pe C.A. Rosetti în luna mai, când se împlinea primul termen de finalizare a lucrărilor, dar și în noiembrie după depășirea celui de al doilea termen @ Evoluția lucrărilor este minoră, iar Primăria Iași a semnat cu firma Con Ted Company o nouă prelungire, până în decembrie 2023 @ Con Ted Company a abandonat și lucrările și la proiectul „oaze de verdeață în cartierul nostru” @ În iunie 2020, primarul Mihai Chirica anunța că cinci terenuri abandonate sau degradate din cartierele ieșene vor fi transformate în parcuri și spații verzi, iar străzile și aleile adiacente vor fi reabilitate @ Și licitațiile pentru furnizarea de echipamente pentru așa-zisele zone verzi au fost câștigate tot de către firma Con Ted Company în asociere cu Ischia SRL Galați @ În plus, pentru că incompetența se plătește, există riscul real ca municipalitatea să fie obligată să returneze în totalitate sprijinul de milioane de euro primit din partea Uniunii Europene
Primarul Mihai Chirica nu s-a ținut de cuvânt nici atunci când anunța că „Iașul devine verde” prin intermediul a două mari proiecte cu finanțare europeană care presupuneau amenajarea Zonei de Agrement C.A. Rosetti și reconversia unor terenuri degradate din diverse zone ale orașului. În 2019 și 2020, anunțurile primarului erau însoțite de simulări video și imagini care descriau cum ar trebui să arate, după finalizarea lucrărilor, zonele vizate.
Termenele de finalizare au fost însă depășite, iar proiectele sunt sortite eșecului. În plus, există riscul real ca municipalitatea să fie obligată să returneze în totalitate sprijinul de milioane de euro primit din partea Uniunii Europene.
Eșecul proiectelor Zona de Agrement C.A. Rosetti și „oaze de verdeață în cartiere” este legat de numele aceleiași firme, Con Ted Company SRL, care în mod miraculos a câștigat toate licitațiile legate de aceste proiecte, atât pentru realizarea lucrărilor cât și pentru furnizarea de echipamente. În privința ultimelor contracte, pentru furnizarea de echipamente, Curtea de Apel Iași a arătat într-o sentință din primăvara anului trecut că procedurile de atribuire au fost viciate, prin condițiile introduse ori eliminate de către Primăria Iași din caietul de sarcini.
Firma nu a reușit să respecte nici al doilea termen de finalizare a lucrărilor
Ordinul de începere a lucrărilor la Zona de Agrement C.A. Rosetti a fost semnat pe 7 mai 2020, iar firma omului de afaceri Cornel Brînză, Con Ted Compnay SRL, trebuia să finalizeze proiectul în mai 2022.
Acest lucru nu s-a întâmplat. Ba mai mult, în iulie 2022, la două luni după data la care trebuiau inițial finalizate lucrările, șantierul era abandonat. Într-un răspuns emis redacției 7IAȘI, Primăria Iași argumenta că lucrările nu au fost finalizate la timp, „din cauza condițiilor climaterice complet nefavorabile” și din cauza „existenței unor lucrări neprevăzute”. În același răspuns semnat de către primarul Mihai Chirica se arată că între Primăria Iași și firma Con Ted Company SRL a fost semnat un act adițional privind prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor cu încă șase luni, până la data de 7 noiembrie 2022.
Constructorul nu a putut respecta nici acest termen, astfel încât municipalitatea ieșeană a decis să-l păsuiască din nou până în decembrie 2023.
Imaginile surprinse de 7IAȘI pe 6 noiembrie, arată că lucrările nu au evoluat considerabil față de luna mai a aceluiași an.
În luna iulie 7IAȘI arăta că: „Constructorul nu a reușit decât să ridice două clădiri mici, realizate integral din beton și să toarne platforma unei fântâni care ar trebui să marcheze perimetrul central al zonei de relaxare. În rest, șantierul este populat doar de maldăre de pământ și de câteva utilaje care nu funcționează. Ba mai mult, două dintre aceste utilaje sunt desfăcute, șantierul fiind folosit și ca bază de reparații de către constructor. Aleile și zonele de odihnă din viitorul parc nici măcar nu au fost trasate”.
Între timp, în noiembrie, pe șantier sunt vizibile doar câteva schimbări. Au apărut tubulaturi pentru rețelele electrice și se nivelează platforma centrală a parcului, pe care ar trebui amenajat un amfiteatru în aer liber.
Proiectul prevedea demolarea clădirilor aflate într-o stare avansată de degradare existente pe terenul respectiv şi care nu aparţin patrimoniului cultural naţional. „Vor fi modernizate căile de acces și amenajate alei pietonale, spaţii verzi (prin defrişarea vegetaţiei existente, modelarea terenului, plantarea cu plante perene şi gazonarea suprafeţelor, inclusiv plantare de arbori şi arbuşti).
De asemenea, vor fi create facilităţi pentru recreere pe terenurile amenajate (zone speciale pentru practicarea sportului, locuri de joacă pentru copii), va fi funcţională o reţea de Wi-Fi cu acces public, vor fi instalate sisteme de supraveghere video, elemente de mobiler urban (bănci, coşuri de gunoi, toalete ecologice, suport de parcare pentru biciclete), vor fi făcute racordări la reţelele de utilitate publică, precum şi sisteme de irigaţii şi iluminat pentru spaţiile amenajate”, anunțau oficialii Primăriei Iași în mai 2020.
Proiectul „Oaze de verdeață în cartiere”: Iașul riscă să dea toți banii înapoi la UE
Situația este cel puțin la fel de gravă și în privința celui de al doilea proiect asumat de Mihai Chirica sub sloganul „Iașul devine verde”. Același constructor favorit al Primăriei, Con Ted Company SRL, nu reușește să finalizeze lucrările la cele cinci obiective incluse în proiectul „oaze de verdeață în cartiere”.
Ultimele informații arată că firma lui Brînză nu poate suporta costurile în privința lucrărilor de asfaltare ale aleilor și străzilor adiacente. Subcontractarea lucrărilor de asfaltare este imposibilă, deoarece este interzisă de către Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est, organismul prin intermediul căruia a fost obținută finanțarea europeană.
Lucrările la o parte dintre obiective trebuiau finalizate încă din luna august, dar constructorul refuză să înainteze motivând că lucrează în pierdere. Estimările municipalității arată că proiectul „oaze de verdeață în cartiere” este realizat în proporție de aproximativ 80%, însă există riscul eșecului total și ca întreaga sumă finanțată de către UE să trebuiască a fi rambursată.
„Oaza de verdeaţă din cartierul nostru” este un program de revitalizare a spaţiilor publice abandonate sau degradate de mici dimensiuni pe care municipalitatea ieşeană l-a gândit încă din perioada 2019-2020. Contractul de finanțare europeană aferent acestui proiect a fost semnat pe 5 februarie 2020, iar pe 16 iunie 2020 primarul Mihai Chirica a semnat și contractul de lucrări de construire cu firma SC Con Ted Company SRL pentru o sumă de 4.294.362,30 lei, fără TVA (5.110.291,14 lei, cu TVA). Constructorul se obliga ca în termen de 28 de luni să procedeze la reconversia şi refuncţionalizarea a 12.741 de metri pătraţi de teren neutilizat în zone situate pe aleea Prof. I. Simionescu (2.664 metri pătraţi), strada Bradului nr. 17 A (4.250 metri pătraţi), strada Egalităţii nr. 27 A (2.519 metri pătraţi), strada Butnari nr. 13 A (1.673 metri pătraţi) şi strada Romană (1.635 metri pătraţi). Proiectul include și modernizarea a trei străzi de acces direct către aceste scuaruri: Prof. I. Simionescu, Orientului și Romană, cu o suprafață totală de 15.868 metri pătrați. Primul spaţiu care ar fi trebuit recepţionat este cel din zona străzii Bradului, cu termen de finalizare august 2022.
Curtea de Apel: Primăria Iași a trucat licitația câștigată de Con Ted Company și Ischia Galați
Pe 19 aprilie 2021, 7IAȘI anunța în exclusivitate: „Sentință trăsnet: licitație trucată la Primăria Iași! Contract de 3,6 milioane lei, direcționat de Chirica&Co către o firmă de casă”. Articolul de la acea vreme arăta cum Curtea de Apel a desființat licitația organizată de Primăria Iași pentru atribuirea contractului de furnizare de bunuri pentru Zona de Agrement C.A. Rosetti. Judecătorii au constatat că firma câștigătoare a fost favorizată chiar dacă avea cea mai mare ofertă financiară, peste 3,6 milioane lei. Oferta a aparținut asocierii dintre SC Ischia SRL și SC Con Ted Company SRL, ultima patronată de omul de afaceri ieșean Cornel Brînză. Primăria a eliminat criteriul deținerii autorizației ISCIR, prevăzut expres în lege „Este adevărat că prin documentația de atribuire nu s-a solicitat expres ca ofertanții să dețină autorizație ISCIR, însă actul normativ care prevede deținerea autorizației era obligatoriu a fi cunoscut și respectat de toți operatorii economici care au participat la licitație. Nu se poate deroga printr-o omisiune a Primăriei Municipiului Iași de la dispozițiile legale imperative. Este obligatorie deținerea autorizației ISCIR, indiferent de inserarea acestei cerințe în fișa de date sau nu”, se arată în sentința Curții de Apel. Primăria Iași a introdus însă un criteriu absurd de departajare: 40% punctaj pentru termenul de livrare și termenul de intervenție. Societatea lui Cornel Brînză a ofertat un termen de livrare a echipamentelor de doar 1 zi și un termen de remediere a defecțiunilor de doar 1 oră.
Primarul virtual ratează proiectul C.A. Rosetti: betoane și maldăre de pământ în loc de zonă verde