IAȘUL AJUTĂ E.ON: bani pierduţi pe energie scumpă. Delphi nu cumpără curent de la ei pentru că e scump. Pentru sectorul public, însă, preţul e bun

Liberalizarea pieţei de energie electrică pune în dificultate profiturile E.On. Sute de instituţii publice şi de firme private au ales să cumpere energia de pe bursă, optând pentru furnizori privaţi. „Avem şi noi în vedere acest lucru”, susţine managerul de la Spitalul Sfântul Spiridon, Ioan Bârliba.

 

E.On evită să dea preţurile cu care vinde energie în sistemul public din Iaşi, invocând confidenţialitatea contractelor dintre părţi, dar tot mai mulţi şefi de instituţii recunosc că pe bursă găsesc preţuri mai mici. Presiunea asupra E.On creşte, dar relevanţa publică este alta: câţi bani de la buget s-ar economisi dacă instituţiile publice ar cumpăra curent de pe piaţa liberă şi nu prin negocierea directă cu E.On?
Două cifre dau un indiciu clar privind sumele uriaşe vehiculate în aceste contracte: E.On are un preţ de listă pentru consumatori non-casnici, pe medie tensiune, de 385,8 lei/MWh (cu toate taxele), în timp ce pe bursă preţul mediu la contractele pe termen lung este de 160 lei/MWh (fără taxe). Chiar şi cu taxele de transport şi costul certificatelor verzi, ofertele de pe OPCOM sunt la jumătate faţă de cel afişat de E.On.

 

 

 Toţi consumatorii publici din Iaşi sunt conectaţi la E.On prin contracte renegociate periodic. E un curent scump

Schimbarea a adus economii

Deschiderea pieţei de energie electrică dă frisoane şefilor de la E.On. Sute de instituţii sau companii, mai mici sau mai mari consumatori, au ales să cumpere energie de pe bursă, de la firme private. „Cei mai mari consumatori sunt cei industriali, nu instituţiile publice. Au ales însă să plece de la E.On şi unele instituţii. La Iaşi, de exemplu, unul dintre cei mai mari consumatori este Delphi dar fabrica nu are contract cu noi”, spun surse din E.On.

Pe lângă firmele private, au decis să renunţe la E.On inclusiv instituţii de stat. Spitalul Municipal din Medgidia a renunţat încă din vara lui 2011 la serviciile E.On. Noii furnizori sunt ieşenii de la Fidelis Energy SRL Valea Lupului. Prin schimbarea furnizorului, spitalul din Medgidia a făcut o economie de 5.000 lei lunar. Practic, la acea dată facturile s-au redus de la 27.000 lei la 22.000 lei.

 

“Pentru acest an am obţinut o reducere de 2% de la E.On. Luăm în calcul şi noi cumpărarea direct de pe bursă.”, Ioan Bârliba, manager Spitalul „Sf. Spiridon”

 

Variaţii mari de preţ

Ca principiu, sistemul pieţei de energie electrică funcţionează foarte simplu. Producătorii oferă o cantitate de energie la un anumit preţ iar cumpărătorii sunt ori consumatori, ori firme intermediare. Preţurile variază de la 110 lei la 190 lei sau chiar 220 lei/MWh, iar în această marjă apar profiturile consistente ale operatorilor. „Una este să cumperi cu 110 lei şi alta cu 190 lei. La acest preţ se adaugă taxele de distribuţie. Dacă ai cumpărat cu 110 lei, poţi negocia preţul cu consumatorul astfel încât să obţii un profit cât mai mare”, spun sursele din cadrul E.On.

Firma ieşeană Fidelis Energy a cumpărat la începutul lunii februarie energie la preţul maxim de 190 lei MWh. În oferta de cumpărare s-a specificat că se doreşte energie „livrată în vârf în toate zilele calendaristice, între orele 7-21, la o putere minimă de 0,001 MWh şi maximă de 5 MWh, pentru 24.850 ore”. Cei doi acţionari ai Fidelis Energy, Marius Ivanov şi Cătălin Vişan, sunt plecaţi din ţară şi nu au putut fi contactaţi.

 

 Preţul pe bursă a ajuns la 140 lei/MWh, în timp ce preţul afişat de E.On pentru consumatorii non-casnici este de 385 lei/MWh

E.On contraatacă prin negociere

Preţul oferit de Fidelis Energy este unul mare pe bursă. Inversolar Energy SA Arad, spre exemplu, a cumpărat energia cu 144 lei MWh. Liberalizarea pieţei de energie ar putea duce, în continuare, la reducerea rolului E.On. „Nu ştiu exact ce cantitate de energie consumăm, dar a cumpăra de pe bursă este o idee pe care nu o resping în totalitate”, susţine rectorul UAIC, Vasile Işan. „Este o problemă, într-adevăr, iar foarte multe contracte sunt renegociate. Pentru că există clauze de confidenţialitate, nimeni nu ştie care este preţul real trecut în contracte”, susţin sursele 7EST din cadrul E.On.

 

Reduceri importante de preţ

Printre consumatorii non-industriali importanţi nu se numără doar universităţile ieşene, ci şi spitalele. Spitalul Sfântul Spiridon a rămas client al E.On tocmai datorită faptului că reprezentanţii companiei au fost dispuşi să negocieze preţul. „Noi negociem în fiecare an cu cei de la E.On şi sunt două motive principale pentru care am rămas clienţii lor. Primul motiv este legat de asigurarea unei continuităţi în furnizare. Suntem spital de urgenţe şi este periculoasă orice întrerupere în furnizare. Un al doilea motiv este legat de politica de preţ. Pentru acest an, de exemplu, am obţinut o reducere de 2%. Pare puţin, dar trebuie luat în calcul faptul că noi plătim 120.000 lei lunar doar pentru energia electrică. Oricum, luăm în calcul şi noi cumpărarea direct de pe bursă”, a declarat Ioan Bârliba, managerul de la Spitalul Sfântul Spiridon.

 

Cu 30% s-ar reduce facturile la curent în sectorul bugetar din Iaşi dacă s-ar cumpăra energie de pe piaţa liberă

 

Facturile s-ar putea reduce cu o treime

Aşadar, reducerea oferită de E.On Spitalului Sfântul Spiridon este de 2.400 lei lunar, ceea ce înseamnă 28.800 lei anual. La un preţ mediu de 160 lei MWh, întâlnit pe bursă, cei 120.000 lei plătiţi lunar de spitalul ieşean ar reprezenta circa 750 MWh. În calcul nu au fost prinse costurile de transport şi distribuţie, care sunt reglementate. În cazul în care energia ar fi cumpărată de pe bursă la un preţ de 110 lei MWh, preţ cu care iese frecvent la vânzare Modern Calor Botoşani, spre exemplu, cei 750 MWh ar costa doar 82.500 lei. Aşadar, factura s-ar reduce, practic, cu o treime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here