Iașul, cimitirul marilor țepe! Aici a fost mutată o firmă folosită de gulerele albe pentru a masca o fraudă uriașă. La începutul anului 2019, Complexul Energetic Oltenia, prin intermediul executorului judecătoresc Sebastian Plumbu, demarează procedura de executare silită împotriva societății ieșene BVA Coal SRL. Astfel, pe rolul Judecătoriei Iași au fost înregistrate numai puțin de opt dosare de executare pentru aproximativ 3,5 milioane lei. Executarea a fost demarată în baza a opt bilete la ordin lăsate drept garanție de firma BVA Coal. Potrivit informațiilor oficiale, datoria reală pe care o are de recuperat Complexul Energetic Oltenia depășește suma de 10 milioane de lei.
Inundațiile din vara lui 2014 din Serbia au creat în țara vecină un necesar de cărbune, carierele acestora fiind inundate. Deși inițial compania gorjeană a anunțat că se va înscrie la licitație și estima un profit de ordinul milioanelor de euro, ulterior a renunțat în mod suspect la participare. Licitația din Serbia a fost câștigată de un consorțiu din care făceau parte companii din Serbia și o firmă cu sediul într-un apartament din Constanța. Toată afacerea este cusută cu ață albă de la un capăt la altul. Un șir lung de ilegalități arătă cum funcționarii statului au fost complici la un tun fabulous pe bani publici.
Firmă înființată cu câteva zile înainte de semnarea contractului
În urma unui control desfășurat de Ministerul Energiei la compania minieră au fost scoate la iveală încrengăturile afacerii cu cărbune pentru Serbia. C.E.O. a refuzat participarea la licitație, dar a transmis o scrisoare de recomandare și de susținere pentru o companie română cu sediul în Constanța. Aceasta, BVA Coal SRL, a fost înființată pe 22 octombrie 2014, cu doar câteva zile înainte de desfășurarea licitației, și îi avea drept asociaţi în proporţii egale pe Mălin George Ilie şi Ilknur Asan. De ce a renunțat CE Oltenia la licitație și și-a oferit sprijinul pentru o companie nou înființată? Răspunsul e simplu. Omul din spatele întregii afaceri este de fapt Ioan Lucian Mureşan, fostul soț al creatoarei de modă Rita Mureșan și fost președinte al AVAS. Mureșan este cel care semnează din partea firmei BVA Coal, pe 19 decembrie 2014, contractul cu Complexul Energetic Oltenia SA având ca obiect furnizarea a 1,2 milioane tone cărbune ce urma a fi exportat în Serbia. Conform dezvăluirilor din presa locală din Gorj și Constanța, Ilie Mălin George și Ilknur Asan sunt de fapt ”interpuși” de meserie. Ilknur Asan este un român de origine turcă folosit drept „săgeată”, cu ani în urmă, de celebrul asasin în serie Sergiu Băhăian. Ilie Mălin George apare în mai multe companii care au legătură directă cu Mureșan, firme ce au fost implicate și devalizarea și lichidarea mai multor companii de stat. Presa locală din Constanța îl descrie pe Ioan Mureșan ca fiind un ”expert” în tunuri de zeci de milioane de euro date statului român.
Bilete la ordin în loc de garanție
Dar să revenim la afacerea cu cărbune. Contractul nr 2964/CEO/19.12.2014 încheiat cu CE Oltenia prevedea livrarea a 1,2 milioane de tone de carbune la prețul de 13 euro tonă. Iar consorțiul format în jurul lui BVA Coal exporta în Serbia cărbunele la un preț de trei ori mai mare. Potrivit contractului iniţial, garanţia de bună execuţie trebuia constituită în termen de 15 zile de la semnarea contractului prin depozit bancar sau scrisoare de garanţie bancară. Firma de apartament nu s-a conformat, iar conducerea CE Oltenia mai comite o ilegalitate. În loc de rezilierea contractului, directorul general al companiei a preferat semnarea unui act adiţional înregistrat sub nr. 888/13.03.2015, prin care s-a stabilit că garanţia de bună execuţie se poate constitui și prin bilete la ordin emise în favoarea CEO SA. Astfel, s-au emis un număr de 8 bilete la ordin în valoare totală de 3.460.080 lei, din care 7 bilete la ordin în valoare nominală 443.600 lei fiecare și un bilet la ordin în valoare de 354.880 lei. Toate cele 8 instrumente de plată aveau scadența în 19 august 2015.
Țeparii s-au mutat la Iași ca să-și piardă urma
După emiterea biletelor la ordin, CE Oltenia a început livrarea de carbune către firma BVA Coal. Ca în orice afacere de tip ”țeapă”, la început, firma constănțeană a făcut plăți în avans către compania minieră. Ușor –ușor au încetinit ritmul plăților, iar sumele datorate CE Oltenia au început să crească. După exportarea a 400.000 de tone de carbune, contractul cu Serbia a picat din cauza costurilor ridicate cu transportul. BVA Coal a refuzat să își achite datoria față de CEO și astfel s-a ajuns la executarea garanției. Pe 18 august 2015 sunt introduce în circuitul bancar cele 8 bilete la ordin în valoarea de aproximativ 3,5 milioane de lei. Pe 20 august BRD informează că cele 8 instrumente de plată au fost refuzate la plată de către BVA Coal, în conturile firmei neexistând nici măcar un leu. CE Oltenia a demarat mai multe procese în instant pentru recuperarea sumelor, însă fără success. BVA Coal și-a schimbat sediul de la Constanța la Iași, în clădirea Iașitex, pentru îngreunarea procedurilor, iar firma a fost parcată pe dreapta. Au schimbat chiar și acționariatul, Ilknur Asan lăsând locul în firmă lui Iacob Oniga, un fost ofițer MAI condamnat la închisoare pentru crimă. Conform datelor oficiale, BVA Coal nu și-a mai depus de luni bune situațiile financiare la Fisc și înregistrează în prezent datorii de peste 400.000 lei la bugetul de stat. Potrivit ANAF, firma este insolvabilă fără bunuri, ceea ce înseamnă că statul nu va putea recupera niciun leu. Acțiunile inițiate de CE Oltenia prin executor sunt inutile, țeapa fiind mai mult decât evidentă.
DNA și DIICOT au intrat pe fir de ochii lumii
Ciudat este că atât Curtea de Conturi cât și Ministerul Economiei au sesizat organele de cercetare penală cu privire la afacerea BVA Coal. DNA și DIICOT au anunțat pe rând că investighează frauda însă niciun rezultat. Ioan Mureșan a rămas cu cele câteva milioane de euro încasate de la statul sârb fără a plăti vreo lețcaie către statul roman.
Rareș Neamțu