Iași, cel mai mic impozit pe casă din România. Surprizele noului Cod Fiscal

Noul Cod Fiscal, numai lapte și miere pentru firme, mai puțin pentru cei care prestează servicii în locuințe. Taxa a scăzut față de anul trecut de la 0,1% la 0,08%, în timp ce în celelalte orașe mari aceasta este de 0,1%, 0,12% sau chiar 0,2%.  Prin noul Cod Fiscal, scad majoritatea taxelor și impozitelor.  Pe microîntreprinderi se va plăti doar 1% în primii doi ani, în loc de 3%.  Crește impozitul pe locuințe nerezidențiale: cabinete medicale, frizerii, avocatură și alte prestări de servicii.

 De la 1 ianuarie au intrat în vigoare mai multe modificări ale Codului Fiscal. Purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Iaşi, Maria Ţăran, a explicat pentru cititorii 7EST care sunt principalele modificări şi cum ne vor afecta acestea.

 

Modificări în favoarea contribuabililor

La Iași sunt mici impozitele pe case. În fiecare an, primii care le plătesc sunt pensionarii

 

Noile modificări ale Codului Fiscal afectează majoritatea contribuabililor ieşeni, principalele schimbări fiind legate de aplicarea impozitului pe profit, a taxei pe valoare adăugate, modificări ale impozitelor pe veniturile obţinute sau referitoare la impozitarea microîntreprinderilor şi a persoanelor fizice autorizate.

 

Purtătoarea de cuvânt a DGRFP Iaşi, Maria Ţăran, consideră că toate aceste schimbări sunt în avantajul contribuabililor, chiar şi în cazul impozitelor percepute PFA-urilor.

„În cazul celor care au PFA-uri se introduce cota de plată a CAS de 10,5%, dar şi o creştere a impozitului pe clădiri nerezidenţiale. Legiuitorul a dorit astfel să facă ordine în ceea ce privşete declararea punctelor de lucru. Dacă deţinătorul unui PFA îşi desfăşoară actvitatea acasă, e normal să plătească un i
mpozit mai mare“
, a precizat Maria Ţăran.

 

Un TVA mai mic

Una dintre cele mai importante modificări aduse anul acesta de Codul Fiscal este legat de reducerea TVA de la 24% la 20%.

„Începând cu anul 2017, cota va fi de 19%. Tot legat de TVA, aceasta va fi de 5% în cazul livrării de manuale şcolare, cărţi, ziare şi unele reviste, precum şi pentru accesul la muzee, expoziţii, evenimente culturale şi sportive. Anterior cota era de 9%. Cota TVA rămâne de 5% pentru locuinţele sociale, în timp ce pentru alimente, medicamente, cazare, cota rămâne de 9%. Referitor la scutirea de TVA, plafonul rămâne de 65.000 de euro“, adaugă reprezentanta Fiscului.

 

Cum vor fi impozitate microîntreprinderile

În cazul microîntreprinderilor, plafonul de impozitare creşte de la 65.000 euro la 100.000 euro, în timp ce impozitarea veniturilor obţinute se va face în funcţie de numărul de salariaţi.

„De la 1 ianuarie, o microîntreprindere ce are un salariat va fi impozitată cu 1%, pentru primii doi ani de activitate, dacă asociaţii nu au mai deţinut titluri financiare la alte societăţi comerciale“, a menţionat Maria Ţăran.

De precizat că până acum orice microîntreprindere plătea un impozit de 3%, iar la finele lui 2015, în judeţul Iaşi existau aproximativ 18.000 de societăţi care plăteau impozite pe venituri pentru microîntreprinderi.

 

Reduceri de impozite

Alte modificări au vizat anumite impozite, după cum precizează Maria Ţăran: „Dacă o societate comercială desfăşoară o activitate în domeniul barurilor, cluburilor, discotecilor, cazinourilor, impozitul nu poate fi mai mic de 5% din venitul obţinut. Cheltuielile de protocol pot fi deduse în procent de 2%. La cheltuielile sociale cota este de 5%. Cheltuielile de sponsorizare sunt de 0,5 %, faţă de 0,3% cât a fost înainte, fără ca valoarea să depăşească 20% din impozitul pe profit”.

 

De asemenea, impozitul reţinut pentru veniturile obţinute din dividende scade de la 16% la 5%. Astfel, oamenii de afaceri vor plăti impozit mai mic pentru sumele luate din firmă în nume personal. Impozitul de 5% va fi aplicat inclusiv pentru sumele aferente profitului pe 2015 distribuite persoanelor fizice sau juridice, dacă nu se beneficiază deja de scutirea de impozit pe dividend.

O altă modificare importantă priveşte eliminarea din categoria entităţilor scutite de impozit pe profit a cultelor religioase, a instituţiilor de învăţământ privat şi a asociaţiilor de proprietari.

 

CAS, plătit şi de PFA-uri

Începând din acest an, contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente vor trebui să achite contribuţia la asigurările sociale (CAS), chiar dacă obţin şi venituri de natură salarială.

„Cotele de plată a CAS sunt de 10,5% din partea angajatului indiferent de condiţiile de muncă, în timp ce angajatorul trebuie să achite 15,8% în condiţii normale de lucru, 20,8% în condiţii deosebite de muncă şi 25,8% pentru condiţii speciale de muncă, cotele aplicându-se la fondul de salarii (brut total) din luna calendaristică respectivă“, a adăugat reprezentanta Fiscului ieşean.

În plus, ieşenii care lucrează prin PFA, nedispunând de un stagiu de cotizare complet dacă apelează doar la plata cotei de 10,5%, au posibilitatea să aleagă plata unei CAS de 26,3% din venitul net obținut (venitul brut cu cheltuielile deductibile scăzute).

 

 Creşte impozitul în cazul clădirilor nerezidenţiale

Cei câteva zeci de mii de ieşeni care deţin PFA-uri ar putea plăti din acest an mai mult deoarece impozitele plătite pentru clădiri utilizate în scop nerezidenţial vor creşte.

„Impozitul nu va mai fi plătit în funcţie de calitatea proprietarului, persoana fizică sau juridică, ci de utilitatea locuinţei. Mai există şi cazul locuinţei mixte, unde, de exemplu, o cameră este folosită pentru activitate economică. Şi aici se încadrează toţi cei care au cabinet medical, desfăşoară activitate de contabilitate, prestări servicii media, frizerie etc.“, a explicat Maria Ţăran.

 

Pentru persoană fizică, procentul de impozitare va diferi în funcţie data achiziţionării imobilului sau a ultimei evaluări. Pentru locuinţele ce au utilitate economică, dacă achiziţia/reevaluarea a avut loc în ultimii cinci ani, procentul de impunere e între 0,2% şi 1,3% pe an, dar dacă achiziţia/reevaluarea a avut loc cu mai mult de cinci ani în urmă, procentul este cuprins între 1,3% şi 2%.

 

Citește și  „Italiencele” din Popricani și-au luat lumea-n cap, departe de soți și copii

 

 Iaşul, în topul impozitelor mici

Potrivit unei analize făcute de consultanţii fiscali Dragoş Pătroi şi Adrian Benţa, împreună cu expertul contabil Robert Croitoru, Iaşul ocupă unul dintre primele locuri în topul celor mai mici impozite pe clădiri practicate în 2016, în România.

Astfel, cel mai redus nivel al impozitului pentru clădirile rezidenţiale se va situa anul acesta la 0,08%, în Iaşi, faţă de 0,1% cât a fost în 2015. În alte oraşe, spre exemplu, procentul este de 0,1% în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara, şi de 0,12% în Arad, 0,2 % în Tecuci sau 0,3% în Turda.

La persoanele juridice care deţin clădiri nerezidenţiale, impozitul a rămas la o cotă de 0,95%.

În cazul persoanelor fizice la clădirile nerezidenţiale reevaluate în ultimii 5 ani, au fost dispuse majorări de la 0,1% la 0,2%, iar la cele şi mai vechi de la 0,1% la 2%. Totodată, impozitul pe clădirile nerezidenţiale utilizate în domeniul agricol a crescut de la 0,1% la 0,4%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here