Iași, 2024: drum distrus, microbuzele nu mai transportă persoane. Oamenii înoată kilometri prin noroaie

@ O firmă  de transport persoane refuză să mai intre pe un drum județean din cauză că acesta este impracticabil și distruge mașinile @ Locuitorii satului Mânjești din comuna Mogoșești merg 3 kilometri pe jos prin noroi până la locul unde poate ajunge microbuzul @ Porțiunea distrusă face parte din Drumul Județean 248B pe care Costel Alexe, președintele Consiliului Județean, promite de patru ani să-l includă într-o variantă de centură de trafic ușor a Iașului @ În realitate, Consiliul Județean nu are fonduri nici măcar pentru plombări @ Direcția de Drumuri a transmis primarului din Mogoșești: „Nu sunt fonduri!” @ „Până nu se rezolvă situația nu mai putem să dăm drumul la traseu. Am tot întârziat cu decizia, dar în ultima vreme nu s-a mai putut circula”, a transmis operatorul Elas Trans SRL @ Când plouă, drumul se înfundă, se transformă în valuri de noroi @ Când nu plouă, gropile nu pot fi evitate și distrug mașinile

Dezastru pe drumul județean DJ 248 B Mogoșeti – Mânjești- Hadâmbu, șosea aflată în administrarea Consiliului Județean Iași. O porțiune de 3 kilometri care leagă satul Mânjești de Budești a devenit impracticabilă, iar operatorul de transport refuză să mai circule în zonă. Oamenii sunt obligați ca zilnic să meargă pe jos pentru a putea ajunge la microbuzul care îi aduce la Iași.  De patru ani, la Consiliul Județean Iași se stă cu mâinile-n sân,  așteptându-se finanțare pentru un proiect al unei centuri ușoare a municipiului Iași.

Ploile și o lucrare de canalizare au nenorocit drumul. Firma de transport refuză să intre pe traseu

Drumul din Mânjești este de pâmânt și cu toate astea, drumarii de la Consiliul Județean l-au ignorat complet în ultimii ani. Precipitațiile din ultima perioadă și lucrările la extinderea rețelei de canalizare, proiect derulat de ApaVital SA, au făcut ca drumul să fie distrus în totalitate. De ieri, 8 octombrie 2024, firma care face curse regulate pe traseul Iași- Hadâmbu, Elas Trans SRL, i-a anunțat pe oameni că nu mai trece și prin Mânjești pânâ când drumul nu va fi reabilitat. Decizia i-a nemulțumit pe localnici, mulți dintre ei fiind navetiști la Iași.

Situația trenează de mai mult timp, de peste 10 ani. Este drum județean, iar primăria nu a intervenit pentru că nu este în administrarea sa. Consiliul Județean și Direcția de Drumuri au fost înștiintate printr-o adresă, dar nu au dat nici un răspuns. Ne tot promit că fac acea centură ocolitoare, că drumul e prins și el în finanțare, dar puteau să intervină măcar provizoriu. Se poate băga un autogreder să mai îndrepte ce se poate pe acest drum pe care noi ne rupem mașinile, iar alții nu au cu ce ajunge la Iași, a spus un locuitor din comuna Mogoșești.

Primăria nu intervine. Localnicii au vrut să refacă drumul pe cheltuiala lor

Locuitorii din Mânjești au menționat că deși au cerut sprijinul primăriei, autoritatea locală i-a ignorat. Până pe 9 iunie, primăria din Mogoșești a fost condusă de Rodica Popa, primar PNL. Alegerile locale au fost câștigate de,Ionel Baraboi de la PSD, rezultatul scrutinului conducând la un nou blocaj politic.

„Nu ne dorim să dăm vreo tentă politică la toată situația aceasta, dar din păcate, Primăria Mogoșești deține autogreder în dotare și o soluție provizorie ar fi profilarea drumului și acoperirea șanțurilor care s-au format pe mijloc, până la efectuarea unor reparații capitale. Inițial, doamna primar a motivat că nu poate interveni deoarece nu are bani de motorină, cetățenii s-au oferit să acopere ei costul aferent combustibilului, ulterior a susținut că unde e lege nu e tocmeală, drumul fiind în administrația Consiliului Județean. Mijloacele de transport în comun nu mai pot circula, oamenii fac naveta pe jos, purtând doar vina că nu au votat cu actuala conducere a CJ Iași. Imaginile vorbesc de la sine”, susțin localnicii.

Locuitorii merg 3 kilometri pe jos printre noroaie

Locuitorii din satul Mânjești au ajuns la disperare și cer ca operatorul de transport să revină la traseul normal.

De dimineață șoferii de pe maxi-taxi au spus că nu vor să mai treacă pe acolo. Astfel, oamenii sunt nevoiți și ei să meargă pe jos 3-4 kilometri până la Budești ca să ia microbuzul pentru Iași. Unii fac asta de la 5 dimineața ca să nu întârzie la serviciu. Este o situație fără ieșire pentru noi, a mai spus un locuitor din comuna Mogoșești.

Firma de transport nu mai intră în sat până când drumul nu va fi refăcut

Reprezentanții firmei Elas Trans SRL, cea care face traseul inclus în programul public de transport județean, susțin că până când drumul nu va fi refăcut, nu vor mai intra cu mașinile în zona satului Mânjești. Noi coborâm 2,5 kilometri, practic o extindere a traseului pentru a-i lua pe oameni. Acolo s-au tot făcut lucrări în zonă, de apă și canalizare, și pământul s-a lăsat, s-a împrăștiat, iar mașinile se afundă și rămân blocate. Până nu se rezolvă situația nu mai putem să dăm drumul la traseu. Am tot întârziat cu decizia, dar în ultima vreme nu s-a mai putut circula. I-am explicat situația doamnei primar, am vorbit și la Consiliul Județean. Trebuie să avem condiții de trafic, ori lucrurile acestea se vor repeta. Vorbim de o grupă de trasee, nu poți să renunți la unul dintr-o dată. Lucrurile acestea se fac din stradă nu din birou, a spus Dan Sale, managerul Elas Trans SRL.

Primarul PNL: „Directorul de la Drumuri mi-a spus că nu are bani”

Actualul primar, liberala Rodica Popa, susține că a discutat cu cei de la Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP), condusă de Ciprian Ovidiu Ciucan, însă instituția subordonată CJ a pasat răspunderea pe motiv că nu are bani,

„Situația se prezintă în acest fel în urma ploilor abundente din ultima perioadă, dar și pentru că în zonă este un proiect de înființare rețea de canalizare și extindere de apă, ce cuprinde și acel segment de drum județean. Au fost discuții în Consiliu legate de montarea unor indicatoare rutiere, dar până acum nu s-a mai făcut nimic pentru că e drum județean. Am trimis adrese la Drumurile Județene către directorul Ciucan (Ciprian Ovidiu Ciucan-n.r.), cu poze făcute de mine și de viceprimar, dar mi-au răspuns că nu sunt bani pentru acest segment de drum”, a menționat Rodica Popa, primarul actual din Mogoșești.

Promisiunile unei centuri ușoare a orașului. Oamenii încă înnoată în noroaie

Primarul încă în funcție a menționat că președintele CJ, Costel Alexe, i-a spus că drumul va fi modernizat odată cu mult promisa centura ușoară a municipiului. În fapt este vorba de o modernizare a mai multor drumuri județene ce cuprins circa 73 de kilometri și în care intră și sectorul DJ 248 F Voinești- Mânjești- Budești (6 kilometri).

În campania electorală din acest an, Costel Alexe susținea că a depus proiectul centurii ușoare la finanțare pe fonduri europene în cadrul proiectului Regional 2021-2027 și că în curând va fi lansată licitația de execuție. De centura ușoară se vorbește încă din mandatul lui Maricel Popa la CJ Iași.

„Am vorbit cu președintele Costel Alexe despre acest lucru. Mi-a spus că sectorul Budești- Mânjești face parte din centura ocolitoare a municipiului Iași și urmează să intre în reabilitare. Pentru asta este nevoie să se facă măcar o recepție parțială a proiectului de apă pentru că nu pot avea loc două lucrări în același timp. Centura este lansată pentru execuție, este licitație, iar termenul pentru proiectul de apă este finalul anului 2025”, a mai menționat Rodica Popa, primarul actual din Mogoșești.

Vlad ROTARU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here