@ Printr-o licitație trucată cu două „mâini moarte” în rolul concurenței, firma Rulouri de Gazon SRL a pus mâna pe un teren de peste 30 hectare în comuna Holboca @ Plantația de gazon este irigată cu apă din râul Jijia captată ilegal cu ajutorul unor instalații care au străpuns digul de apărare împotriva inundațiilor @ Afacerea este una de proporții: de doi ani, Rulouri de Gazon SRL nu plătește niciun leu statului român pentru apa consumată, dar încasează milioane de euro din contracte publice @ 7IAȘI a descoperit instalațiile ilegale prin care este transportată apa din Jijia și a solicitat informații de la Administrația Bazinală de Apă Prut, care a transmis că firma nu deține „autorizație de gospodărire a apelor” și că instituția „are programat un control pentru a verifica situația actuală din teren” @ Firma Rulouri de Gazon SRL este deținută de către Ovidiu Marian Petrache care i-a împrumutat în acest an suma de 660.000 lei lui Costel Alexe, președintele liberal al Consiliului Județean Iași @ Primăria Holboca, de la care firma lui Petrache a concesionat terenul, este condusă de Neculai Pamfil, colegul de partid cu Alexe @ Din bugetul Primăriei Iași, în mandatele lui Mihai Chirica, Rulouri de Gazon SRL a încasat milioane de lei, furnizând gazon pentru spații verzi, stadion și parcuri
Cu o plantație de 30 hectare amenajată pe un teren concesionat în urma unei licitații aranjate și cu o sursă de apă pentru care nu plătește niciun ban, firma Rulouri de Gazon SRL și-a rezolvat o problemă strategică: o bază de producție care să acopere cererea pentru zona de nord-est a țării. Cererea vine în mare parte de la stat – Primăria Iași și alte primării din zonă, care plătesc milioane de lei pentru gazonul care fură ochii electoratului.
Afacerea lui Ovidiu Marian Petrache, omul care controlează Rulouri de Gazon SRL, se bucură și de sprijin politic, o susținere fără de care nu ar fi reușit să pună mâna pe terenul compact de 303.000 metri pătrați din comuna Holboca, aflat la 150 – 200 de metri de albia râului Jijia. Petrache este omul de afaceri care l-a împrumutat în vara acestui an pe Costel Alexe, președintele CJ Iași, cu suma de 660.000 lei, echivalentul a peste 130.000 de euro. Împrumutul a fost menționat și în cea mai recentă declarație de avere depusă de către șeful liberal al CJ.
În primăvara anului 2022, în urma unei licitații la care a fost mimată concurența, Rulouri de Gazon SRL a concesionat ce peste 30 hectare de teren de la Primăria Holboca, condusă de colegul de partid al lui Alexe, liberalul Neculai Pamfil.
Terenul, o suprafață compactă de peste 300.000 de metri pătrați, a fost ochit de către Rulouri de Gazon SRL din cauza poziției sale, în imediata apropiere a cursului râului Jijia. De aici, printr-o rețea de conducte construită ilegal, este adusă apa folosită la irigarea plantației de gazon.
Conducta trece prin digul de apărare împotriva inundațiilor
7IAȘI a descoperit instalația ilegală prin care este transportată apa din Jijia până la plantația firmei Rulouri de Gazon SRL în urmă cu aproximativ două săptămâni.
Răspunsul transmis în urmă cu câteva zile de către ABA Prut a confirmat faptul că instalațiile au fost construite ilegal și că societatea Rulouri de Gazon SRL folosește apa din Jijia fără să plătească vreun ban statului român, așa cum prevede legea. Lucrările de aducțiune trebuiau efectuate în baza unei autorizații de gospodărire a apelor, document care aprobă proiectul de execuție, impune reguli și condiții clare cu privire la execuția lucrărilor și chiar a utilajelor și soluțiilor tehnice folosite în timpul lucrărilor. Întreaga activitate este strict reglementată deoarece se intervine la digul de apărare împotriva inundațiilor și există pericol de poluare.
Conform răspunsului transmis de către ABA Prut, Rulouri de Gazon SRL a obținut doar un aviz de gospodărire a apelor și nu autorizație de gospodărire a apelor. Diferența dintre cele două documente este esențială, similară cu cea dintre un certificat de urbanism și o autorizație de construire. Practic, prin avizul obținut în iulie 2022, firmei Rulouri de Gazon SRL i se comunicau condițiile în care poate obține autorizația de gospodărire a apelor și regulile care trebuie respectate. Ba mai mult, doi ani mai târziu, în iulie 2024, ABA Prut a notificat societatea cu privire la faptul că nu a obținut autorizația și că nu poate folosi apa pentru irigații în lipsa acestui document.
„SC Rulouri de Gazon SRL a fost înștiințat de către Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad SGA Iași prin adresa nr. 5903/25.07.2024 cu privire la faptul că punerea în funcțiune și exploatarea obiectivelor de investiții se va putea face numai după obținerea autorizației de gospodărire a apelor. Mai mult decât atât, în situația funcționării folosinței de apă fără autorizație de gospodărire a apelor, cât și fără a solicita abonament de utilizare/exploatare a resurselor de apă, pentru volumele de apă prelevate din subteran/suprafață se vor aplica penalității. Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad/SGA Iași are programat un control pentru a verifica situația actuală din teren”, se arată în răspunsul transmis redacției de către ABA Prut.
Instalația clandestină prin care se fură apa
De asemenea, în cuprinsul aceluiași răspuns, ABA Prut a prezentat și o listă cu peste 20 de puncte care privesc obligațiile pe care Rulouri de Gazon SRL ar fi trebuit să le respecte în timpul lucrărilor. Acestea se referă atât la condițiile de proiectare a instalației cât și la cele mai mici detalii legate de modul în care se execută lucrările, de la circulația utilajelor până la măsurile de protejare a digului de apărare.
Reporterii 7IAȘI au mers pe traseul conductelor prin care Rulouri de Gazon SRL pompează ilegal apă din râul Jijia. Țevile intră în pământ, trec prin două canale colectoare, ies la suprafață înainte de a străpunge digul de apărare împotriva inundațiilor după care coboară direct în apa Jijiei. Pentru a nu se scufunda în stratul de mâl, tuburile de plastic sunt menținute deasupra fundului apei cu un mecanism improvizat. Capetele tuburilor au fost legate cu sârmă de bidoane mari de plastic care, goale fiind, acționează ca un plutitor.
Rulouri de Gazon SRL a ales această soluție cu improvizații pentru că standardele impuse în autorizațiile de gospodărire a apelor presupun costuri ridicate. 7IAȘI a solicitat unei firme specializate în astfel de lucrări un deviz estimativ, pornind de la informațiile furnizate în răspunsul transmis de ABA Prut dar și de la specificul amplasamentului – distanțe, diferențe de nivel etc.
Precizăm că devizul realizat de către specialiștii contactați de 7IAȘI a fost întocmit în lipsa mai multor informații care pot schimba calculele și sumele finale în funcție de specificul reliefului dar și de materialele folosite. Devizul arată că o investiție care respectă standardele în construcții și exigențele impuse de legislația care reglementează gospodărirea apelor depășește suma de 220.000 lei. Costurile inlcud și cheltuielile legate de proiectare și autorizare, estimate la aproximativ 35.000 lei.
Petrache: „Avem autorizație, plătim bani”
7IAȘI l-a contactat telefonic pe omul de afaceri Ovidiu Petrache. Acesta a susținut că deține toate autorizațiile impuse de lege și solicitate de către Apele Române.
„Domnul meu, cred că sunteți într-o eroare maximă. Avem autorizație de gospodărire, plătim bani. Am avut proiect de gospodărire. Avem de toate. Avem toate documentele în regulă. Dați-mi o solicitare către firmă și vă răspundem. Cum să facem lucrări fără autorizație de construcție, cum să nu plătești, avem apometru, avem tot…”, a spus proprietarul firmei Rulouri de Gazon SRL.
Întrebat însă despre împrumutul acordat lui Costel Alexe, Petrache a răspuns: „Vă rog să-mi transmiteți întrebările în scris”.
7IAȘI a trimis întrebările pe adresa de e-mail a firmei Rulouri de Gazon SRL dar și lui Petrache prin intermediul aplicației whatsapp. Până la închiderea ediției, atât SC Rulouri de Gazon SRL cât și Ovidiu Petrache nu au revenit cu informațiile solicitate.
Licitația aranjată cu metoda „mână moartă”
Licitația pentru concesionarea celor peste 30 de hectare de teren a fost organizată pe 14 febraurie 2022. La procedură s-au înscris două firme și un ONG. Concurența a fost asigurată doar formal pentru a se crea aparența de legalitate. Contractul nu putea fi atribuit dacă firma Rulouri de Gazon SRL participa de una singură la licitație.
Asociația Ferma Copiiilor, coordonată de către Ioana Petrache, soția lui Ovidiu Petrache a fost unul dintre concurenții firmei Rulouri de Gazon SRL. ONG-ul împarte același sediu cu Rulouri de Gazon SRL, o clădire din strada Tineretului nr. 53 din localitatea Săbreni, județul Giurgiu. Asociația administrează un parc tematic, Ferma Pedagogică, proiect care seamănă cu parcul Arcaland al familiei Alexe. Ioana Petrache a avut chiar și apariții televizate la emisiuni în care prezenta activitățile din parcul care funcționează în incinta Rulouri de Gazon, un domeniu aflat la 7 kilometri de București, care dispune de un teren de minigolf, club de echitație etc. La licitația de la Holboca, Asociația Ferma Copiiilor a ofertat 1.500 de lei/lună/hectar.
Cel de al doilea concurent a fost Bral Construct SRL din județul Vaslui, firmă care a lucrat alături de Rulouri de Gazon SRL la refacerea suprafeței de joc de pe Stadionul Emil Alexandrescu, în baza unui contract încredințat de firma de spații verzi a Primăriei Iași, Servicii Publice SA. Oferta Bral Construct SRL a fost similară cu cea a Asociației Ferma Copiiilor: 1.500 lei/ha/an.
Finalul licitației a fost cel așteptat: Rulouri de Gazon SRL a câștigat procedura licitând 50 de lei peste ofertele celorlalți doi concurenți, adică 1.550 lei/ha/an.
Contractul de concesiune a fost încheiat cu data de 1 martie 2022, după expirarea termenului de depunere a unor eventuale contestații.
Recidiviști: plantația de la Dumești, irigată ilegal cu apă din Bahlui
În urmă cu patru ani, în noiembrie 2020, 7IAȘI dezvăluia un caz similar având aceiași eroi, soții Petrache și firma acestora, Rulouri de Gazon SRL. Societatea concesionase încă din 2016 de la mai multe persoane private terenuri pentru dezvoltarea unei plantații, care funcționa însă fără avize și autorizațiile impuse de lege. Ba mai mult, firma exploata ilegal apă captată din cursul râului Bahlui prin puțuri subterane.
Articolul complet: https://www.7iasi.ro/furnizorul-de-gazon-al-primariei-instalatii-ilegale-direct-din-albia-bahluiului-fara-aviz-de-la-mediu-si-constructii-ilegale/
Tudor LEAHU