Hormonoterapia, alături de radioterapie, poate crește speranța de viață a pacienților –

Bărbații în cazul cărora cancerul de prostată reapare după intervenția chirurgicală de eliminare a acestei glande își pot mări în mod semnificativ șansele de supraviețuire dacă beneficiază, pe lângă tratamentul standard de radioterapie, și de hormonoterapie, metodă prin care se blochează efectul hormonilor masculini, potrivit unui studiu clinic publicat miercuri.

Cercetarea a fost realizată în 17 spitale din Statele Unite și Canada timp de doisprezece ani pe 761 de bărbați diagnosticați cu cancer de prostată, informează AFP. Rezultatele, publicate în ”New England Journal of Medicine”, sunt considerate promițătoare de medicii oncologi care susțin că acestea vor ajuta la îmbunătățirii tratamentului pacienților afectați de recurența acestui tip de cancer.

După operația de prostatectomie, peste 30% dintre bărbați manifestă recurența cancerului sub formă de metastaze. Studiul clinic finanțat de Institutul Național al Cancerului (NCI) a demonstrat că printre pacienții tratați cu radioterapie și terapie hormonală, incidența mortalității determinată de astfel de tumori a fost de 5,4%, față de cei 13,4% care nu au fost supuși decât radioterapiei. Frecvența metastazelor cancerului de prostată a fost de 14,5%, la pacienții care au primit radioterapie în combinație cu un tratament pentru neutralizarea hormonilor masculini, îm comparație cu 23% din grupul care a trecut doar prin tratament cu radioterapie.

Cancerul de prostată se află pe locul al doilea în topul celor mai frecvente tipuri de tumori ce îi afectează pe bărbați, în Statele Unite. Circa 161.300 de cazuri noi sunt diagnosticate în fiecare an, iar potrivit estimărilor acest tip de cancer ar putea fi răspunzător de 27.000 dintre decese în 2017, potrivit Societății Americane de Cancer. „Studiul nostru clinic demonstrează că terapia hormonală ar trebui să fie utilizată pentru tratarea bărbaților diagnosticați cu cancer de prostată care au nevoie de radioterapie după o prostatectomie”, susține dr. Howard Sandler, șeful serviciului de radiologie oncologică din cadrul Institutului pentru Cancer de la Centrul Medical Cedars-Sinai, care a condus cercetarea. Acesta a subliniat că rezultatele arată că ”hormonoterapia poate ajuta la adăugarea unor ani de viață bolnavilor”, conform Agerpres.

În cadrul unor studii viitoare cercetătorii vor căuta să afle dacă toți pacienții diagnosticați cu cancer de prostată ar trebui să beneficieze de terapie hormonală, dar și durata optimă a tratamentului. Aceste terapii pot avea efecte secundare adverse, cum ar fi scăderea libidoului, disfuncții erectile, creșterea în greutate și atrofia musculară, precizează sursa citată.

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here