Harta Corupției! Imperiul imobiliar Niță: terenuri de milioane, transferate de la primărie la familia primarului

@ Direct, folosind interpuși sau prin intermediul unor firme, familia primarului Dan Niță a luat în stăpânire de la Primăria Miroslava peste 60.000 de metri pătrați de terenuri industriale, rezidențiale, dar și un domeniu cu vilă, lacuri, grădini și pontoane @ Pe aceste terenuri au fost construite clădiri care aduc profituri de sute de mii de euro prin închiriere @ 7IAȘI a identificat nouă hale de mari dimensiuni construite de firmele familiei Niță pe terenuri luate direct sau prin interpuși de la Primăria Miroslava @ Utilitățile și asfaltul au fost suportate de primărie, Parcul Industrial fiind gândit pentru atragerea marilor companii cu sute sau mii de angajați @ O firmă de medicamente veterinare a închiriat jumătate de hectar de la Primărie, dar a ajuns în cele din urmă chiriașă la firma familiei Niță @ La toate aceste proprietăți industriale de milioane de euro se adaugă un domeniu de 3,4 hectare cu vilă, lacuri și pontoane, cumpărat de fiul primarului, Bogdan Niță, tot de la Primărie, la un preț de nimic, fără licitație @ Un alt teren de 800 metri pătrați în zona centrală, lângă primărie și Family Market Miroslava, a ajuns tot la Bogdan Niță @ În timpul mandatelor de primar ale tatălui, acesta a devenit cel mai puternic și influent dezvoltator din Miroslava @ „Inventarul funciar” documentat și prezentat în ediția de astăzi de 7IAȘI nu curpinde terenurile cu folosință agricolă, luate de asemenea de la Primărie

Familia primarului Dan Niță a devenit stăpână a unui adevărat imperiu imobiliar, ridicat în anii de când acesta conduce comuna, cu terenuri luate direct sau prin interpuși de la Primăria Miroslava. Zeci de mii de metri pătrați din Parcul Industrial și Zona Industrială a comunei au ajuns la firmele controlate de cei doi copii ai primarului Dan Niță, fiul Bogdan Niță și fiica Maria Bolat. Terenurile au fost închiriate sau vândute la prețuri de nimic, iar pe acestea au fost ridicate clădiri care aduc profituri anuale la nivelul sutelor de mii de euro. Pentru terenurile din Parcul Industrial sunt percepute chirii modice, de 0,9 euro/mp/an, rețelele de utilități (apă – canalizare, gaz și curent) au fost aduse de primărie, la fel cum și drumurile au fost asfaltate tot din banii comunei.

7IAȘI a analizat zeci de documente și realizat o hartă a imperiului imobiliar ridicat de familia lui Dan Niță cu terenuri obținute de la Primăria Miroslava. Folosind interpuși, direct sau prin intermediul unor firme, Bogdan Niță și Maria Bolat au luat în stăpânire de la Primăria Miroslava peste 60.000 de metri pătrați de terenuri industriale, rezidențiale, dar și un domeniu cu vilă, lacuri, grădini și pontoane.

Nu au fost inventariate terenurile cu destinație agricolă pe care familia Niță le-a luat de la Primăria Miroslava, care reprezintă o altă ramură a afacerilor de clan din cea mai bogată comună din România.

Șase hale pe un hectar de la primărie: 220.000 de euro profit din chirii

Cea mai recentă investiție finalizată de familia Niță se află în Parcul Industrial Miroslava, deținut și administrat de către Primăria Miroslava. Este vorba de șase hale industriale, care au fost construite pe un teren de aproape un hectar (9.489 metri pătrați) al Primăriei Miroslava și aflat în incinta Parcului Industrial. Halele de câte 600 metri pătrați fiecare au fost închiriate pentru diverse activități de producție, logistice sau depozitare. Investiția realizată pe terenul Primăriei Miroslava de către firma Bitumax SRL, deținută de fiica primarului, Maria Bolat, are un potențial de profitabilitate enorm: peste 200.000 de euro/an.

Terenul a fost închiriat de primărie, nu direct, ci prin intermediul firmei Industrial Parc Miroslava, la care aceeași primărie este actionar majoritar. Prețul contractului a fost stabilit la aproximativ 13.000 de euro/an. Chiria a fost calculată la valoare minimă din Parcul Industrial, 0,9 euro/mp/an. La această sumă se adaugă o taxă de administrare de 0,5 euro/mp/an.

Toate cele șase hale, edificate în perioada 2019 – 2020 de către firma Bitumax SRL, au fost scoase la închiriat pentru mai bine de 3.000 de euro/lună, iar în scurt timp au fost ocupate de diferite firme cu profil industrial. În anunțul de promovare a acestor hale se precizează că prețul de închiriere este de 4,5 euro/mp/lună, sumă care nu include TVA. Ori Bitumax SRL achită pentru întreaga suprafață de teren un tarif de închiriere și administrare de doar 0,1 euro/mp/lună. Afacerea merge ca pe roate. Costurile sunt minime: puțin peste 13.000 de euro/an, plătiți pentru folosința terenului, iar veniturile obținute din chirii sunt de peste 220.000 de euro pe an.

Terenul de 9.489 metri pătrați a fost atribuit către firma Bitumax SRL în urma unei așa-zise licitații organizată în luna martie a anului 2018 de către Industrial Parc Miroslava SRL, firma primăriei care se ocupă de administrarea parcului. Societatea deținută de fiica primarului a prezentat un plan de afaceri și a primit terenul la prețurile minimale stabilite.

Un an mai târziu, pe 24 aprilie 2019, Bitumax SRL a obținut autorizația de construire pentru cele șase hale, care au fost finalizate în primăvara anului 2020.

Pe 19 aprilie 2021, după ce, din motive evidente primarul Dan Niță s-a abținut, Consiliul Local Miroslava l-a împuternicit pe viceprimarul Costel Mihăiță Lisoschi să semneze cu Bitumax SRL contractul de superficie pentru terenul pe care au fost construite halele. Acest contract a fost necesar pentru ca firma Bitumax SRL să poată accesa de la o bancă comercială un credit cu garanție imobiliară în valoare de 740.000 de euro.

Afacerea Vetro Solutions. Chiriașii primăriei au devenit chiriașii familiei Niță

O altă afacere trăsnet! O firmă care a închiriat un teren de jumătate de hectar în Parcul Industrial a ajuns în cele din urmă să devină chiriașă a firmei familiei Niță, aceeași Bitumax SRL, deținută de fiica primarului, Maria Bolat.

Tot în baza unui plan de afaceri, societatea Vetro Solutions SRL, o companie specializată în distribuția de produse farmaceutice de uz veterinar, a închiriat în februarie 2018 un teren de 4.844 metri pătrați în Parcul Industrial. Firma nu a reușit ani la rând să ducă la bun sfârșit investiția asumată prin contract, o cauză invocată fiind și criza provocată de pandemia Covid care a afectat economia la nivel mondial.

Abia pe 17 iunie 2022, Vetro Solutions SRL a obținut autorizația de construire pentru o hală de depozitare.

Însă, la mai puțin de o lună distanță, pe 13 iulie 2022, compania de produse farmaceutice veterinare a cedat către firma familiei Niță autorizația de construire pentru hală, dar și drepturile și obligațiile ce revin din autorizație, inclusiv dreptul de proprietate asupra halei ce urma a fi construită.

„Intabularea dreptului de proprietate asupra imobilului – construcție se va realiza direct/nemijlocit și exclusiv pe numele cesionarului (Bitumax SRL – n.r.)”, se arată în contractul de cesiune semnat între Vetro Solutions SRL și Bitumax SRL. Pentru această cesiune, firma familiei Niță a plătit către Vetro Solutions SRL suma de 447.753 lei, echivalentul a aproximativ 91.000 de euro.

Însă, conform aceluiași contract, firma Vetro Solutions SRL are un drept de preemțiune la închirierea halei („are dreptul să închirieze cu prioritate”).

Deși scriptic societatea Bitumax SRL este administrată de către Maria Bolat, fiica primarului, în documentul semnat de către cele două firme se arată că întreaga corespondență se va purta prin intermediul adresei de e-mail a fiului, Bogdan Niță.

În prezent, lucrările la hala pe care a pus mâna Bitumax SRL sunt pe ultima sută de metri, la stadiul finisajelor finale.

Fiica și Nora primarului: o hală cu restaurant pe un teren de 7.000 metri pătrați al primăriei

O altă hală ridicată de Bitumax SRL pe un teren din Parcul Industrial are o suprafață construită de aproximativ 2.500 de metri pătrați și a fost subînchiriată către o altă firmă deținută de nora primarului. Este vorba despre societatea Food Factory Park SRL, ce a fost înființată în octombrie 2021 de Georgiana Niță, nora primarului Dan Niță, și Dorel Codină, fostul director al Parcului Industrial.

Firma Food Factory Park SRL a deschis singurul restaurant din Parcul Industrial Miroslava, care a fost botezat „Papito”. Restaurantul deservește o zonă cu firme care au mii de angajați, dar asigură și servicii de catering, pregătind zilnic sute de porții pentru livrare.

Suprafața închiriată inițial pentru activitatea restaurantului a fost mărită în decembrie 2021 cu alți 1.649 metri pătrați pentru amenajerea unei parcări.

Un tun imobiliar prin interpuși. Destinația finală, firma lui Bogdan Niță

Un alt teren de 3.371 metri pătrați, din zona industrială, dar care nu se afla în administrarea Parcului Industrial a ajuns la Bogdan Niță. Suprafața este amplasată în spatele fostului Delphi, aproape de centura Iașului și de drumul european. Afacerea s-a derulat prin intermediul unor interpuși, care au cumpărat suprafața de pământ de la Primăria Miroslava direct, fără organizarea în prealabil a unei licitații. Intermediarii, soții Cristian și Maria Butiuc, sunt două persoane, soț și soție, aflați în relații strânse cu familia Niță.

Cristian Butiuc este un fost angajat al firmei Bogy Cons Development SRL, înființată în anul 2009 de către Bogdan Niță.

Maria Butiuc este angajată cu normă întreagă la Primăria Miroslava și cu „jumătate de normă”  la Miroslava Industrial Parc SRL, societate comercială aflată în subordinea aceleiași primării.

La începutul anului 2016, soții Cristian și Maria Butiuc au concesionat de la Primăria comunei Miroslava suprafața de 3.371 mp, amplasată în spatele Delphi.

În 2017, Primăria Miroslava a eliberat certificatul de edificare pentru o hală cu o suprafață construită la nivelul solului de 400 metri pătrați.

Pe 26 septembrie 2019, la inițiativa primarului Dan Niță, Consiliul Local a aprobat vânzarea fără licitație a terenului către soții Cristian și Maria Butiuc. A fost comandată și o evaluare, în urma căreia s-a stabilit un preț de vânzare de doar 83 lei/mp.

Pe 19 iunie 2019, Cristian Butiuc și primarul Dan Niță au semnat în fața notarului contractual de vânzare-cumpărare pentru terenul de lângă Delphi. Prețul tranzacției a fost de 279.793 lei.

De fapt, această sumă a fost achitată de către fiul primarului, Bogdan Niță, și de nora acestuia, Georgiana Niță. Astfel, pe 18 iunie 2019, Bogdan Niță a virat în conturile soților Butiuc suma de 100.000 lei, iar o zi mai târziu, Georgiana Niță a completat diferența cu un virament de 180.000 lei.

Punct final: interpușii părăsesc scena. Intră Bogdan Niță! Pe 18 iunie 2020, soții Cristian și Maria Butiuc au vândut terenul și hala edificată pe această suprafață soților Bogdan și Georgiana Niță. Prețul final al tranzacției pentru teren și clădire a fost de 380.000 lei, sumă din care a fost plătită doar 100.000 lei, diferența față de cei 280.000 de lei plătiți anterior.

Domeniul fabulous al familiei Niță. Un ranch cu lacuri, cumpărat fără licitație de la Primărie

În iulie 2020, 7IAȘI dezvăluia cum Bogdan Niță, fiul primarului Dan Niță, a pus mâna pe un domeniu de 3,4 hectare de teren pe care Primăria Miroslava i l-a vândut direct, fără licitație și la un preț de nimic. Proprietatea cu două lacuri aflate la marginea pădurii arată ca un adevărat ranch american. O vilă cu două pontoane pe apă figurează în acte ca „anexă agricolă” . În imaginile surprinse de 7IAȘI se pot observa bărci cu motor, zone de relaxare, pentru grădinărit și grajduri pentru animale.

Afacerea s-a perfectat în două etape. Bogdan Niță a concesionat terenul, după care, sub pretextul că pe teren s-a edificat o „anexă agricolă”, Primăria Miroslava a vândut direct, fără licitație, terenul în suprafață de 3,4 hectare.

Bogdan Niță a cerut să i se vândă terenul pe 11 septembrie 2019 și, după numai două săptămâni, Consiliul Local Mirsolava a aprobat vânzarea fără licitație a terenului. Prețul stabilit a fost unul incredibil de mic: 1,6 euro/mp. În zonă, funcție de acces și forma terenului, prețurile variază între 12 și 35 de euro/mp. În apropeire, un lot 12.000 mp cu ieșire la lac era scos la vânzare de către proprietar la prețul de 400.000 de euro.

Centrul Medical Miroslava, o afacere „marca Niță” cu terenul primăriei

Exact în centrul comunei, la mică distanță de sediul primăriei și de complexul comercial Family Market, Bogdan Niță deține un teren de 800 metri pătrați și o clădire pe două niveluri, în care funcționează Centrul Medical Miroslava. Și această afacere a fost clădită tot pe terenul Primăriei și tot prin intermediul unor tranzacții successive menite să ascundă conflictul de interese.

Pe data de 14.08.2010, între societatea Bogy Cons Development SRL, având ca asociat unic și administrator pe Bogdan Niță, și Primăria Miroslava, reprezentată de Dan Niță în calitate de primar, a fost semnat contractul de concesiune nr. 11783. Obiectul contractului îl reprezenta un teren în suprafață de 800 metri pătrați situat în zona centrală a comunei, în spatele Primăriei. Valoarea concesiunii a fost stabilită la o sumă ridicolă, doar 550 lei/an.

La doar o lună de zile de la semnarea contractului de concesiune, firma lui Bogdan Niță a primit autorizație pentru construirea unui imobil cu destinația cabinet medical. Valoarea estimată a lucrărilor conform autorizației de construire nr. 252 din 14.09.2010 era de 285.000 lei. În noiembrie 2011, imobilul a fost finalizat fiind întocmit procesul verbal de recepție a lucrărilor. Din partea Bogy Cons, ca reprezentant al societății, documentul este semnat de Butiuc Cristian, interpusul afacerii din Zona Industrială.

În 2016, imobilul din spatele Primăriei Miroslava a trecut oficial în proprietatea lui Bogdan Niță. La începutul lunii august, între Bogy Cons și Bogdan Niță a fost încheiat contractul de vânzare-cumpărare nr.5455 prin care s-a transmis dreptul de proprietate asupra imobilului de 250 mp și s-a cesionat drepturile din contractul de concesiune pentru cei 800 de mp de teren pe care s-a construit clădirea.

Pe 16 noiembrie 2018, Bogdan Niță a solicitat primăriei condusă de tatăl său cumpărarea terenului de 800 mp din centrul comunei. În doar trei zile, funcționarii din subordinea lui Dan Niță au întocmit toate documentele necesare vânzării terenului către fiul primarului. Pe 27 noiembrie 2018, Consiliul Local Miroslava a aprobat vânzarea terenului prin licitație publică.

După un simulacru de licitație, desfășurată pe 31.01.2019, de care nu a auzit nimeni și la care Bogdan Niță a fost singurul participant, acesta a cumpărat cei 800 de mp din buricul comunei la prețul de evaluare, respectiv 19,3 euro/mp.

Tudor LEAHU

2 COMENTARII

  1. Da,, mă, e ok. Așa se face…nici măcar nu mai mira pe nimeni…că fiecare își vede de apartamentul și locul lui de parcare. A, plus de mici cu bere și manele. Țărănoii cu funcții pun mana pe terenuri între timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here