Fostul viceprimar Gabriel Harabagiu își mai trece în palmaresul personal încă un dosar penal. Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat că Harabagiu s-a aflat în conflict de interese în timpul exercitării funcției de viceprimar. În urmă cu câteva zile, ANI a comunicat oficial încheierea investigației privindu-l pe Harabagiu și rezultatul cercetărilor.
”Referitor la sesizarea dvs., privind pe HARABAGIU GABRIEL VASILE, viceprimar al municipiului Iași, vă comunicăm faptul că în lucrarea nr. 10103/S/II/11.03.2020 a fost întocmit Raportul de evaluare, prin care s-a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese în materie administrativă și penală de către HARABAGIU GABRIEL VASILE” precizează în adresa nr. 35629/G/II/12.08.2022. Potrivit legii, ANI a formulat o plângere penală cu privire la cele constatate. Dezvăluirile despre ilegalitățile lui Harabagiu au fost publicate de 7 Iași în anii 2018-2020, iar faptele au fost aduse la cunoștința ANI de către consilierul local Răzvan Timofciuc. După doi ani de verificări, deși tardivă, concluzia Agenției Naționale de Integritate arată că anchetele publicate de 7 Iași despre afacerile lui Harabagiu în Primăria Iași au fost 100% adevărate. Noul dosar penal are la bază afaceri cu tonete a viceprimarului, care își aproba singur locațiile cele mai bune de pe domeniul public pentru a desfășura activități de comerț cu produse alimentare. Harabagiu și-a acordat terenurile fără licitație și a suprimat concurența căreia i-a reziliat contractele încheiate cu Primăria Iași. Astfel, Harabagiu s-a făcut stăpân pe domeniul public al Iașului.
Soția lui Harabagiu, administrator din umbră
Firma SC New Bauen Build SRL, pentru care chiar Gabriel Harabagiu a semnat avizele de amplasare a tonetelor de tip rulotă în municipiul Iași, a fost administrată de facto de soția acestuia, Mădălina Harabagiu. Mai mult, soacra fostului viceprimar era angajată la această societate, ea fiind fotografiată de reporterii 7 Iași, în nenumărate rânduri, în timp ce se afla în tonetele cu gogoși ale viceprimarului. Firma a acaparat punctele cheie ale orașului în ceea ce privește comerțul stradal de tip fast-food, unul dintre aceste module funcționând chiar pe pietonalul de pe Ștefan cel Mare, lângă sediul Primăriei Iași. Alte rulote au fost amplasate în Parcul Expoziției, de unde concurența a fost anihilată ca urmare a unor acțiuni de control ale Primăriei, coordonate chiar de Harabagiu. Viceprimarul a scos toată concurența din Parcul Expoziției pentru a avea exclusivitate. Harabagiu a negat că are vreo legătură cu firma New Bauen Build SRL și chiar a acționat în judecată ziariștii și publicațiile care au dezvăluit încrengăturile mafiei comerțului stradal. A pierdut procesele întrucât judecătorii au constatat că articolele incriminate de acesta se bazau pe dovezi care arătau legătura lui Harabagiu cu firma respectivă.
Afacerea familiei Harabagiu s-a desfășurat după ”metoda boschetarul”, în actele oficiale ale societății figurând o persoană angajată ca muncitor necalificat în construcții. Însă, din februarie 2016, Mădălina Harabagiu a devenit administrator de facto a societății New Bauen Build în baza unei procuri notariale. Documentul a fost înregistrat la mai multe instituții publice și bănci, Mădălina Harabagiu controlând întreaga activitate a firmei. Deci, familia Harabagiu administra societatea căreia viceprimarul i-a atribuit direct terenuri din domeniul public al Iașului pentru a-și desfășura activitatea. La târgurile organizate de Primăria Iași, gen Sf. Parascheva, Harabagiu își aloca singur cele mai bune poziții de pe pietonalul Ștefan cel Mare, în timp ce nicio altă firmă care vindea produse similare nu primeau aviz. Timp de 4 ani de zile cât a fost viceprimar, Harabagiu a favorizat firma soției și i-a alocat cele mai bune poziții. 7 Iași a arătat chiar că tonetele lui Harabagiu ocupau suprafețe de teren de 3-4 ori mai mari decât cele pentru care plătea chirie către Primăria Iași, încălcând astfel contractele de închiriere.
Timofciuc l-a dat pe mâna ANI
Consilierul local Răzvan Timofciuc a solicitat, în nenumărate rânduri, în Consiliul Local, explicații de la tandemul penal Chirica – Harabagiu cu privire la mafia comerțului stradal patronată de viceprimarul Iașului. De fiecare dată, atât primarul Chirica cât și viceprimarul Harabagiu, l-au jignit pe Timofciuc fără a oferi vreo explicație cu privire la ilegalitățile sesizate. Chirica și Harabagiu au implementat un sistem opac, discreționar, prin care domeniul public al municipalității a fost împărțit pe criterii ilegale între apropiații celor doi. Timofciuc a aflat din 7 Iași despre conflictul de interese al viceprimarului Harabagiu, care favoriza firma soției, și a decis să sesizeze Agenția Națională de Integritate.
”Am sesizat ANI pentru că, în timp ce solicitările a sute de ieșeni pentru desfășurarea unor activități comerciale rămâneau fără răspuns sau era respinse, familia fostului viceprimar Harabagiu prospera tocmai din acest tip de afacere. Dacă vă amintiți, în Consiliul Local m-a ”gratulat” cu termenii de ”pămpălău” și ”agarici” când am atras atenția asupra modului netransparent și discreționar în care dânsul gestiona închirierea domeniului public. Iată că timpul mi-a dat dreptate și ”pămpălăul” s-a dovedit a fi cel care a scos la suprafață toate șmecheriile lui. Voi continua să lupt pentru o Primărie transparentă, o Primărie care este în slujba cetățeanului, nu în slujba intereselor de grup!” a declarat consilierul local Răzvan Timofciuc.
Consilierul local a întreprins mai multe demersuri pentru a scoate comerțul stradal din gheara cuplului Harabagiu-Chirica. Timofciuc a solicitat Consiliul Concurenței un punct de vedere cu privire la ceea ce se petrece la Iași sub conducerea lui Chirica. După o investigație care a durat câteva luni, Consiliul Concurenței i-a dat dreptate consilierului și a recomandat Primăriei să întreprindă o serie de măsuri pentru intrarea în legalitate și pentru a asigura șanse egale tuturor persoanelor fizice și juridice care vor să închirieze domeniul public. Au trecut aproape 3 ani și la nivelul Primăriei nu au fost puse în practică măsurile dispuse de Consiliul Concurenței. Primăria trebuia să ia măsuri pentru a asigura celor care vor să închirieze domeniul public (persoane fizice și juridice) șanse egale și un mediu concurențial corect. Chirica în schimb căpușează în continuare și acest segment administrativ.
Rotariu „Popleacă”, săgeata interlopilor și omul lui Harabagiu
Firma prin intermediul căreia Harabagiu controla afacerea cu tonete era reprezentată în relațiile cu Primăria Iași de către un personaj sinistru cunoscut drept „săgeată” a lumii interlope, Mircea Rotariu – zis „Popleacă”. În cererile depuse depuse de către firma New Bauen Build SRL pentru aprobarea amplasamentelor, la secțiunea date de contact figurează numărul de telefon al lui Mircea Rotariu. Totodată, Rotariu este piesa de legătură între Harabagiu și mai multe proiecte imobiliare controversate. Ziariștii care au publicat articole ce privesc legăturile viceprimarului Gabriel Harabagiu cu lumea interlopă au fost nevoiți să suporte presiunile venite din partea lui Mircea Rotariu. Acesta a amenințat ziariștii de la 7IAȘI și de la Reporter de Iași și a aruncat cu fecale pe autoturismele acestora sau pe ușa redacției. Rotariu a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de hărțuire (4 acte materiale) împotriva ziariștilor de la 7 Iași, procesul fiind pe rolul Judecătoriei Iași.
Conflictul de interese: ce este și cum se pedepsește?
Potrivit Agenției Naționale de Integritate (ANI), un oficial public este în conflict de interese atunci când, în virtutea funcției publice pe care o ocupă, ia o decizie sau participă la luarea unei decizii cu privire la care are și un interes personal. Conflictul de interese apare atunci când oficialul public are un interes personal care influențează sau pare să influențeze îndeplinirea atribuțiilor sale oficiale cu imparțialitate si obiectivitate. Interesele private ale funcționarului pot include un beneficiu pentru sine sau pentru familia sa, pentru rudele sale apropiate, pentru prieteni, pentru persoane sau organizații cu care funcționarul public a avut relații politice sau de afaceri.
Conform Ghidului elaborat de ANI, participarea la luarea unei decizii se consideră îndeplinită atât atunci când decizia depinde exclusiv de voința oficialului public în cauză, cât și atunci când acțiunea oficialului public respectiv reprezintă doar o verigă din procesul de luare a deciziei. În cazul nostru, decizia de atribuire a terenurilor aparținând Primăriei Iași către firma soției, Mădălina, a fost exclusiv a viceprimarului Harabagiu. În ceea ce privește a doua condiție pentru existența conflictului de interese, respectiv un interes personal, ANI precizează că acesta poate fi reprezentat de un beneficiu pe care oficialul public sau o persoană apropiată acestuia îl obține ca urmare a deciziei luate. În speța noastră, firma administrată de soția viceprimarului și la care soacra sa era angajată, a obținut exclusivitate pe o zonele de comerț din Parcul Expoziției și de pe pietonalul Ștefan cel Mare. Așadar, Harabagiu a luat timp de patru ani mai multe decizii prin care a favorizat societatea administrată de soția sa și la care soacra era angajată , prin urmare conform legii s-a aflat în conflict de interese. Codul penal prevede o pedeapsă de la 1 la 5 ani de închisoare pentru conflictul de interese, precum și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică.
Rareș Neamțu
L-am prins! Soția viceprimarului Harabagiu, mandatar pentru Mafia Tonetelor
„Metoda boschetarul”, la varful Primariei! Harabagiu si-a aprobat singur o mega-afacere