Hannibal Lecter există în realitate, la Hârlău, şi muşcă de mâini, degete şi picioare. Meserie extremă: salariu minim, pericol maxim

Din 2009 până în 2014, personalul Centrului a depus peste 90 de plângeri la Sanitas, cerând să primească spor de pericol. Dintre cei peste 200 de bolnavi internaţi la Hârlău, peste 30 sunt consideraţi extrem de periculoşi. Asistenţii spun că trebuie să primească spor de 75%, ca la Socola: „Dacă te întorci cu spatele, muşcă sau îţi aruncă ceva în cap. Un şlap, un scutec plin sau o piatră”.

 

 

Bolnavii de la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Hârlău sunt un pericol pentru cei din jur şi personalul de acolo şi-a asumat riscurile de a lucra, zilnic, cu aceste persoane suferinde de boli mintale. Ceea ce nu şi-au asumat, însă, angajaţii este salariul mic pentru care îşi riscă pielea. Faţă de angajaţii Spitalului Socola din Iaşi, unde sunt internaţi, de asemenea, pacienţi cu boli psihice grave, salariaţii de la Hârlău au un mare minus: 75% din salariu. Sporul de risc nu a mai fost acordat din 2005.

 

Au suportat cât au putut, dar acum s-au revoltat. Au trimis mai mult de 90 de plângeri la şefii de la Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi, în speranţa că sporul ce le-a fost luat, să le fie acordat din nou. Ca într-un thriller, angajaţii povestesc cum sunt muşcaţi de mâini sau picioare şi cum sunt urmăriţi până acasă de pacienţi.

 

 

 Un astfel de pacient de la Centrul din Hârlău se poate trasforma rapid într-un ucigaş feroce

30 de pacienţi-problemă

Bolnavii atacă deseori personalul medical şi, de numeroase ori, agresiunile se sfârşesc cu răni. Cel puţin opt asistenţi medicali au reclamat că au fost muşcaţi de mâini, degete şi de picioare de bolnavi. Alţii s-au plâns că au fost loviţi. Există chiar un caz în care o asistentă medicală a fost urmărită, zile în şir, de mai mulţi pacienţi cu care s-a certat.

În Centrul administrat de DGASPC, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Iaşi, sunt internaţi 270 de pacienţi cu boli mintale. „Dintre ei, aproximativ 30 sunt consideraţi periculoşi şi sunt izolaţi de ceilalţi, la un etaj al clădirii”, explică directorul Centrului, Constantin Tănase. Acesta susţine că nu sunt foarte multe cazuri de agresiune asupra personalului, dar evidenţele îl contrazic. În ultimii 4 ani, peste 90 de astfel de sesizări au fost depuse şi, în cazurile extreme, angajaţii au demisionat.

 

 

„Dacă întorci spatele, vine lovitura”

Lipsa de personal medical face ca o asistentă să fie repartizată la peste 50 de bolnavi, pe tură. „Cam aceasta este proporţia. Suntem puţini, chiar dacă în acte figurăm ca fiind peste 20. Cei cu risc sunt foarte periculoşi. Pe mine m-au urmărit, mai multe zile la rând, până acasă şi m-au aşteptat în faţa locuinţei. Am depus plângere la Poliţie pentru asta şi au fost mutaţi la Socola. Dar cazurile de agresiune sunt foarte numeroase şi nu suntem plătiţi pentru că ne expunem. Salariile noastre sunt de 800-900 de lei, pentru că s-a renunţat la sporul pe care îl luam”, spune Elisabeta Acornicesei, asistentă medicală.

În trecut, femeia a mai fost ameninţată cu un cuţit de un pacient şi cu o pânză de bomfaier de un altul. Ea s-a plâns şi pentru că a fost atacată cu o furculiţă şi că unul dintre cei internaţi, aflat în plină criză, a distrus uşa cabinetului medical.

Nici administratorul instituţiei nu a scăpat de furia pacienţilor, deşi are mai rar contact cu ei. „Dacă le întorci spatele, poate urma lovitura. Poate fi un şlap, un scutec plin sau o piatră”, spune acesta.

 

Directorul Tănase n-are pretenţii la spor, spune că angajaţii sunt prea fricoşi

Directorul: angajaţii exagerează

Directorul instituţiei susţine că cele peste 90 de plângeri depuse de persoane diferite, în ultimii ani, pentru agresiuni nu descriu fidel starea de spirit din Centru şi că, prin aceste petiţii, angajaţii forţează obţinerea sporului de periculozitate. Paradoxal, în urma cercetărilor, pacienţii violenţi au fost mutaţi sau izolaţi, aşadar angajaţii au avut dreptate. „Ei doresc sporul de 75%, nimic altceva. Există o procedură pe care o urmăm în cazul agresiunilor şi aceasta presupune inclusiv plângeri adresate Poliţiei. Aceste proceduri au fost urmate, dar fiind un Centru cu acest specific nu pot fi oprite agresiunile”, afirmă directorul Tănase.

El explică urmărirea asistenţilor până acasă prin faptul că profilul unităţii permite acordarea de bilete de voie. „Din păcate, se ajunge şi la situaţii de acest gen”, se plânge, totuşi, Tănase.

 

 

Sindicatul iese în stradă

Sanitas a trimis mai departe plângerile angajaţilor de la Hârlău către Ministerul Muncii. „Până în 2005 au avut spor de periculozitate. Apoi li s-a scos. Este vina exclusivă a conducerii Direcţiei de Asistenţă Socială de la Iaşi că nu s-a făcut reevaluarea condiţiilor de muncă. Avem promisiuni de la minister, dar nu aşteptăm să rezolve ei, vom organiza o pichetare, săptămâna viitoare. A început să plouă cu reclamaţii pentru că s-au săturat să le fie pusă viaţa în pericol pentru 900 de lei pe lună”, susţine Viorel Tănase, liderul Sanitas Iaşi.

 

 Centrul de îngrijiri din Hârlău aparţine Consiliului Judeţean, care n-are bani pentru sporul de periculozitate

Directorul DGASPC: Posibil să primească banii în 2015

„Incontestabil au dreptul la spor de periculozitate pentru că lucrează în aceleaşi condiţii ca şi personalul medical de la Socola. Dar, după ce au trecut din subordinea Consiliului Local în cea a CJ, la 1 ianuarie 2005, nu a mai existat cadrul legal pentru acordarea acestor sporuri, pentru că li s-a schimbat titulatura din spital în centru de asistenţă. Posibil să le fie acordate de la 1 ianuarie 2015”, spune Ion Florin, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here