Gulerele albe de la PNL: femeie, hărțuită și urmărită de detectivi pentru a ceda acțiunile la firma care face afaceri de milioane de euro cu CJ și primăriile din Iași

@ Familia Gîrjan, care conduce firma ce administrează depozitul de gunoi de la Țuțora și gestionează activitatea de salubritate în comunele din județul Iași, a hărțuit timp de șase luni o femeie în încercarea de a o determina pe aceasta să renunțe la acțiunile pe care le deține la societatea Edil Industry SRL @ Compania este condusă de către omul de afaceri Cătălin Gîrjan, un apropiat al șefilor PNL Iași și soțul fostului subprefect Adina Gîrjan, susținut pe funcție de PNL @ Gîrjan a angajat o firmă de detectivi particulari pentru a o urmări pe Anișoara Talpalaru, cea care deține 50% din acțiunile Edil Industry SRL și care, alături de soțul său, Mihai Talpalaru, decedat în 2021, s-a numărat printre fondatorii firmei @ Detectivii tocmiți de Gîrjan au intrat cu bocancii în viața privată, femeia fiind spionată inclusiv când petrecea timp cu cele două fete minore, la școală, la cumpărături sau acasă @ Miza este una de milioane de euro, Edil Industry SRL gestionând afacerea cu gunoaie în județele Iași și Neamț @ Anișoara Talpalaru a fost concediată de către Gîrjan, dar și-a recâștigat postul prin două sentințe ale instanțelor de judecată @ Anișoarei Talpalaru i s-au cerut în instanță daune pentru că folosea mașina firmei Edil Industry SRL în interes personal @ În același timp, Adina Gîrjan, funcționar public și ulterior subprefect, circula cu mașina Edil Industry, deși nu avea nicio calitate în această firmă @ În schimb, Edil Industry cerea despăgubiri de la asociatul care deține 50% din firmă pentru că utilizează o mașină a companiei @ Anișoara Talpalaru se angajase în martie 2024 prin concurs la Primăria Cormana pe funcția de inspector @ Tot în iunie 2024, familia Gîrjan a început să facă presiuni asupra instituției pentru a-i fi furnizate informații despre modul în care a fost angajată precum și asupra activităților pe care le desfășoară în cadrul Primăriei @ „Motivul concedierii mele în 2022 și de asemenea, al formulării de fel și fel de acțiuni împotriva mea, inclusiv această acțiune împotriva Primăriei Cormana, este acela că am refuzat și refuz, în ciuda presiunilor constante exercitate împotriva mea de către celălalt asociat, să cesionez părțile mele sociale deținute la SC EDIL INDUSTRY SRL  către acesta”, susține Anișoara Talpalaru într-o acțiune depusă în instanță

Șantajată să le cedeze afacerea

Societatea Edil Industry a pornit ca o asociere între familiile Gîrjan și Talpalaru. În prezent, societatea are doi asociați: Anișoara Talpalaru și Vasile Gîrjan, ambii cu câte 50% din părțile sociale. Administrarea afacerii s-a făcut prin consens de către cele două familii prin Mihai Talpalaru, soțul Anișoarei Talpalaru, și Cătălin Gîrjan, fiul lui Vasile Gîrjan.

Mihai și Anișoara Talpalaru

În septembrie 2020, Mihai Talpalaru moare, iar echilibrul se rupe. Profitând de momentele grele prin care trecea Anișoara Talpalaru, Cătălin și Vasile Gîrjan s-au năpustit asupra acesteia și au început o acțiune de preluare ostilă a afacerii. Deciziile încep să fie luate unilateral, iar Anișoara Talpalaru este marginalizată. Mai mult, Cătălin și Vasile Gîrjan încep să pună presiune asupra femeii să le cedeze părțile sociale și să renunțe la afacere. Anișoara Talpalaru era angajată în Edil Industry pe funcția de manager al sistemelor de management de mediu. După moartea soțului ei, Anișoara Talparu a fost hărțuită în mod constant de către familia Gîrjan chiar la locul de muncă, la Edil Industry, societate din care deține 50% din acțiuni. A fost amenințată în mod constant cu concedierea dacă nu va cesiona părțile sociale familiei Gîrjan, dar nu a cedat. În septembrie 2022, inevitabilul s-a produs, Anișoara Talpalaru fiind lăsată pe drumuri, fără niciun venit. A contestat decizia și două instanțe de judecată i-au dat dreptate. În fața judecătorilor, avocatul Anișoarei Talpalaru a făcut publice hărțuirea și presiunea la care a fost supusă asociata familiei Gîrjan.

Motivul central al emiterii deciziilor de concediere este acela că a refuzat și refuză, în ciuda presiunilor constante exercitate împotriva sa de celălalt asociat – dl Gîrjan Vasile și de către fiul acestuia – dl. Gîrjan Cătălin, să cesioneze părțile sale sociale deținute către unul dintre aceștia. Dl. Gîrjan Cătălin are funcția de Director Economi în cadrul Edil Industry, execrcitând conducerea societății cu atribuții inclusiv în angajarea și/sau concedierea personalului societății. Încă din luna decembrie 2021 a fost supusă unor presiuni și unor hărțuiri morale continui în vederea cesionării părților sociale, amintindu-i-se că, în caz contrar, va fi concediată.” precizează avocatul Aristide Stoica.

Decizia de concediere a fost anulată și familia Gîrjan a fost obligată să-i plătească toate salariile și să o reangajeze pe Anișoara Talpalaru la Edil Industry.

Gîrjan a vrut să-i ia mașina și a cerut despăgubiri de 78.000 lei

Talpalaru a refuzat să se întoarcă la Edil.

Am decis să nu mai solicit reintegrarea având în vedere atitudinea ostilă și șicanatorie a administratorului societății și a membrilor din conducerea acesteia”, spune Anișoara Talpalaru.

Familia Gîrjan nu se limitase doar la concedierea ei. Au deschis un proces prin care au dorit să-i ia mașina cu care circula și să o pună și la plata sumei de 78.000 de lei cu titlu de despăgubiri pentru utilizarea autoturismului. Anișoara Talpalaru circula cu o mașină Mazda CX5 achiziționată în sistem leasing de către Edil Industry.

Mașina folosită de Adina Gîrjan

În anul 2017, Edil Industry a decis să achiziționeze două autoturisme Mazda CX5 care să fie puse la dispoziția asociaților. O mașină o folosea Anișoara Talpalaru, iar cealaltă i-a fost pusă la dispoziție fostului subprefect Adina Gîrjan, soția lui Cătălin Gîrjan, directorul economic al Edil Industry. Așadar, Adina Gîrjan, funcționar public și ulterior subprefect, circula cu mașina Edil Industry, deși nu avea nicio calitate în această firmă. În schimb, Edil Industry cerea despăgubiri de la asociatul care deține 50% din firmă pentru că utilizează o mașină a firmei. Tribunalul a respins acțiunea Edil, Talpalaru câștigând al doilea război împotriva familiei Gîrjan.

Pârâta (n.r. Anișoara Talpalaru) a arătat că scopul achiziționării acestui autovehicul a fost în vederea folosirii de către asociați pentru desfășurarea activităților societății și nu în calitate de angajat. De altfel, la acel moment, a mai fost achiziționat un autovehicul similar folosit de către o persoană ce nu are nicio calitate în cadrul societății (asociat și/sau salariat), respectiv soția directorului economic Gîrjan Cătălin (fiul celuilalt asociat și administrator, Gîrjan Cătălin).” se arată în hotărârea Tribunalului Iași.

7IAȘI a publicat mai multe fotografii cu subprefectul Iașului, Adina Gîrjan, utilizând mașina societății Edil Industry.

Spionată non stop timp de șase luni

Anișoara Talpalaru

Pe măsură ce au pierdut procesele împotriva Anișoarei Talpalaru, familia Gîrjan a trecut la nivelul următor în privința hărțurii și presiunii exercitate asupra partenerului de afacere. În iunie 2024, familia Gîrjan a angajat un detectiv particular pentru a o spiona și urmări pe Anișoara Talpalaru. Timp de 6 luni, asociata familiei Gîrjan a fost filată de către o echipă de detectivi. I-au intrat cu bocancii în viața privată, fiind spionată inclusiv când petrecea timpul cu cele două fete minore, la școală, la cumpărături sau acasă.

Anișoara Talpalaru se angajase în martie 2024, prin concurs, la Primăria Cormana pe funcția de inspector. Tot în iunie 2024, familia Gîrjan a început să facă presiuni asupra instituției pentru a-i fi furnizate informații despre modul în care a fost angajată precum și asupra activităților pe care le desfășoară în cadrul Primăriei. Familia Gîrjan a făcut mai multe cereri, atât direct cât și prin avocat, iar apoi au dat în judecată Primăria pentru a crea o presiune din interiorul instituției.

Detectivii puși pe urma Anișoarei Talpalaru verificau dacă aceasta respectă programul de lucru de la Primărie. În raport s-au făcut mai multe mențiuni cu privire la faptul că aceasta nu ar respecta programul de lucru.  S-a mers până acolo încât detectivii au susținut că Anișoara Talpalaru folosește combustibilul Primăriei pentru a se deplasa cu mașina proprie. Practic o acuzau de furt, fără nicio dovadă.

Pe tot parcursul supravegherii echipa de investigatori nu a observat vreodată ca Talpalaru Anișoara să fi alimentat la o stație publică de carburanți, fapt ce dovedește că aceasta alimentează de la o stație proprie a Primăriei Comunei Comarna”, se arată în raportul furnizat de firma de detectivi familiei Gîrjan. Raportul a fost conceput și pregătit așa încât să devină o bâtă pe care familia Gîrjan să o folosească împotriva Anișoarei Talpalaru și a primarului Comunei Cormana, cel care o angajase.

Hărțuită timp de 4 ani

Talpalaru face cerere de intervenție în cadrul acestui proces pentru a arăta instanței adevăratele intenții ale familiei Gîrjan.

Motivul concedierii mele în 2022 și de asemenea, al formulării de fel și fel de acțiuni împotriva mea, inclusiv această acțiune împotriva Primăriei Cormana, este acela că am refuzat și refuz, în ciuda presiunilor constante exercitate împotriva mea de către celălalt asociat – dl Gîrjan Vasile, să cesionez părțile mele sociale deținute la SC EDIL INDUSTRY SRL  către acesta. Solicitarea acestor documente și informații vizează strict persoana mea și nu activitatea autorității publice, deci nu vizează o informație de interes public, ci tinde la procurarea unor înscrisuri cu conținut probator ținând de alte litigii existente între părți, care vizează situația mea personală. De altfel, faptul că sunt supusă unei hărțuiri continue este reliefat și de supravegherea mea și a activităților desfășurate de către mine de către o societate de detectivi particulari angajată în acest sens de către Edil Industry SRL, într-unul dintre litigiile în care figurez ca și pârâtă fiind depus un raport de investigații prin care se arată că am fost supravegheată în perioada 08.06.2024 – 12.11.2024, ceea ce denotă atitudinea intruzivă a reclamantei în viața mea personală și de asemenea caracterul șicanatoriu al acțiunilor acesteia, inclusiv al acțiunii ce face obiectul prezentului dosar.” spune Anișoara Talpalaru.

În timpul procesului, în ianuarie 2025, Talpalaru își dă demisia de la Primăria Comarna. Își dă seama de mizeriile pregătite împotriva sa și a primarului comunie Comarna de către familia Gîrjan cu ajutorul detectivilor. Când află că Talpalaru și-a dat demisia, familia Gîrjan renunță la procesul împotriva Primăriei Comarna. Presiunile exercitate își atinseseră scopul. o lăsaseră pe drumuri din nou pe asociata lor.

Detectivul familiei Gîrjan, un personaj controversat

Detectivul particular Ioan Băcioi

Detectivul particular la care a apelat familia Gîrjan este un personaj controversat, fără scrupule, la fel ca și angajatorii săi: Ion Băcioi. Bănuit că acționează în afara limitelor acordate de lege, Băcioi nu a fost acuzat niciodată oficial cu privire la încălcarea legii detectivilor particulari. Anișoara Talpalaru a susținut în fața judecătorilor că detectivul tocmit de familia Gîrjan a întreprins acțiuni care i-a încălcat dreptul la intimitate, la o viață familială și privată, fapte interzise în mod expres de legea detectivilor particulari.

7IAȘI a discutat cu Băcioi despre cazul Gîrjan-Talpalaru. După ce a ținut să ne precizeze că ne știe și ne cunoaște foarte bine, deși nu ne-am întâlnit niciodată, Băcioi a insitat pe faptul că investigația efectuată a fost una legală.

Tot ce am făcut a fost conform legii. Nu pot să vă dau informații întrucât ele sunt confidențiale. Raportul a fost predat clientului. Vă dați seama că și eu sunt monitorizat la rândul meu și nu pot face nimic ilegal. Sunt verificat anual. Este pâinea mea și nu vreau să risc nimic.” a declarat Ion Băcioi, detectivul particular care a urmărit-o timp șase luni pe Anișoara Talpalaru la solicitarea familiei Gîrjan.

Băcioi a devenit cunoscut odată cu arestarea fostului primar, Gheorghe Nichita. Detectivul particular fusese plătit de către Nichita pentru a-i urmări amanta. Deși acțiunile lui Băcioi au exces cadrului legal, detectivul particular a colaborat cu procurorii pentru inculparea lui Nichita și astfel a scăpat neatins de ancheta penală.

La serviciile lui Băcioi au apelat apelat primarul Mihai Chirica și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu pentru a aduna date compromițătoare despre mai mulți ziariști din presa locală care au scris despre Mafia Imobiliară și legăturile cu conducerea Primăriei Iași.

La data de 09.04.2025, Cătălin Gârjan a transmis pe adresa de email a redacției 7IAȘI următorul drept la replică:

Rareș Neamțu

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here