Inspectorul vamal superior Daniela Pantazi, de la Finanțele ieșene, care a făcut parte din cadrul Direcției Județene de Accize și Operațiuni Vamale (DRAOV) poate fi considerată, fără doar și poate, o adevărată supraviețuitoare, în luptele intestine care macină de ani buni, instituția ieșeană de control fiscal. Demisă în urma unui test profesional “cu cântec” de foștii săi șefi, femeia a fost reîncadrată din nou pe post, ca urmare a unei decizii judecătorești. În 2013, în urma unui proces de reorganizare a ANAF, care a preluat, prin fuziune prin absorbție, toată activitatea și personalul controlorilor vamali, inspectoarea s-a trezit că este contestată și renegată, aflându-se din nou pe o listă neagră a celor care trebuie dați afară. Pentru a scăpa de Pantazi cea incomodă, DGRFP Iași, sub tutela căreia se află și Direcția Vamală a cerut în justiție suspendarea și anularea deciziei prin care femeia ar fi fost reîncadrată atunci în funcția publică de controlor vamal, cu un salariu de bază brut de 6.664 lei.
“Considerăm că este îndeplinită condiția iminenței producerii unei pagube importante în patrimoniul instituției noastre prin plata drepturilor salariale de care ar beneficia persoana în cauză în perioada derulării prezentului litigiu”, consideră reprezentanții DGRFP Iași.
La Finanțele ieșene rulează de mai mult timp pelicula “Greu de ucis”, în variantă moldavă. Titlul celebrului film de acțiune și suspans i se potrivește ca o mănușă inspectoarei Daniela Pantazi, înlăturată din funcție de șefii săi, în urmă cu aproximativ 7 ani de zile, în urma unui test profesional de evaluare. Imediat după ce a fost pusă pe liber, aceeași instituție, cu aceeași pălărie, a dispus reîncadrarea femeii în funcția de controlor vamal superior gr. 1, ca urmare a unei decizii judecătorești. Pe parcursul litigiului dintre Pantazi și DRFP Iași, la nivelul organisului de control ANAF a intervenit o modificare majoră, această entitate preluând în 2013, în urma unui proces de reorganizare, prin fuziune prin absorbție, toată activitatea și personalul din vămi. În urma acestei reorganizări, DRAOV Iași și toate direcțiile pentru accize și operațiuni vamale au intrat în subordinea DGRFP, instituție subordonată în mod direct ANAF-ului. În acest sens, Daniela Pantazi care își desfășura activitatea ca urmare a unei hotărîri judecătorești de suspendare a ordinului anterior al DGRFP, a fost numită în continuare în noua structură a noii entități create. Mai mult, începînd cu data d 1 iulie 2017, femeia, având funcția de inspector vamal superior cl. 1, gr. 5 la Compartimentul de Supraveghere și Control Vamal, a fost reîncadrată în funcția de inspector vamal superior, cu un salariu de bază brut lunar de peste 6.600 de lei.
Concediată în urma unui controversat test de evaluare profesională
În prezent, șefii Finanțelor ieșene și-au adus aminte de testul de evaluare profesional eșuat din 2011, în urma căruia Pantazi a fost mătrășită din funcție, și doresc din nou ca să o înlăture din funcție pe inspectoarea incomodă. De asemenea, juriștii DGRFP Iași susțin că Pantazi ar fi fost încadrată în funcție în mod greșit, între timp vechea instituție funcționând unei noi structuri. Mai mult, șefii Finanțelor ieșene arată că menținerea în funcție a inspectoarei date afară în urmă cu 7 ani de zile ar produce o pagubă iminentă în patrimoniul instituției de control fiscal, prin plata necuvenită a drepturilor salariale. Într-o acțiune adresată Tribunalului Iași, reprezentanții DGRFP solicit anularea actelor administrative și a deciziilor ce au stat la baza reîncadrării în funcție a inspectorului vamal Daniela Pantazi. Cu alte cuvinte, reprezentanții organismului de control fiscal (DGRFP Iași) le cere magistraților să anuleze ordinele și deciziile date anterior tot de către ei. eși hotărîrile Finanțelor se bat cap în cap, se speră în continuare ca Pantazi să fie mătrășită din nou. Femeia nu dă însă semne că se sperie atît de ușor și amenință cu judecata. De altfel, Daniela Pantazi a atacat anterior toate ordinele și decizile controversate emise de șefii ei.
Scandalul s-a mutat la Tribunalul și Curtea de Apel Suceava, iar apoi la ÎCCJ
Tot scandalul a început în vara lui 2011 când în urma unui test profesional de evaluare, au fost emise de către ANV (Agenția Națională a Vămilor) ordine de eliberare din funcție pentru funcționarii publici care nu au promovat examenul în cauză. Astfel, pentru înlăturarea din funcție a Danielei Pantazi a fost emis ordinul nr. 7134/2 august 2011. Ulterior, femeia a formulat o acțiune judecătorească pentru anularea și suspendarea ordinului ANV. Și judecătorii de la Curtea de Apel Suceava dar și cei de la ÎCCJ i-au dat dreptate lui Pantazi și i-au admis cererea de suspendare a ordinului de demitere. În cursul anului 2013, după amplul proces de reorganizare a ANAF, care a preluat în subordinea sa, toate direcțiile fiscale și direcțiile vamale, șefii noii entități de control au revenit și au atacat în justiție vechile ordine și decizii ale instituțiile din subordine. Parțial, oficialii DGRFP au obținut câștig de cauză însă magistrații au menținut hotărirea de reîncadrare a Danielei Pantazi.
Reorganizarea ANAF a modificat regulile, sau jocul de-a revocarea
Motivați de aceste aspecte, reprezentanții Finanțelor ieșene au solicitat la Tribunalul Iași, într-un proces de contencios-administrativ, suspendarea și anularea tuturor deciziilor anterioare referitoare la salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu referire exclusivă la inspectoarea vamală Daniela Pantazi.
“În conformitate cu legile de organizare și funcționare a Autorității Naționale a Vămilor, în 2011, la nivelul instituției a avut loc un process de reorganizare, numărul maxim de posture aprobat pentru ANV fiind de 3159, ceea ce a însemnat în cursul anului 2011 o reducere de personal de la 4586, la 3159. Astfel, a fost organizat un examen de testare profesională în urma căruia, în funcție de rezultatele obținute la proba scrisă și interviu, au fost emise ordine de eliberare din funcție. Doar pentru acei funcționari publici care nu au promovat examenul în cauză. Printre cei respinși s-a aflat și doamna Pantazi Daniela. După reorganizarea ANAF, aceasta a fost numită în funcție pentru continuarea activității în noua structură, printr-o decizie a DGRFP Iași. Aceasta nu a avut valoarea unei revocări a măsurii eliberării din funcție luată în 2011, ci a reprezentat un act administrativ cu valoare juridică de preluare și continuare pe durată determinată a activității în noua structură. Și nu de revocare a ordinului de încetare a raportului de servici și nici de începere a unui nou raport de muncă”, mai explică în acțiune, juriștii și oficialii DGRFP Iași.
Nicu SAMSON