Ginecologul nr. 1 din Moldova, acuzat de malpraxis. O tânără de 25 de ani cere daune de 500.000 de euro de la medicul Mircea Onofriescu

Medicul Mircea Onofriescu, cel mai apreciat ginecolog din zona Moldovei, este acuzat că a greşit operaţia unei paciente. Femeia a fost la un pas de deces şi a avut mult de pătimit în lunile următoare. Este în pericol de a nu mai avea copii şi vrea daune de 500.000 de euro de la doctor şi Spitalul „Cuza Vodă”. Onofriescu a declarat că lasă justiţia să-şi spună cuvântul.

 

O profesoară care a fost la un pas de moarte aduce acuze grave unui ginecolog ieşean. Andreea T. susţine că în timpul unei intervenţii pentru extirparea uni chist, medicul Mircea Onofriescu de la Spitalul „Cuza Vodă” i-a perforat colonul, ceea ce ar fi dus, ulterior, la apariţia unei peritonite generalizate. Operată de urgenţă la Spitalul „Sf. Spiridon”, în octombrie anul trecut, tinerei i-a fost ataşată o pungă de colostomie şi i-au fost extirpate trompa uterină şi ovarul din partea stângă. După patru luni, a fost supusă unei alte intervenţii pentru refacerea continuităţii tractului digestiv. Imobilizată o perioadă la pat, şi fără a mai putea preda, profesoara l-a reclamat pe medic, pentru malpraxis, la Colegiul Medicilor şi la Parchet. De asemenea, a cerut judecătorilor să-l oblige la plata a 500.000 de euro daune morale. Doctorul este de părere că justiţia va fi ceea care va face ordine în acest caz.

 

Lăsată de izbelişte

Profesoara Andreea T. (25 de ani), din judeţul Neamţ, spune că, în 13 octombrie anul trecut, a  fost supusă unei intervenţii laparoscopice efectuate de medicul Mircea Onofriescu la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Cuza Vodă” din Iaşi, pentru „extirparea unui chist endometriozic”. Operaţia a fost programată după ce doctorul ar fi consulatat-o cu aproape o lună înainte la cabinetul său particular.

Andreea T. îl acuză însă pe medicul Onofriescu că, în timpul intervenţiei chirurgicale, i-ar fi perforat colonul, fapt ce a dus ulterior la apariţia unei peritonite generalizate. „Mă simţeam foarte rău şi aveam dureri îngrozitoare, iar la câteva ore de la operaţie am fost internată la terapie intensivă. Până în 15 octombrie 2015 nu am fost consultată de niciun medic, ci doar îngrijită de asistentele medicale şi nu mi s-au dat informaţii în legătură cu starea mea de sănătate. Primul care a sesizat că operaţia a avut complicaţii a fost anestezistul, prezent iniţial la intervenţie, iar apoi am fost consultată de doctorul Onofriescu”, îşi aminteşte tânăra.

 

 

 Medicul Onofriescu va merge în faţa judecătorilor

Operată de urgenţă la „Sf. Spiridon”

Profesoara spune că Onofriescu ar fi chemat un medic chirurg de la Spitalul „Sf. Spiridon” pentru a o consulta, iar, la câteva minute după aceea, a fost transferată cu o ambulanţă la această unitate sanitară. A fost diagnosticată cu „peritonită generalizată prin perforare sigmoidiana şi boală inflamatorie pelvină” şi operată de urgenţă de medicul Dan Andronic. „Părinţilor mei li s-a spus atunci că mi s-a perforat colonul la operaţia anterioară şi, ca soluţie, mi s-a instalat o pungă colostomă permanentă pentru o perioada de cel puţin 5 luni, dupa ce au fost îndepărtate infecţia şi materiile fecale din abdomen. Medicul le-a spus şi că am fost adusă în ultimul moment pentru operaţie, pentru că, din cauza complicaţiilor, dacă operaţia mai întârzia câteva ore, intervenea decesul meu”, povesteşte Andreea T.

 

Aparat stricat?

De asemenea, în timpul intervenţiei de la „Sf. Spiridon” tinerei i-au fost extirpate trompa uterină şi ovarul din partea stângă. După aproape 10 zile a fost externată, cântărind 42 de kilograme, cu diagnosticul: perforaţie sigmoidiană, peritonită generalizată, boală inflamatorie pelvină, hidrosalpinx gigant bilateral operat (blocarea trompelor uterine cu fluid n.r.), sepsis, insuficienţă renală acută, tulburări digestive postoperatorii. Tânăra susţine că pe perioada internării de la Spiridon, un rezident al medicului Onofriescu ar fi venit pentru a vedea cum se simte. Femeia mai spune că mama ei i-ar fi cerut explicaţii doctorului, la sfârşitul lunii octombrie 2015, şi susţine că acesta ar fi precizat că laparoscopul ar fi avut o defecţiune.

Calvarul tinerei a fost departe de a se fi încheiat. Aceasta povesteşte că a fost nevoită să stea o perioadă imobilizată la pat, nu a mai putut să se întoarcă la catedră şi nici să cânte la evenimente. „Mi-a fost foarte greu. Umblam cu pungi după mine, se spărgeau, mă umpleam de fecale, mirosea. Făceam atacuri de panică. O perioadă nu am mai putut să îmi pregătesc elevii”, spune profesoara. Aceasta s-a întors la catedră de abia pe 1 aprilie 2016.

 

„Am ajuns să fiu ciopârţită”

Tânăra a mai fost supusă unei alte intervenţii chirurgicale, anul acesta, la Târgu Mureş, pentru refacerea continuităţii tractului digestiv. „Mi s-a spus că, după operaţie, voi avea doar patru puncte şi am ajuns să fiu ciopârţită. O altă consecinţă defavorabilă a intervenţiei efectuate de medicul Onofriescu este pericolul de a nu mai putea avea copii. Aceasta deoarece capacitatea mea de a mă procrea a fost grav afectată, fiindu-mi extirpate o trompă uterină şi un ovar, iar celalalt ramânand cu mari probleme”, mai menţionează Andreea T.

Profesoara l-a reclamat pe medic pentru malpraxis. „Am formulat o plângere împotriva medicului la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi, pentru neglijenţă în serviciu şi vătămare corporală din culpă şi am sesizat şi Colegiul Medicilor”, a declarat Stelică Boboc, avocatul Andreei T. De asemenea, tânăra a dat în judecată la Tribunalul Iaşi atât doctorul, cât şi Spitalul „Cuza Vodă” şi a solicitat 500.000 de euro daune morale.

 

 

 „O altă consecinţă defavorabilă a intervenţiei efectuate de medicul Onofriescu este pericolul de a nu mai putea avea copii” Andreea T., pacienta medicului Onofriescu

Onofriescu: „Nici nu ştie ce patologie a avut, săraca de ea”

Doctorul reclamat nu a dorit să comenteze prea mult cazul. „Sunt plecat în străinătate la un congres şi o să vorbim altă dată. Justiţia o să facă ordine în cazul ăsta. Doamna săraca, nici nu ştie ce patologie a avut, săraca de ea, dar lucrurile astea o să fie rezolvate şi de Colegiul Medicilor şi de justiţie”, a declarat medicul Mircea Onofriescu. Reprezentanţii spitalului nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.

 

Citește și EXCLUSIV. 30 de ore de groază între două spitale: al doilea caz Tiberiu Brăilean la Iași

 

Colegiul Medicilor, nici o sancţiune în 2016

Potrivit datelor comunicate de Colegiul Medicilor Iaşi, la solicitarea 7Est, anul acesta Comisia de Disciplină din cadrul instituţiei a pronunţat 22 de decizii, fără a se dispune sancţiuni disciplinare în niciuna dintre acestea. Anul trecut au fost înregistrate 50 de plângeri, fiind aplicate sancţiuni în 7 dosare de anchetă disciplinară. „Din punct de vedere statistic nu s-a înregistrat o creştere semnificativă a plângerilor sau sesizărilor adresate Colegiului Judeţean al Medicilor din Iaşi în ultimul an”, se arată într-un răspuns al reprezentanţilor instituţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here