Fostul edil Gheorghe Nichita este “bântuit de trecut”. În ultimul an de mandat, acesta s-a pricopsit cu o amendă judiciară de 1,2 miliarde de lei vechi deoarece ar fi refuzat să elibereze un certificat de urbanism iar acum este la un pas de a fi executat silit de portărei. În urma unei decizii judecătorești a Curții de Apel Iași, rămasă definitivă, ex-primarul a fost obligat să achite statului român, pe persoană fizică, o amendă de 20 la sută din salariul minim brut pe economie. Totul, din cauză că, ar fi refuzat în mod repetat, să le elibereze soților Elena și Petru Lupu, o autorizație de urbanism pentru un teren situat în Șos.Nicolina, unde cei doi ieșeni doreau ca să-și ridice un spațiu comercial. Anterior, Nichita ar fi dat chiar o decizie prin care a respins solicitarea inițială a ieșenilor, de acordare a autorizației de construire, însă decizia i-a fost anulată ulterior de către Tribunal. Pentru a scăpa de mâna lungă a Fiscului, fostul edil contestă acum amenda în justiție, însă are șanse minime de reușită.
Gheorghe Nichita, în ultimul an de mandat, cu puțin timp înainte de izbucnirea celebrului scandal “Amanta”, s-a pricopsit cu o amendă judiciară de aproximativ 1,2 miliarde lei de lei vechi. Necazul fostului edilul a pornit din cauza faptului că acesta ar fi refuzat în mod repetat să elibereze unei familii de ieșeni un certificat de urbanism privind construirea unui spațiu comercial. Mai precis, Petru Lupu și soția sa Elena l-au reclamat pe Nichita la instanță, făcându-l responsabil principal de întârzierea nejustificată a emiterii actului solicitat. Cei doi ieșeni doreau să construiască la vremea respectivă un spațiu comercial, în zona Nicolina. După un litigiu civil de câteva luni de zile, magistrații Curții de Apel Iași i-au aplicat fostului primar lovitura de grație, obligându-l să plătească o amendă judiciară în cuantum de 20 la sută din salariul minim brut pe economie, plus penalități pentru fiecare zi de întârziere. Pentru a evita o blocare a conturilor sale din bănci, Nichita și-a angajat avocat și a contestat amenda în justiție.
Fostul primar susține sus și tare că a plătit datoria
Într-o plângere adresată judecătorilor ieșeni, fostul edil solicită anularea executării silite și desființarea titlului executoriu pe motiv că ar fi intervenit stingerea creanței, adică debitul nu mai există. Mai mult, Nichita, a susținut, prin avocatul său, că, pe parcursul procesului, ar fi achitat toată datoria de aproximativ 1,2 miliarde de lei, nemaiexistând acum nici un fel de motiv ca executarea silită să mai continuie.
“Pe 30 mai 2014, eu am plătit integral debitul datorat către bugetul de stat, respective 129.930 lei printr-un ordin de plată nr. 1060, fiind specificat în mod expres în conținutul acestuia că plata reprezintă amendă judiciară. În anul 2014, nu a fost înregistrată nici o obligație fiscală în sarcina mea. În 2015 însă, apare înregistrată ca obligație fiscală suma de 130.000 de lei, la secțiunea venituri din amenzi, sumă din care au fost achitați cca 14.016 lei, rămânând un rest de plată de 116.064 lei. Această sumă a fost trecută în continuare și în Situația Analitică debite-plăți-solduri pe anul 2016, alături de alte sume reprezentând cheltuieli judiciare și diferențe de impozit anual de regularizat. Identică este situația și pentru anul fiscal 2017. Deși datoria a fost achitată prin ordinul de plată menționat (1060/30 mai 2014), această plată nu a fost relevată în situațiile analitice de la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași (AJFP), singurele plăți înregistrate totalizînd doar 14.016 lei”, arată Gheorghe Nichita, susținând că suma care i se impută acum reprezintă doar o eroare a organelor fiscale. De asemenea, fostul primar le mai cere magistraților ieșeni să dispună ștergerea datoriei sale din evidențele fiscale ale DRGFP Iași.
Nichita: „Este necesară radierea creanței”
“Însăși modul în care a fost stabilită această obligație de plată în sarcina mea este unul care pune mari semne de întrebare. Deși nu am fost chemat personal în judecată (nu am fost parte în dosar în nume propriu, ca persoană fizică, ci reclamanții s-au îndreptat doar împotriva Instituției Primarului Iași), instanța de judecată a apreciat în mod neprobat și subiectiv că, subsemnatul, ca persoană fizică, sunt unicul vinovat de întîrzierea emiterii actului solicitat de acei reclamanți. Este absolut necesară radierea creanței (datoria pusă în sarcina mea), pentru corecta individualizare a răspunderii personale a celor care trebuiau să îndeplinească procedura prevăzută de lege și, abia atunci, dacă voi fi găsit vinovat de neemiterea actului, să îmi fie impusă mie obligația plății unei amenzi”, precizează fostul edil, prin intermediul avocatei sale, Aurica Georgescu.
De altfel, într-un memoriu adresat instanței, apărătorul fostului primar Nichita, arată că toată această datorie de peste 116.000 de lei, ar fi fost plătită în contul bugetului de stat, la o dată anterioară.
Susținerile lui Nichita sunt eronate
Nu de aceeași părere au fost și reprezentanții MFP, respectiv ANAF. Într-o întâmpinare adresată magistraților Judecătoriei Iași, juriștii Ministerului Finanțelor Publice au solicitat respingerea contestației la executare, formulată de Gheorghe Nichita, invocând lipsa calității procesuale pasive a instituției de la centru. De asemenea, Departamentul Juridic din cadrul Fiscului ieșean arată că toate susținerile fostului primar Nichita sunt eronate deoarece suma la care acesta face referire, de cca 1,2 md lei vechi, ar fi fost plătită printr-un ordin de plată, chiar de Primărie, însă ulterior, acești bani au fost restituiți în conturile Municipiului Iași. “Cu privire la susținerea contestatorului Nichita că, printr-un ordin de plată din 30 mai 2014, acesta ar fi achitat integral debitul datorat, aceasta concluzie este total eronată. Banii au fost plătiți atunci de către Primărie, dar pe data de 10 august 2015 această sumă s-a întors din nou în contul Municipiului Iași ca urmare a solicitării acestuia, și motivat de faptul că Primăria nu datora acești bani. Amenda judiciară a fost aplicată pârâtului Gheorghe Nichita, în calitate de persoană fizică și de primar al Municipiului Iași, conform deciziei Curții de Apel Iași. La final, reprezentanții DRGFP-AJFP Iași au solicitat respingerea contestației lui Nichita, și menținerea tuturor actelor de executare silită. În concluzie, fostul edil este bun de plată.
Nicu SAMSON