@ Iulia Scântei, senator PNL de Iași, plătește din bugetul Parlamentului două case de avocatură fără nicio dovadă a serviciilor prestate de către acestea @ „Prevederile contractuale la care faceți referire nu specifică obligativitatea încheierii de rapoarte/procese verbale care să ateste prestarea serviciilor”, susțin oficialii Senatului într-un răspuns adresat redacției 7IAȘI @ În plus, în calitate de președinte al Comisiei Juridice din Senat, Iulia Scântei beneficiază de un consilier personal pe probleme juridice al cărui salariu este decontat direct de Parlament @ Primul contract a fost încheiat în 2018 cu avocata Raluca Elena Alexandru, originară din Iași, înscrisă în Baroul București @ Cel de al doilea contract a fost încheiat în ianuarie 2019 cu Casa de Avocatură Pârgaru, Soare și Asociații @ La Senatul României, banul public este secret de stat: „Avocatul este dator să păstreze secretul profesional”
7IAȘI continuă seria dezvăluirilor despre modul în care parlamentarii ieșeni cheltuie banii publici. Sumele alocate de Parlamentul României birourilor parlamentare ale senatorilor și deputaților sunt cheltuite de cele mai multe ori într-un mod nesimțit, în total dispreț față de cetățeni.
În edițiile anterioare am prezentat cum senatorul liberal Iulia Scântei a decontat din banii Senatului 18 nopți de cazare la un hotel de 4 stele din centrul Iașului în timpul campaniei electorale de la alegerile generale din 2020.
Nici șeful ei, președintele PNL Iași, Alexandru Muraru, nu are obrazul mai subțire. Acesta a decontat din banii publici 5 laptop-uri, 3 aparate foto și un teleprompter de parcă biroul parlamentar s-ar fi transformat în agenție de filmări la nunți și botezuri.
Nici pesediștii nu-s mai breji. Deputatul Silviu Macovei a devenit turist de lux al Parlamentului. Acesta a decontat bilete de avion la business-class a căror valoare pentru a singură destinație dus-întors au costat peste 10.000 lei! Același deputat a decontat cazare la prețuri de peste 300 euro/noapte la Roma, Barcelona sau Washington!
Astăzi, ne întoarcem din nou la senatorul liberal, Iulia Scântei. Notar public, absolventă a Facultății de Drept și a mai multor cursuri din domeniul științelor juridice, Scântei decontează din banii noștri peste 20.000 de euro anual pentru servicii de consultanță juridică pentru care nu există dovada prestării lor!
100.000 lei anual pe servicii de consultanță!
În martie 2018, senatorul Iulia Scântei a încheiat primul contract de asistență juridică cu ieșeanca Raluca Elena Alexandru, avocat definitiv în cadrul Baroului București. Valoarea remunerației a fost stabilită la suma de 3.000 lei lunar, avocatul având obligația de a oferi „servicii de consultanță juridică, asistență juridică și alte servicii juridice necesare derulării activității Biroului Parlamentar în relațiile cu terții”. Serviciile sunt enumerate cu titlu exemplificativ fără a fi stabilit un mod de cuantificare sau evaluare lunară a muncii prestate. Contractul a fost prelungit anual prin act adițional, fiind valabil până în prezent.
Pe 30 ianuarie 2019, senatorul Iulia Scântei a încheiat cel de al doilea contract de asistență juridică. De data aceasta furnizorul este Casa de Avocatură Pârgaru, Soare și Asociații, iar suma lunară stabilită ca și onorariu a fost de 5.000 lei fără TVA, respectiv 5.950 lei cu TVA. În privința serviciilor ce trebuiesc prestate pentru această sumă, contractul este identic cu cel încheiat cu avocatul Alexandru Raluca Elena. Nici acest document nu prevede o modalitate de cuantificare sau de evaluare a muncii prestate de avocați pentru senatorul liberal. Astfel, aproape 9.000 lei din bani publici sunt cheltuiți de Iulia Scântei pentru servicii de consultanță juridică necuantificabile. Rețineți, peste 100.000 lei anual din banii dumneavostră merg în buzunarele unor avocați pentru că așa vrea sentaorul liberal Iulia Scântei!
Colecție de diplome
Citind CV-ul senatorului liberal Iulia Scântei parcă și vezi în fața ochilor un personaj doxa de carte, policalificat, expert în drept, pe care nu poți să-l surpinzi cu nimic. Între 1996 – 2000 a frecventat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității A.I. Cuza, pe care a absolvit-o în anul 2000, având specializarea științe juridice. În timpul facultății a beneficiat, timp de 5 luni, de o bursa Erasmus-Socrate, în specializarea drept internațional public și drept comunitar, în cadrul Universității Sophia Antipolis din Nisa. În 2002 urmează un curs de specializare în Advocacy (management de proiecte și inițiative legislative pentru mediul de afaceri), organizat de Camera de Comerț și United States Agency for International Development. Între 2005 – 2006 aprofundează studiile la SNSPA cu un masterat în relații internaționale, iar în 2006 urmează și un curs în dreptul asigurărilor la Institutul Național de Asigurări. În perioada 2007 – 2008 bifează și un curs postuniversitar la Colegiul Național de Apărare.
O armată de consilieri
Având o astfel de colecție de diplome, ne-am fi așteptat ca senatorul Iulia Scântei să fie cea care își pune expertiza în slujba Senatului și a cetățenilor, mai ales în calitatea ei de președinte al comisiei juridice din camera superioară a Parlamentului. În realitate, vedem că Iulia Scântei apelează la serviciile mai multor avocați pentru a face față provocărilor de parlamentar. Ba mai mult, în calitate de președinte al comisiei juridice din Senat, Iulia Scântei beneficiază de un consilier personal pe probleme juridice al cărui salariu este decontat direct de Parlament. Practic, Iulia Scântei beneficiază de consiliere juridică din trei surse! De ce ar avea nevoie un absolvent Drept, notar public, de consiliere juridică din trei surse diferite?! Dacă aceste servicii sunt prestate pe bune, atunci se ridică mari semne de întrebare asupra pregătirii profesionale a senatorului Iulia Scântei, dincolo de colecția de diplome de studii.
Nu există dovada prestării serviciilor!
7IAȘI a solicitat Senatului să pună la dispoziție documentele care atestă prestarea serviciilor achitate de senatorul Iulia Scântei. Potrivit legislației în vigoare, facturile privind prestarea de servicii trebuie să fie însoțite de procese verbale de recepție sau rapoarte care să cuprindă serviciile prestate. Procedura internă a Senatului privind decontarea banilor aferenți sumei forfetare prevede de asemenea ca facturile achitate de către senatori să fie însoțite de documente care dovedesc prestarea serviciilor.
În cazul Iuliei Scântei, reprezentanții Senatului o bâjbâie într-un mod suspect: întâi ne spun că nu există pentru că nu sunt obligatorii, apoi spun că există dar sunt confidențiale.
„Prevederile contractuale la care faceți referire nu specifică obligativitatea încheierii de rapoarte/procese verbale care să ateste prestarea serviciilor”, specifică reprezentanții Senatului.
În același document, Biroul de relații publice al Senatului ne spune că aceste contracte de asistență juridică au fost încheiate în baza legii 51/1995 privind exercitarea profesiei de avocat și prin urmare datele ce țin de serviciile prestate sunt confidențiale: „Avocatul este dator să păstreze secretul profesional privitor la orice aspect al cauzei care i-a fost încredințată. Pentru asigurarea secretului profesional, actele și lucrările cu caracter profesional aflate asupra avocatului sau în cabinetul său sunt inviolabile.” Practic, Senatul României a acceptat decontarea a peste 100.000 lei din bani publici fără o justificare a modului cum au fost cheltuiți aceste sume. Senatul recunoaște cu seninătate că nu deține documente care să ateste realitatea prestării acestor servicii de consultanță juridică! Prin urmare, rămâne un minister pe ce cheltuie Iulia Scântei 100.000 lei anual și care sunt beneficiile cetățenilor!
Rareș Neamțu