Generalul american James Jones, fost Comandant Suprem al NATO și consilier al președintelui Barack Obama, a vorbit la Antena 3 despre planurile președintelui rus, Vladimir Putin, în criza dintre Rusia și Occident.
Jones l-a întâlnit personal pe Putin la Moscova, într-o vizită efectuată de Barack Obama în primul său mandat ca președinte al SUA.
„Întâlnirea mea cu Putin a avut loc la începutul administrației Obama în 2009 în Moscova. În perioada respectivă, Federația Rusă era condusă de președintele Dmitri Medvedev şi domnul Putin era premier.
Din curtoazie, președintele Obama a acceptat să se întâlnescă cu prim-ministrul Putin, în afara Moscovei, la un mic dejun. Și după ce ne-am așezat, 5 americani și 5 rusi, Putin a deschis discuția și a vorbit mai bine de o oră fără întrerupere despre viziunea lui despre istoria lumii după 1945 și, în special, partea lui de lume și reperele europene.
A fost destul de șocant, pentru că timp de o oră am ascultat versiunea lui privind istoria, înainte ca președintele Obama a avut posibilitatea să spună ceva. Am fost nevoiți să mai stăm o oră, ca şi președintele Obama să poată spune ceva.
Ceea ce mi s-a părut incredibil a fost că Vladimir Putin acuză şi îi displace puternic Tratatul Alianței Atlanticului de Nord. Crede că cel mai rău lucru care s-a întâmplat pe planetă după anul 1945 a fost disoluția Uniunii Sovietice. Crede cu putere acest lucru și acuză NATO, în general, dar în special SUA, pentru că nu au ajutat Rusia, așă cum s-a promis. Sunt vorbele lui, nu ale mele. Că nu a fost ajutată Rusia în momentele de nevoie. Și mai crede, deși nu există nicio dovadă scrisă undeva, că a existat o înțelegere diplomatică informală, că NATO nu se va extinde în zonele ex-sovietice, că nu își va extinde granițele acolo și că nu va accepta membri noi. Mă întrebați ce fel de negociator era. E foarte bine pregătit, e foarte direct, nu e nicio ambiguitate (…) Așadar, cred că e un negociator formidabil și capabil să discute afaceri externe și globale cu oricine.”
Cred că în adâncul inimii lui sau al minții lui crede că Rusia a suferit după destrămarea Uniunii Sovietice. E un fost ofițer KGB, își cunoaște istoria mai bine ca mine. Dar are sentimente foarte puternice și cred că are câteva planuri în minte. Unul este să creeze neînțelegeri între aliații din NATO şi asta este ceva ce întotdeauna îl va caracteriza, atâta timp cât va fi la putere. Şi în al doilea rând, cred că își dorește să recreeze un tampon între Rusia și restul Europei. Iar Ucraina este prima pe listă pentru acest obiectiv.
Vrea să fie luat în serios, drept cineva care poate influență stabilitatea nu doar în partea lui de lume ci şi în vestul Europei. Așadar, acesta e motivul pentru proiectul NordStream2, protecția energetică pe care încearcă să o obțină. Cred că NATO și SUA au răspuns destul de încet, dar acum mesajele au devenit mai puternice. Şi cred că dacă Putin face așa ceva, consecințele ar trebui să fie foarte grave și extinse pe o perioadă lungă. Nu este doar o soluție militară, e important pentru NATO să își repoziționeze forțele pe linia de est a alianței şi să coroboreze asta cu măsuri diplomatice și economice din cele mai severe dacă invadează Ucraina”, a spus generalul american.