Un primar PSD din judeţul Iaşi vrea să acopere o gaură făcută prin semnătura lui din bugetul comunităţii locale. Vasile Aştefanei, primarul PSD din comuna Bălţaţi, a fost obligat să plătească despăgubiri de zeci de mii de euro către mai multe persoane pentru nepunerea în aplicare a unor hotărâri judecătoreşti. Doar că Aştefanei nu va plăti din buzunarul său pentru greşelile făcute, ci va scoate din bugetul local al comunei sumele datorate. Hotărârea de Consiliu Local prin care a arătat că trebuie plătite aceste sume din bugetul primăriei va fi atacată de consilierii opoziţiei. Între timp, Vasile Aştefanei a plătit alte câteva zeci de mii de euro pentru organizarea zilelor comunei, campanie electorală la care au venit mai toţi capii PSD Iaşi.
Primăria comunei Bălţaţi a fost executată silit de mai multe persoane fizice şi juridice în urma unor procese pierdute în instanţă, executări care au lăsat autoritatea locală fără câteva zeci de mii de euro. Procesele s-au întins pe mai mulţi ani, iar primarul PSD Vasile Aştefanei a căutat prin toate căile să scape de executările silite şi de plângerile făcute pentru că nu a pus în aplicare deciziile instanţelor. Datoriile au ajuns la circa 285 mii lei (60 mii de euro), în mare prin penalităţi de întârziere. După ce a pierdut definitiv, primarul din Bălţaţi a venit în Consiliul Local cu un proiect de hotărâre prin care arată că a trebuit să plătească acele despăgubiri, iar autoritatea trebuie să-şi însuşească decizia, fără însă a preciza sumele. Proiectul a fost votat de consilierii săi de la PSD, în vreme ce aleşii din opoziţie s-au abţinut. Liberalii din Consiliul Local vor să sesizeze Prefectura Iaşi pentru atacarea în contencios a proiectului.
Penalizare de sute de mii lei pentru primăria din Bălţaţi!
Un localnic din Bălţaţi, Gheorghe Popa, ar fi trebuit pus în posesie cu mai multe hectare de teren încă din 2006. Bărbatul a fost pus în posesie cu 10 hectare lângă DE, teren care i-a fost atribuit în fizic, dar care nu a mai ajuns la acesta. Mai mult, Gheorghe Popa trebuia să primească alte 40 de hectare n comună, însă Comisia Locală de Fond Funciar a arătat că nu dispune de o asemenea suprafaţă şi l-a tot amânat. Între timp, bărbatul a decedat, iar soţia sa a vândut drepturile succesorale lui Dumitru Strungariu, în perioada n care la Primăria Bălţaţi a venit Vasile Aştefanei. Acesta, la rândul său, a cerut punerea în posesie cu acele hectare, solicitare pe care Comisia de Fond Funciar nu a onorat-o. Strungariu şi-a cerut drepturile în instanţă şi după un şir lung de procese a avut câştig de cauză. „Admite cererea formulată de reclamantul-creditor Strungariu Dumitru, în contradictoriu cu pârâta-debitoare U. A. T. Comuna Bălţaţi, jud. Iaşi. Stabileşte suma definitivă datorată cu titlu de penalităţi de întârziere pentru neexecutarea obligaţiei de a face ca fiind de 82.600 lei. Obliga pârata-debitoare U. A. T. Comuna Băltaţi, jud. Iaşi la plata sumei 82.600 lei cu titlu de penalităţi de întârziere pentru neexecutarea obligaţiei prevăzută de titlul executoriu-sentinţa civilă nr. 2242/2009 pronunţată de Judecătoria Paşcani, aferentă perioadei 07.04.2020 – 25.05.2021 (413 zile). Executorie”, se arată în decizia magistraţilor din 2021. Pentru că Vasiel Aştefanei a tot amânat executarea prin diverse procese, suma a ajuns între timp la câteva sute de mii de lei.
Ani de procese pentru câteva zeci de hectare de teren! Primarul Aştefanei a devenit bun de plată
Strungariu trebuia să primească 11,80 hectare pe vechiul amplasament deţinut de Gheorghe Popa, teren care însă a ajuns la alte persoane ce au fost puse în posesie. Ca să scape basma curată, CLFF i-a propus 10 hectare într-o tarla, 1,80 hectare în altă parte, iar pentru alte 38 hectare solicitate de Dumitru Strungariu, Comisia de Fond Funciar a cerut sprijin şide la alte comune din jur. Dumitru Strungariu a refuzat toate aceste cereri şi a cerut punerea în posesia pe vechiul amplasament. Cum primarul şi CLFF nu i-au îndeplinit cerererea, acesta s-a adresat instanţei. După un şir lung de procese, Primăria Bălţaţi a pierdut definitiv şi în cele din urmă a fost obligată să-i plătească despăgubiri lui Strungariu. În cele din umră, Strungariu a fost pus în posesie cu 11,80 hectare de teren în alte zone decât cele solicitate, iar pentru restul până la 50 de hectare ar urma să primească măsuri compesatorii. Totuşi, acesta a cerut instanţei ca primăria din Bălţaţi să-i plătească despăgubiri pentru că a fost purtat ani la rând pe drumuri şi că nu a fost pus n posesia pe terenul solicitat iniţial şi pe care au fost împroprietărite alte persoane.
Dat în judecată pentru refuzul emiterii unui certificat de urbanism
Firma Caise Naturale SRL a solicitat de la Primăria Bălţaţi emiterea unui certificat de urbanism pentru împrejmuirea unui teren de 5,23 hectare. Primarul Aştefanei a refuzat cererea societăţii pe motiv că imobilul nu are localizare certă în lips aplanului parcelar. Firma a dat primăria în judecată pentru obligarea emiterii certificatului respectiv. Pentru a se acoperi de toate acestea, Aştefanei a menţionat n raport: ”Comisia (Comisia pentru analiza sentinţelor judecătoreşti-n.r.) constată că primarul, prin aparatul de specialitate, nu poartă nicio răspundere în neîndeplinirea atribuţiilor lor de serviciu care să conducă la concluzia că ar fi responsabil de angajarea cheltuielilor judiciare stipulate în hotărârea judecătorească”.
Curtea de Conturi : Primăria nu a înregistrat datoria în contabilitate
Inspectorii Curţii de Conturi au arătat printr-un raport din iulie 2023 negerulile din primăria comunei Bălţaţi şi datoria de sute de mii de lei către persoanele care au dat instituţia în judecată. „Neevidentierea în contabilitate în contul 462 ,,Creditori” a unor sume de plată către terţi, stabilite în sarcina UATC Băltaţi prin hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii. Din documentele prezentate şi din Situaţia litigiilor întocmită de entitate, în timpul acţiunii de audit, valoarea obligaţiilor entităţii către terţi neînregistrată în contabilitate, în conturi specifice de evidenţă, cu nerespectarea prevederilor legale, este de 284.978 lei (stabilite prin ncheierea nr.36/07.04.2020, de Judecătoria Paşcani, în dosarul nr.1778/866/2019, din care suma de 275.200 lei, penalităţi de întarziere pentru neexecutarea obligatiei de a face, aferenta obiectului litigiului reprezentand penalităţi de întârziere pentru neexecutarea obligaţiei de a face şi 9.778 lei – cheltuieli de judecată şi cheltuieli executare silită)”, se arată în raportul Curţii de Conturi.
Paranghelie cu şefii PSD în comună pe banii localnicilor
Recent, Primăria comunei Bălţaţi a organizat zilele localităţii, eveniment la care a cheltuit peste 82.000 lei (17 mii de euro) pentru prestaţia artiştilor. Aştefanei a încheiat un cointract cu Asociaţia Plaiurile Moldovei pentru ca la zilele comunei să cânte Gabriel Dorobanţu, Irina Loghin, Claudia Martinică şi alţi. Primăria a mai plătit alţi 13.000 (aproap 3 mii euro) pentru producţie audio şi video difuzare TV a zilelor comunei. La sărbătoare au venit aproape toţi capii PSD Iaşi, evenimentul fiind o campanie electorală mascată pentru micul baron PSD din localitate.
Opoziţia va ataca proiectul la Prefectură
Consilierii opoziţiei din Bălţaţi susţine că primarul nu i-a informat despre ce sumă este vorba şi că oricum vor să sesizeze Prefectura Iaşi pentru atacarea în contencios a proiectului respectiv. ”Pe noi nu ne-a informat despre ce sumă e vorba. Noi nu am fost de acord să plătim. Acest proces a avut loc pentru că cei din Comisia Locală de Fond Funciar nu au pus oamenii în posesia la timp, a pus în posesie alte persoane şi a tot amânat să rezolve treaba. Cineva este vinovat de acest lucru. Nu contribuabilii din comună trebuie să plătească aceste despăgubiri. Noi nu am votat proiectul, dar oricum el are majoritate ”, a menţionat Gheorghe Gociman, consilier local PNL în Bălţaţi.
Primarul Aştefanei :”Toţi primarii au pierdut procese”
Vasile Aştefanei a justificat proiectul prin faptul că trebuia să treacă prin Consiliul Local aceste cheltuieli, chiar dacă nu a specificat suma.
”Este dreptul opoziţiei să critice. Nu e vorba de o anumită plată , ci de mai multe de-a lungul anilor. UAT Bălţaţi a pierdut mai multe procese şi nimeni din câţi primari au fost nu au dat vreo hotărâre de Consiliu Local prin care să treacă aceste cheltuieli prin consiliu. În timp s-au pltit cheltruieli d ejudecată, care trebuie trecute prin CL şi asta a fost tot. Chiar şi cei care sunt acum în opoziţie şi au fost la primărie au pierdut procese”, a spus Vasile Aştefanei, primarul comunei Bălţaţi.
Vlad ROTARU