Gaură de 4,4 milioane de lei dată bugetului de stat de o grupare infracțională din Iași. DNA i-a trimis pe toți membrii în judecată

Procurorii anticorupţie au trimis-o în judecată pe Brânduşa Stănescu, o femeie din judeţul Iaşi, acuzată că, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a coordonat o grupare specializată în spălare de bani, prejudiciul produs bugetului de stat fiind de peste 4,4 milioane de lei.

 

Brânduşa Stănescu este acuzată de refuz nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale în scopul împiedicării verificărilor financiar-fiscale, ascunderea de acte contabile în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, evidenţiere în documentele legale a unor operaţiuni fictive în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi spălare de bani.

 

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Costel Stănescu şi Cristinel Stănescu, acuzaţi de evidenţiere în documentele legale a unor operaţiuni fictive în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi spălare de bani.

 

Potrivit procurorilor Serviciului Teritorial Iaşi al DNA, faptele au fost comise între 2010 şi 2012.

 

„În perioada 2010-2012, inculpata Stănescu Brânduşa a coordonat în calitate de administrator al unei societăţi comerciale şi a desfăşurat în numele acesteia, împreună cu inculpaţii Stănescu Costel şi Stănescu Cristinel, activităţi comerciale producătoare de venituri, concomitent cu depunerea la organul fiscal teritorial a unei declaraţii fiscale care nu corespunde realităţii din punctul de vedere al sumelor şi furnizorilor declaraţi. Concret, în documentul respectiv au fost menţionate operaţiuni comerciale nereale cu diverşi furnizori, prin aceasta creându-se aparenţa unor operaţiuni comerciale care în fapt nu au existat, fapt ce a determinat prejudicierea bugetului de stat cu suma de 4.468.097,03 lei, din care TVA în sumă de 2.680.529,51 lei şi impozit pe profit în sumă de 1.787.567,52 lei”, se arată în comunicatul DNA.

 

Între 29 martie 2011 şi 26 ianuarie 2012, Brânduşa Stănescu a disimulat adevărata natură a circulaţiei sumei de 5.286.993 de lei, aferentă unui număr de 74 de operaţiuni de retragere de numerar din contul firmei pe care o administra. Ea a realizat acest lucru prin semnarea unor borderouri de achiziţie conţinând date nereale privind identitatea persoanelor cărora li se atribuie calitatea de vânzători şi, implicit, de destinatari ai sumelor retrase, împuternicirea inculpatului Costel Stănescu în vederea depunerii la bancă a borderourilor respective şi a retragerii de către acesta a sumelor de bani din contul societăţii şi retragerea în nume personal, prin două operaţiuni, a sumei de 79.670 de lei, completând formularele de retragere numerar în care a specificat motivul retragerii.

 

„La data de 20.01.2012, în scopul împiedicării verificărilor financiar-fiscale, inculpata Stănescu Brânduşa, în aceeaşi calitate, a refuzat în mod nejustificat să prezinte, în termenul maxim de 15 zile prevăzut de lege, Gărzii Financiare – Secţia Judeţeană Iaşi documentele legale ale societăţii. În perioada 20-25.01.2012, inculpata Stănescu Brânduşa, în aceeaşi calitate şi urmărind ca organele fiscale să ajungă în imposibilitatea verificării actelor contabile ale firmei pe care o administra, a cesionat părţile sociale către două persoane, a schimbat sediul social şi administratorul societăţii”, mai susţin procurorii anticorupţie, care precizează că scopul urmărit de inculpată a fost acela de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale.

 

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Iaşi, s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 4.448.379 de lei.

 

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor, dosarul fiind trimis spre judecare Tribunalului Iaşi.

 

(Sursa: radioiasi.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here