Garda de Mediu: defrișările lui Surdu din Păcurari afectează stabilitatea versantului

@ Tăierile de copaci de pe terenul din Păcurari al omului de afaceri Gabriel Surdu încalcă o Hotărâre a Consiliului Local din martie 2020, care a impus măsuri în vederea „protejării, consolidării si întreținerii versanților” @ În martie 2020, Surdu era consilier local @ Descoperirea a fost făcută de către Garda de Mediu Iași, care nu poate lua însă nicio măsură, instituția abilitată în acest sens fiind Poliția Locală @ Culmea, tăierile de copaci au fost efectuate chiar de către firma Primăriei Iași, Servicii Publice SA @ Pe terenul supus defrișărilor, Gabriel Surdu vrea să ridice două turnuri

Garda de Mediu Iași a efectuat un control cu privire la tăierile de copaci care au fost făcute pe terenul deținut de Gabriel Surdu în zona Păcurari – Fundație și, deși a constatat încălcarea legii, instituția este legată de mâini și de picioare și nu poate aplica nici măcar o amendă. Asta deoarece abaterile descoperite nu privesc încălcarea legislației de mediu, ci o hotărâre a Consiliului Local din martie 2020. Hotărârea 127 din 2020 inventariază toate zonele din municipiul Iași în care există riscul producerii unor alunecări de teren și impune măsuri pentru fiecare dintre acestea. În cazul versantului pe care se află terenul deținut de omul de afaceri Gabriel Surdu sunt interzise „lucrările care schimbă regimul vegetației”. Aici însă, chiar firma Primăriei Iași, Servicii Publice SA, a tăiat mai mulți arbori care aveau vârste curpinse între 35 și 40 de ani.

Garda de Mediu nu poate aplica amenzi. Ce va face Poliția lui Chirica?


Într-un răspuns emis redacției 7IAȘI, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Iași, detaliază concluziile stabilite în urma controlului. Deoarece terenul nu figurează în registrul spațiilor verzi și se află în proprietate privată, nu pot fi aplicate sancțiuni pe linia legislației de mediu. Însă, comisarii Gărzii de Mediu au sesizat că este încălcat hotărârea de Consiliu Local adoptată pentru prevenirea aluncărilor de teren în zonele de versanți.

Este vorba de documentul cu nr. 127, adoptat în ședința din martie 2020, când chiar Gabriel Surdu era consilier local: „HOTĂRÂRE privind stabilirea zonelor de versanti supuse fenomenului de alunecare de teren din municipiul lasi si a masurilor ce trebuie luate în vederea protejarii, consolidarii si întretinerii versantilor cuprinsi în aceste zone”

Prin urmare, cazul a fost înaintat spre soluționare Poliției Locale Iași: „având în vedere că în conformitate cu articolul 2, pct. H din HCL 127/31.03.2020 sunt interzise lucrările care schimbă regimul vegetației care favorizează pierderea stabilității versantului, cât și faptul că GNM-CJ Iași nu este instituția abilitată să aplice acest act normativ, pentru verificarea acestor aspecte a fost solicitat control de la Poliția Locală Iași”

Soluție: ONG-uri să supravegheze tăierile de copaci din oraș

Consilierul local Răzvan Timofciuc a sesizat instituțiile de control cu privire la tăierile de copaci ilegale de pe terenul din Păcurari. Acesta propune ca, pe viitor, din comisia care decide la nivelul administrației locale cu privire la tăierile de copaci să facă parte și reprezentanți ai ONG-urilor cu activitate în domeniu.

„Am solicitat ca în Comisia de Ordonare a Vegetației Lemnoase de la nivelul Primăriei Iași să fie incluși și doi reprezentați ai societății civile. Totodată, toate deciziile luate de către această comisie trebuie să fie publice. Primăria are un trecut în privința tăierii de copaci sănătoși care ne predispune la neîncredere și suspiciune. De aceea, pentru fiecare arbore tăiat trebuie o explicație pertinentă. Trăim într-un oraș sufocat de poluare, să tai arbori sănătoși fără un motiv cu adevărat temeinic, e o crimă”, a declarat Răzvan Timofciuc.

Turnurile lui Surdu: betoane pe 90% din suprafața terenului

Proiectul imobiliar propus de omul de afaceri Gabriel Surdu sfidează regulamentul urbanistic, deoarece în zonă se află doar case și blocuri mici. În plus, pe un teren învecinat cu dimensiuni aproximativ egale, în 2017, a fost aprobat un PUZ cu indicatori urbanistic înjumătățiți față de cei din documentația lui Surdu.

Fostul consilier PSD vrea să ridice pe terenul de 2.000 mp două clădiri înalte de 33 și 21 de metri, dar și cu o amprentă la sol de 60 la sută din suprafața totală. Proiectul lui Surdu sfidează tot ce s-a construit de jur împrejur, zona fiind ocupată îndeosebi de case. Peste drum au fost ridicate în anii ’50, „blocurile rusești”, cu parter și trei etaje.

Proiectul propus de două dintre firmele lui Gabriel Surdu se numește „PUZ – Reactualizare Plan Urbanistic de Detaliu aprobat prin HCL nr. 475/29.11.2007”.

La prima vedere, intențiile lui Surdu sunt de a actualiza un proiect vechi de aproape 14 ani, însă prin noul PUZ, indicatorii urbanistici sunt aproape dublați.

Cel mai recent PUZ din zonă a fost aprobat în 2017, la solicitarea soților Zaharia și Irina Schrotter. Aceștia dețin în imediata vecinătate un teren în suprafață de aproximativ 1.700 mp. Prin comparație, terenul vizat de proiectul firmelor lui Surdu are o suprafață de aproximativ 2.000 mp.

Tot prin comparație, se observă că indicatorii urbanistici aprobați prin PUZ pentru terenul deținut de Schrotter sunt mult mai mici față de cei propuși de Surdu. Astfel, PUZ-ul soților Schrotter se referă la o singură clădire cu POT=25%, CUT=0,96 mp și un regim de înălţime: D+P+3E-4E (partial) de maxim 16 metri

Pe de altă parte, clădirile lui Surdu vor avea 33 de metri și respectiv 21 de metri, POT va fi de 60%, iar CUT de 6,67. În plus, unul dintre blocuri va avea 7 etaje, parter, demisol și două niveluri în subteran.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here