Galeriile subterane de sub Palatul Cantacuzino, subiectul primei conferințe de presă USR Pașcani

Echipa Uniunea Salvați România (USR) din Pașcani a organizat săptămâna aceasta, prima conferință de presă a filialei. La eveniment au fost prezenți Oscar Teodorescu, președintele USR Pașcani, Cătălin Bălăceanu, vicepreședintele filialei și Dan Lungu, senator USR de Iași. Evenimentul s-a desfășurat în sala Arcadia a Casei de Cultură „Mihail Sadoveanu” din Pașcani, începând cu ora 13.00, și a avut ca temă discutarea unor probleme administrative locale, provocate de restaurarea unor elemente de patrimoniu.

Conferința, organizată în preajma Zilei Culturii Naționale, a avut ca subiect principal proiectul de „Reabilitare, conservare și revitalizare a Palatului Cantacuzino-Pașcanu și a terenului aferent”, finanțat din fonduri europene în valoare de 21.778.783,85 de lei și aprobat, la finalul anului trecut, de Consiliul Local Pașcani. „Ne preocupă foarte mult faptul că nu s-a luat în calcul, în proiectul depus către Minister, și reabilitarea galeriilor subterane. Ba mai mult, ne preocupă faptul că nu există nicăieri documentată existența acestor galerii, construite pe trei niveluri; deși constructorii și proiectanții s-au tot confruntat, de-a lungul timpului, cu ele, atunci când în timpul lucrărilor le-au ieșit în cale”, a declarat Oscar Teodorescu, președintele filialei USR Pașcani. Acesta a menționat că cele trei niveluri de galerii se întind pe o suprafață mare a orașului Pașcani și că sînt situate, cu precădere, în zona de deal, sub numeroase clădiri importante ale municipiului. „Este, în primul rând, o problemă pe care să o recunoaștem. Trebuie să ne asumăm că aceasta există și trebuie să începem să căutăm soluții”, a menționat senatorul USR de Iași Dan Lungu. Președintele USR Pașcani a mai atras atenția și asupra faptului că prin surparea acestor construcții subterane poate fi pusă în pericol siguranța clădirilor construite la suprafață. „Ele nu există doar în folclorul nostru local și trebuie să nu le mai ascundem sub preș. Administrația locală nu vrea să-și asume existența lor probabil pentru că dacă ar exista vreo problemă cu aceste galerii și ele s-ar surpa, nu ar vrea să fie trasă la răspundere și să tragă ponoasele”, a adăugat Oscar Teodorescu.

Reprezentanții filialei au abordat subiectul și din perspectiva câștigului pe care Municipiul Pașcani l-ar avea în urma renovării galeriilor și includerii lor într-un circuit turistic al României. „Acestor galerii li s-ar adăuga și casele vechi, care au aparținut comunității evreiești stabilite aici. Ele nu sunt renovate și, mai mult, sunt fie lăsate să se degradeze, fie distruse cu totul pentru ca noi clădiri să fie construite în locul lor”, a menționat Cătălin Bălăceanu, vicepreședintele USR Pașcani.

În ceea ce privește celelalte probleme locale identificate și prezentate de către cei prezenți, printre ele s-au numărat și au fost prezentate problemele canalizării, ale pierderilor masive de apă și ale proceselor de dezinsecție din zonele populate masiv de țânțari ale orașului. „Invităm toți cetățenii care identifică probleme și vor să le găsească soluții să vină, să ni le aducă la cunoștință și să ne ajute să ne ocupăm împreună de ele, cât se poate de serios”, a adăugat Oscar Teodorescu, președintele USR Pașcani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here