Gafă monumentală la șoseaua de centură! Au încurcat terenurile expropriate și au construit pe proprietăți private 

Pentru mai multe lucrări la șoseaua de centură a Iașului au fost efectuate exproprieri de terenuri, însă aceste lucrări au fost efectuate pe alte terenuri aflate în proprietate privată. Pentru gafa comisă, proprietarii au fost despăgubiți cu aproape 120 mii de euro. Rămâne un mare semn de întrebare, cine plătește pentru această greșeală? Trei instituții își pasează vina: Consiliul Județean, Apavital și CNAIR. O soluție identificată ar fi o a doua expropriere, însă aceasta nu-și are rostul din moment ce investiția este finalizată. Proprietarii au executat deja Consiliul Județean, iar instituția se îndreaptă împotriva CNAIR și Apa Vital pentru a-și recupera banii.

Circ între instituțiile statului român după încheierea unei lucrări de utilitate publică la marginea municipiului Iași. Proiectul centurii ocolitoare a orașului, varianta sud de trafic greu, a dus la o gafă de proporții făcută de muncitorii firmei care a lucrat la realizarea investiției. Lucrarea făcută de firma Vega Galați pentru Apa Vital SA a fost realizată pe terenul unei familii din Miroslava și a vizat devierea unor conducte de apă. Familia Pietraru deținea un teren de 56.700 metri pătrați în extravilanul comunei Miroslava, teren cumpărat în anul 2000 de cei doi soți. Statul român i-a expropriat în 2011, pentru realizarea proiectului centurii ocolitoare, de un teren de 6.548 mp. Lucrarea a fost realizată în anul 2012. Doar că lucrările pentru devierea conductelor nu au fost făcute pe terenul expropriat, ci tocmai pe o bucată de teren aflată în proprietatea celor doi soți. La distanță de 11 ani, una dintre soluțiile identificate de autorități este să facă o a doua expropriere, de această dată pentru terenul pe care s-au efectuat de fapt lucrările.

Gafă a firmei care a făcut centura ocolitoare

Prima expropriere a avut loc în 2011, în baza unei Hotărâri de Guvern. Vega Galați a fost tocmită de DRDP Iași la solicitarea Apa Vital SA pentru devierea unor conducte de apă, a căror traseu se suprapunea cu cel al șoselei decentură. Numai că muncitorii nu au intrat pe terenul expropriat, ci pe cel care rămăsese în posesia familiei din Miroslava. Peste ani, familia Pietraru a câștigat în instanță peste 100 mii de euro de la Consiliul Județean Iași (CJ), proprietarul conductelor respective, pentru lucrarea făcută abuziv pe terenul lor. Acum, CJ Iași a cerut de la DRDP și Apa Vital plata a peste 574 mii lei (peste 116 mii de euro) pentru a recupera banii ce au fost plătiți cu titlu executoriu către soții Pietraru.

CJ a fost executată de familia păgubită

Cum s-a ajuns la o asemenea gafă? Lucrările de deviere au fost făcute de Vega Galați în baza unui proiect al Apa Vital SA din 2010, județul Iași fiind însă beneficiarul final al devierii acestor conducte. Tocmai pentru că CJ este beneficiarul a făcut ca familia Pietraru să găsească și pe cine să execute la final. „Pârâții sunt responsabili de efectuarea devierii conductelor de apă pe proprietatea numiților Pietraru Ion și Pietraru Larisea, lucrare care a fost efectuată de către Vega 93 Galați, beneficiar fiind Ministerul Transporturilor- Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași, urmare a realizării lucrării de utilitate publică varianta de ocolire a municipiului Iași, etapa varianta Sud, varianta de trafic greu, fără ca Județul Iași să cunoască sau să aibă vreo atribuție sau implicare în această investiție”, se arată în acțiunea depusă de CJ la Tribunalul Iași.

Apavital a cerut expres ca lucrarea să nu se realizeze pe terenurile oamenilor 

CJ susține în acțiune că tocmai Apa Vital, propria sa societate de apă, a impus în documentație că nu se poate intra pe alte terenuri decât cele pe care le deține statul. Și totuși, muncitorii de la Vega Galați au lucrat pe un teren de 2.494 mp care e deținut de familia respectivă. Nu pe cel care a fost expropriat de statul român.

„În vederea realizării obiectivului de interes public menționat anterior, a fost necesară devierea conductelor Dn 600mm și Dn 1000mm din sistemul de aducțiune a apei Timișești- Iași aflate la intersecția variantei de ocolire a municipiului Iași cu DN 28 (E583). Potrivit avizului definitiv nr.19993/06.09.2010, eliberat de SC Apa Vital SA s-a impus ca devierea conductelor să se realizeze doar pe domeniul public. La finalul documentului s-a precizat că avizul nu dă dreptul beneficiarului de ocupa abuziv terenuri care nu îi aparțin”, se mai arată în acțiunea respectivă.

Lucrarea a fost făcută ilegal 

Practic, Consiliul Județean a fost lăsat fără bani pentru că este proprietarul conductelor amplasate ilegal pe terenul soților Pietraru. Autoritatea județeană a fost executată de către familia respectivă în baza unei sentințe a magistraților Curții de Apel Iași din 2021. În prezent, CJ a deschis o acțiune la Tribunalul Iași prin care a chemat la bară Ministerul Transporturilor- Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași, Vega 93 Galați și Apa Vital SA Iași. Dosarul a fost înregistrat abia luna trecută și nu a primit încă vreun termen.

Soluția? O altă expropriere a familiei Pietraru

În cererea depusă la instanță, cei de la CJ au menționat că au discutat cu reprezentanții Apa Vital SA, cei care au propus o nouă expropriere. Este vorba de terenul de 2.494 mp pe care s-a făcut lucrarea și care se suprapune cu traseul conductei de apă Timișești- Iași. NUmai că CJ nu poate face această expropriere, lucrarea fiind deja executată, ceea ce înseamnă că va continua să își ceară banii de la Apa Vital și DRDP.

„Însă, CJ Iași nu poate expropria terenul proprietatea privată în suprafață de 2.494 mp în vederea realizării aceleași investiții deja finalizată care s-a executat în mod defectuos încă din anul 2012 de către Ministerul Transporturilor, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere-DRDP”, se mai arată în întâmpinarea depusă de CJ Iași la Tribunal.

Vlad ROTARU

1 COMENTARIU

  1. Cei cu functii din CJ ar trebui sa plateasca si din buzunarul lor o cota parte pentru greselile facute, nu doar din bani publici,dar domniile lor fac munca fara raspundere pe salarii mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here