Funcționarii din dosarele lui Chirica sunt dați afară. Primarul, putred de bogat, taie panglici și pregătește noua candidatură

Printr-o dispoziție semnată în urmă cu câteva zile, primarul Mihai Chirica l-a dat afară și l-a lăsat fără loc de muncă pe Victor Gavriluță, unul dintre inspectorii de la Urbanism care a sprijinit afacerea Flux @ L-a scuipat ca pe o măsea stricată! @ Chirica este și el trimis în judecată, însă legea prevede suspendarea doar pentru funcționarii publici trimiși în judecată pentru corupție, nu și pentru aleșii locali @ Gavriluță rămâne fără orice sursă de venit și doar cu ce are în declarația de avere: un apartament de 32 metri pătrați, o Dacie din 1994 și un Opel din 2005 @ Chirica are proiect imobiliar de 1 milion de euro pe numele mezinului minor, domeniu la Frasin pe firma fratelui, case în Iași și conturi ticsite @ Mihaela Tulică, fosta șefă de la Control Urbanism a rămas și ea fără loc de muncă după ce a fost trimisă în judecată în Dosarul Plugaru @ În alte două dosare aflate în cercetări la DIICOT, mai mulți funcționari din Primărie așteaptă trimiterile în judecată @ Este o chestiune de săptămâni @ Simplii angajați rămân fără loc de muncă, iar Chirica pregătește o nouă candidatură și se afișează, ca și cum nimic nu s-ar întâmpla, la ceremonii religioase, olimpiade și concursuri pentru copii

Săptămâna trecută, primarul Mihai Chirica l-a suspendat pe Victor Gavriluță, unul dintre funcționarii acuzați de DNA că i-a sprijinit pe șefii municipalității să desăvârșească Afacerea Flux, care a însemnat intabularea ilegală a unui bloc cu nouă niveluri. Legea impune ca funcționarii publici trimiși în judecată pentru fapte de corupție să fie suspendați până la finalizarea procesului penal, prevedere care nu se aplică însă și aleșilor locali. Chirica, deși este la rândul său trimis în judecată în Dosarul Flux, poate să-și păstreze liniștit funcția.

Concret, Codul Administrativ precizează la articolul 513 – Suspendarea de drept a raporturilor de serviciu:

„Raportul de serviciu se suspendă de drept atunci când funcţionarul public se află în una dintre următoarele situaţii:

 

  1. l) în cazul în care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni dintre cele prevăzute la art. 465 lit. h): infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, infracţiuni de corupţie sau de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals ori a unei infracţiuni săvârşite cu intenţie care ar face-o incompatibilă cu exercitarea funcţiei publice, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea, amnistia post-condamnatorie sau dezincriminarea faptei;”

La începutul săptămânii trecute, pe 3 iulie, Chirica a semnat dispoziția prin care l-a trimis practic acasă pe Victor Gavriluță, complicele său din Afacerea Flux.

„Dispoziția 1271:  având în vedere adresa emisă în data de 27.06.2023 de către Tribunalul Iași – Secția Penală comunicată către UAT – Municipiul Iași și înregistrată cu nr. 86491/29.06.2023, cu privire la trimiterea în judecată a domnului Gavriluță Victor în dosarul nr. 3532/99/a1 (…)

Dispune: Se constată suspendarea de drept, începând cu 27.06.2023, a raportului de serviciu al domnului Gavriluță Victor – inspector gr. Superior în cadrul Serviciului GIS Cadastru – Direcția Arhitectură și urbanism, până la soluționarea procesului penal”, se arată în documentul care poartă semnătura lui Mihai Chirica.

Lui Victor Gavriluță nu-i rămâne decât să-și caute un nou loc de muncă. Conform ultimei declarații de avere înregistrată în luna iunie a acestui an, singura sursă de venit era salariul de la primărie, puțin peste 5.000 de lei pe lună. Avere nu a strâns. Are un apartament de 32 metri pătrați, cumpărat în 2002, o Dacie din 1994 și un Opel, producție 2005.

L-a scuipat ca pe o măsea stricată

De altfel, dosarul finalizat cu trimiterea în judecată a lui Gavriluță a fost deschis la plângerea lui Mihai Chirica, chiar în timp ce DNA îl cerceta în Dosarul Flux. Într-o încercare neinspirată de a scăpa de răspunderea penală, primarul Mihai Chirica  a depus la DNA mai multe plângeri împotriva funcționarilor care au întocmit în fals certificatele de edificare pentru blocul construit ilegal de către Flux SRL pe strada Vasile Lupu. Plângerile îndreptate împotriva subalternilor nu l-au scăpat de probleme pe Chirica. Acesta a fost trimis în judecată de DNA alături de fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, arhitectul șef Anca Brândușescu și Tudor Cheșcu, administratorul Flux SRL. Ulterior, tot DNA i-a trimis în judecată și pe funcționarii de la Urbanism, Gabriel Ghergheșanu și Victor Gavriluță. Primul a ales să semneze un acord de recunoaștere a faptelor, fiind judecat într-o procedură simplificată. În schimb, Gavriluță trebuie să se confrunte cu proces pe perioada căruia nu mai poate fi funcționar public.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului GAVRILUȚĂ VICTOR, la data faptelor inspector de specialitate în cadrul Direcției de Arhitectură și Urbanism a Municipiului Iași, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– fals intelectual, în formă continuată,

– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit.

În cursul anului 2018, inculpatul Gavriluță Victor, în calitatea menționată mai sus, ar fi oferit ajutor viceprimarului municipiului Iași, Harabagiu Gabriel Vasile, care ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii și prin atestarea unor împrejurări contrare realității, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iași.

Concret, inculpatul ar fi redactat și semnat trei certificate de atestare a edificării/extinderii construcției în care ar fi atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului, ce ar fi permis SC FLUX S.R.L să construiască și să intabuleze un bloc cu mai multe niveluri și cu o suprafață mai mare decât erau prevăzute în autorizația de construire”, se arată într-un comunicat al DNA emis la sfârșitul săptămânii trecute.

Fosta șefă de la Control Urbanism, cumătră cu Chirica, a fost suspendată anul trecut

Într-o situație similară s-a aflat și Mihaela Tulică, fosta șefă a Serviciului Control Urbanism de la Poliția Locală. Aceasta a rămas fără loc de muncă după ce a fost trimisă în judecată de DNA în Dosarul Plugaru. Aceasta este acuzată că alături de alți funcționari ai Poliției Locale a întocmit și semnat în fals certificate de edificare pentru mai multe blocuri construite ilegal de către dezvoltatorul Doru Plugaru. Certificatele de edificare erau înctomite fără a avea dreptul de către angajații poliției locale, dar atestau, în fals, că blocurile fuseseră ridicate cu respectarea autorizației de construire. Astfel au fost intabulate peste 150 de apartamente, în condițiile în care în unele cazuri autorizațiile erau emise pentru locuințe individuale, adică simple case. Pentru unul dintre blocuri, certificatul de edificare fusese emis deși nu exista nici măcar autorizație de construire.

Mihaela Tulică a deschis încă de anul trecut un proces la Tribunalul Iași în care cere anularea deciziei de suspendare și revenirea la postul de la Poliția Locală. Un nou termen de judecată al acestui proces a fost stabilit pentru luna octombrie.

Încă două dosare la DIICOT. Alți funcționari vor rămâne fără loc de muncă

La DIICOT Iași în alte două dosare care privesc mai multe afaceri ilegale din sfera urbanismului sunt pe punctul de a fi finalizate. În ultimele săptămâni zeci de funcționari de la Primăria Iași, dar și arhitecți ori angajați ai unor firme au fost audiați într-un ritm foarte alert. Surse judiciare susțin că cele două dosare se află în stadii foarte avansate, trimiterea în judecată fiind așteptată într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat, de doar câteva săptămâni.

De altfel, în urmă cu mai puțin de o lună de zile și primarul Mihai Chirica a fost din nou convocat la audieri pentru a i se aduce la cunoștință noi acuzații.

Aceeași soartă poate să o împărtășească și Raluca Mocanu, care a ocupat de asemenea temporar scaunul de arhitect șef și care este inculpată în dosarul de la DIICOT.

Pe lista funcționarilor vizați de dosarele DIICOT și pe care îi paște pierderea locului de muncă în cazul trimiterii în judecată se află Petronela Lupu, care are deja statutul de inculpat. Aceasta a fost numită de primarul Mihai Chirica șefă a Serviciului Autorizări Construcții – Direcția Urbanism. Alți inspectori de la Urbanism care au fost puși sub inculpare de DIICOT sunt Victor Gavriluță, Gabriel Ghergheșanu și Petronela Susanu. Dintre aceștia, niciunul nu mai ocupă vreo funcție în aparatul Primăriei Iași. Gavriluță tocmai a fost suspendat, Ghergheșanu a ieșit la pensie, iar Petronele Susanu a fost arestată pentru luare de mită, după ce s-a transferat la Primăria Rediu.

Mihaela Pintilie, șefa Serviciului Juridic din Primăria Iași, se află la rândul său în aceeași situație, trimiterea în judecată a dosarului de la DIICOT implicând și suspendarea acesteia din funcție.

Chirica este bogat și în plin festival electoral

Chiar dacă este la rândul său trimis în judecată de DNA în Dosarul Flux, Mihai Chirica nu-și face pentru moment probleme. Are o avere considerabilă pusă la adăpost, dar și obiective politice de viitor.

În centrul Iașului, pe o stradă de lângă Bolta Rece, pe numele fiului minor al primarului Chirica a fost cumpărată o proprietate pe care urmează să se ridice un adevărat palat cu o suprafață de aproximativ 800 metri pătrați. Proiectul a trecut de avizul Comisiei de Monumente, iar un certificat de urbanism a fost emis în regim de urgență de către Primăria Iași. Urmează autorizarea. Vila-mamut și trenul achiziționat pe numele fiului ridică investiția la aproximativ 1 milion de euro.

Pe firma fratelui primarului, Ioan Chirica, muncitor angajat al Antibiotice, a fost achiziționat un domeniu impresionant în comuna Frasin. Nici declarație de avere depusă de Mihai Chirica nu trădează un nivel de trai modest, înc condițiile în care, cu excepția unei scurte perioade de timp din tinerețe, acesta a lucrat doar la stat.

Dosarele penale în care primarul este implicat nu i-au tăiat nici eleanul politic. În timp ce funcționarii implicați în afacerile penale trebuie s-ți caute loc de muncă, Mihai Chirica este în plin festival electoral, susținut bineînțeles din resursele publice ale Primăriei Iași. Primarul bifează orice eveniment, oricât ar fi de mărunt, dacă prezența sa presupune capital de imagine: congrese de medicină, olimpiade școlare, cncorsuri de șah pentru micuți etc.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here