Funcționar la Spitalul Regional: „vilă-fantomă” pe malul lacului în cartierul lui Alexe

Pe terenul alocat Spitalului Regional de Urgențe Iași pasc vacile, dar funcționarilor care lucrează la acest proiect le merge din plin @ Bogdan Abălași s-a mutat într-o vilă de aproximativ 200 mp pe care nu a menționat-o în declarația de avere @ Este angajat din 2018 la Departamentul Monitorizare Implementare Proiecte Spitale Regionale (DMIPSR) din Ministerul Sănătății @ Abălași este vecin cu Costel Alexe și cu frații acestuia, iar terenul de pe malul lacului Aroneanu l-a concesionat tot de la stat pe când era subprefect cu doar 1 euro/mp/an @ Șefa lui, Cristina Gafton, directorul DMIPSR, este plătită cu 10.000 de lei pe lună @ La fel ca pe vremea lui Ceaușescu: pentru vizita premierului Florin Cîțu, Primăria Iași a astupat gropile și a tăiat boscheții din zona viitorului Spitalul Regional de Urgențe @ Ghinion: la București a izbucnit scandalul, iar primul ministru și-a anulat vizita

Nu avem Spital Regional de Urgențe, dar avem însă, de ani de zile, birocrați bine plătiți care ar trebui să lucreze la „monitorizarea și implementarea” acestui proiect.

Pe terenul din Moara de Vânt unde, nu se știe când, va fi ridicat Spitalul Regional, pasc vacile.

Departamentul Monitorizare Implementare Proiecte Spitale Regionale (DMIPSR) din Ministerul Sănătății a fost înființat în 2018 și este condus de către ieșeanca Cristina Gafton. Are o funcție de director pentru care este plătită cu 10.000 de lei pe lună. În aceiași perioadă, aceasta l-a angajat pe un post de consilier pe vechiul său prieten și coleg de partid, Bogdan Abălași. A fost un concurs scandalos, care a fost contestat în instanță câteva luni mai târziu chiar de către organizator, adică de Ministerul Sănătății.

Vila lipsește din declarația de avere și nu respectă autorizația

Bogdan Abălași s-a mutat deja în vila pe care a construit-o pe malul Lacului Aroneanu pe un teren de 800 mp concesionat de la Primărie. Contractul de concesiune a fost semnat în 2014 pe când acesta ocupa funcția de subprefect la un preț derizoriu: 1 euro/mp/an.

Lui Abălași i-a mers bine în plan financiar. În scurt timp a reușit să ridice o vilă pe două niveluri cu o suprafață utilă de aproximativ 200 mp. Deși locuiește în imobil, nu l-a menționat nici până în prezent în declarația de avere.

În plus, edificiul nu respectă autorizația de construire. Pe lângă casă, în curte a mai fost amenajată o anexă cu pereți și tâmplărie termopan pentru care nu a fost eliberată autorizație de construire.

„Acolo mai există o problemă. PUZ-ul a fost realizat pentru întreaga zonă de către noi, Primăria Aroneanu. Acolo scrie clar că gardul, chiar dacă este realizat din beton și zidărie,

trebuie să aibă goluri, să nu fie plin. Ori acel gard este ca la o unitate militară. Cum ar arăta, dacă toți de acolo ar proceda la fel?!”, a declarat un oficial al Primăriei Aroneanu.

În cea mai recentă declarație de avere, Bogdan Abălași a menționat că deține alături de familia sa un apartament de 74 mp, achiziționat în anul 2003 și două autoturisme Skoda și VW din 2007 și 2010. La capitolul datorii, acesta a menționat un credit de 50.000 lei contractat în 2018 și scadent în 2033.

De la Ministerul Sănătății a raportat venituri de 57.614 lei.

Ce se întâmplă la Spitalul Regional? Pregătiri ceaușiste pentru vizita lui Cîțu

La sfârșitul săptămânii trecute, pe 2 septembrie, premierul Florin Cîțu a programat o vizită la Iași, care a fost anulată însă pe ultima sută de metri pe fondul tensiunilor politice dintre partenerii de guvernare, PNL și USRPLUS.

Deși vizita a avut un caracter poltic, Cîțu programând o întâlnire cu Comitetul Director Județean al PNL Iași, în prima parte a zilei a fost stabilită o vizită în teren a delegației guvernamentale. În prezența primarului Mihai Chirica, primul ministru urma să vizioneze amplasamente Spitalului Regional de Urgențe și cel alocat pentru construcția unei noi Săli Polivalente.

Cu o zi înainte, echipajele Primăriei Iași au fost mobilizate pentru a astupa gropile din drum. Ba mai mult, întreaga zonă a fost igienizată, au fost tăiați boscheți de pe marginea drumului și chiar a fost amenajată o porțiune de aproximativ 1.000 mp pe care urmau să parcheze mașinile delegației guvernamentale.

 

Politicienii s-au întrecut în laude. Contractul de finanțare a fost aprobat

Construcția Spitalului Regional de Urgențe Iași a fost una dintre principalele teme electorale de la alegerile din 2020 și, cu siguranță, pe același subiect politicienii vor bate monedă și în campaniile electorale ce vor urma în 2024. Până acum, orice aviz, semnătură sau ștampilă au fost prezentate ca mari victorii de către mai toți politicienii locali, indiferent de partid, PSD, PNL ori USRPLUS.

Cea mai recentă astfel de victorie a întregii clase politice a fost trâmbițată la finalul lunii august, când Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru aprobarea contractului de finanţare pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi – COVID-19, în valoare de 250 de milioane de euro, semnat între România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), la Bucureşti şi Luxemburg în 20 aprilie.

Unitatea sanitară va fi organizată pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite şi va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgenţă, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 de săli de operaţie, servicii avansate de imagistică, radiologie intervenţională, endoscopie, cardiologie intervenţională, neuroştiinţe.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here