Ovidiu Mihăiță Băetu lucrează din 2017 la Direcția de Exploatare Patrimoniu, la serviciul care administrează terenurile și spațiile comerciale deținute de Primăria Iași @ La sfârșitul anului trecut, Băetu și soția sa au cumpărat cu mai puțin de 55.000 de euro un teren de 750 metri pătrați, în spatele Cimitirului Evreiesc, de la dezvoltatorii Paul Avătăji și Constantin Gavrilă @ Băetu a cumpărat cu 73 de euro/mp @ Alături, Paul Avătăji vinde cu 125 euro/mp, iar în aceeași perioadă, a vândut alte loturi de casă cu 123 euro/mp @ Familia Băetu își construiește acum o casă care va avea peste 260 de metri pătrați @ Funcționarul este asociat și administrator la o firmă care a încheiat peste 80 de contracte de dezinsecție și deratizare cu instituții subordonate Primăriei Iași @ Societatea lui Băetu a lucrat și la reabilitarea Palatului Braunstein, dar a primit banii prin intermediul unei altfe firme subcontractante, Mădbeton SRL @ Băetu joacă tare în afaceri: în 2016, a împrumutat de la Mihai Țibucanu, actualul primar PNL din Coarnele Caprei, 320.000 lei @ Ovidiu Mihăiță Băetu avea obligația să menționeze în declarația de interese toate contractele încheiate de firma sa, Ignitrust SRL, cu instituții publice dar a omis ani la rând să completeze această rubrică @ „Eu sunt în conflict de interese dacă îmi dau mie contracte”, susține Ovidiu Mihăță Băetu @ Un om extraordinar cu două job-uri: ziua muncește la Primărie, seara face afaceri cu Primăria
„Inspirat și orientat”, așa îl descriu colegii pe Ovidiu Mihăiță Băetu, un funcționar public din Primăria Iași, care a reușit în câțiva ani ceea ce alți abia izbutesc într-o viață. Acesta are un job sigur la Direcția de Exploatare a Patrimoniului, o avere considerabilă și o afacere de succes.
La sfârșitul anului trecut, în decembrie 2023, Ovidiu Mihăiță Băetu a reușit să pună mâna pe un teren, un loc de casă de 750 metri pătrați, situat în zona Cimitirului Evreiesc. Prețul plătit de Băetu dezvoltatorilor Paul Avătăji și Constantin Gavrilă pentru terenul foarte bine poziționat cu deschidere la drumul principal este cu mult mai mic decât sumele cu care aceiași dezvoltatori tranzacționează celelalte loturi de casă pe care le dețin în aceeași zonă.
Lotul achiziționat de Băetu a fost dezmembrat dintr-o proprietate mai mare, de peste 2 hectare, pe care Paul Avătăji și Constantin Gavrilă o vând acum pe bucăți. Ovidiu Mihăiță Băetu a plătit 73 de euro/mp, dar Avătăji cere pentru celelalte loturi 125 de euro/mp.
În decembrie 2023, soții Ovidiu Mihăiță și Alina Ludmila Băetu au cumpărat de la dezvoltatorii Avătăji și Gavrilă lotul de casă de 749 metri pătrați cu suma de 273.700 lei, echivalentul a aproximativ 54.700 euro.
Anterior, în vara aceluiași an, Avătăji și Gavrilă au vândut mai multe loturi de casă în aceeași zonă către firma Innovation Anka SRL, dar la prețuri mult mai mari. Spre exemplu, una dintre aceste tranzacții privește un teren de dimensiuni apropiate cu cel vândut lui Băetu, un lot de casă de 746 metri pătrați. Părțile au convenit asupra unui preț de 92.250 euro, adică aproximativ 123 euro/mp.
De altfel, alte loturi de casă sunt scoase în continuare la vânzare pe site-urile de profil chiar de către dezvoltatorul Paul Avătăji la prețul de 125 de euro/mp.
„Loturi de teren intravilan 750 m.p., Pacurari, Cimitirul Evreiesc, după scoala Paradis, PUZ aprobat si proiect pentru casă, toate utilitatile, toate avizele pentru casa eliberate in termen.
Pret 125 Euro mp”, se arată într-unul dintre anunțurile promovate de Avătăji.
Funcționar la Primăria Iași, contracte pe banii Primăriei Iași
Ovidiu Mihăiță Băetu este și asociat la firma Ignitrust SRL, o societate pe care o administrează alături de partenerul său, Ovidiu Mariciuc. Conform site-ului de prezentare a companiei, Ignitrust SRL se ocupă în special de deratizare, dezinsecție, dezinfectare, termoprotecție metal și ignifugarea lemnului.
Firma s-a înfruptat din fonduri publice și chiar din bugetul Primăriei Iași, instituție la care asociatul și administratorul Ovidiu Mihăiță Băetu este funcționar public din anul 2017. Conform portalului de achiziții publice, din 2018, societatea Ignitrust SRL a primit prin încredințare directă peste 100 de contracte, cele mai multe pentru servicii de deratizare și dezinsecție. Mai bine de 80 dintre aceste contracte sunt finanțate de la bugetul local al Primăriei municipiului Iași. Sunt contracte cu valoare mică de câteva sute de lei, dar și contracte mai mari care au fost atribuite de către Direcția Creșe a Primăriei, Creșa Municiaplă „Sf. Maria”, dar și grădinițe finanțate de municipalitate.
Însă, firma Ignitrust SRL a ajuns la banii Primăriei și indirect, primind contracte de la societățile comerciale care au lucrat la reabilitarea unor clădiri. Astfel, Ignitrust SRL se mândrește cu o lucrare la Palatul Braunstein, edificiu recent reabilitat de către Primăria Iași. Ignitrust SRL a lucrat cu unul dintre subcontractanți, SC Mădbeton SRL, astfel încât, deși banii provin de la bugetul Primăriei, datele din contract nu sunt publice.
Rezultatele financiare ale societății lui Ovidiu Mihăiță Băetu sunt remarcabile în condițiile în care cu doar 1 sau 2 angajați a reușit ca între 2016 și 2022 să raporteze o marjă a profitului între 33% și 54%. În 2022, Ignitrust SRL a atins vârful cu o cifră de afaceri de peste 1,2 milioane lei și o marjă a profitului de 46%.
„Nu sunt eu administrator”. ORC: mandatul de administrator prelungit până în 2073
În ultimii ani, interpretările legale cu privire la situațiile de incompatibilitate și conflict de interese ale funcționarilor publici s-au îmblânzit. Astfel, acestora li se permite să dețină calitatea de administrator la o societate comercială, dar fără a fi asociați unici la acea firmă.
Însă, funcționarii publici, la fel ca toți ceilalți angajați sau demnitari ai statului, au obligația să menționeze în declarațiile de interese pe care le completează periodic toate contractele pe care societățile lor sau ale famiilor acestora le încheie cu statul. În declarațiile de interese depuse de către Ovidiu Mihăiță Băetu, aceste rubrici sunt goale.
„Atenție: trebuie declarate toate contractele încheiate cu instituţii publice sau societăţi comerciale, nu doar cu cele la care declarantul ocupa o funcţie publică!
Procedura prin care a fost încredinţat contractul: se va preciza care dintre procedurile existente în legislaţie a fost folosită pentru atribuirea contractului.
Tipul contractului: se preia din contract.
Semnificaţia coloanelor din tabel este următoarea:
Coloana A – Data încheierii contractului;
Coloana B – Durata contractului;
Coloana C – Valoarea totală a contractului.
Se vor include informaţii privind contractele încheiate în mod direct de către declarant, soţul sau soţia acestuia, de către rudele de gradul I ale declarantului. De asemenea, se vor declara contractele încheiate cu persoane juridice la care persoanele de mai sus au participaţii: societăţi comerciale, persoane fizice autorizate, asociaţii familiale, cabinete individuale, cabinete asociate, societăţi civile profesionale sau societăţi civile profesionale cu răspundere limitată care desfăşoară profesia de avocat, organizaţii neguvernamentale, fundaţii, asociaţii”, se arată în Ghidul de completare a declarațiilor de avere și de interese editat de către Agenția Națională de Integritate.
Într-o discuție telefonică purtată cu reporterii 7IAȘI, a susținut că a acționat legal și că s-a consultat cu mai mulți avocați cu privire la modul în care poate să acționeze în societatea la care este asociat. Băetu a mai declarat că nu el se ocupă de administrarea firmei, ci asociatul său, Ovidiu Mariciuc.
Însă, conform unui certificat constatator eliberat de Oficiul Registrului Comerțului, Ovidiu Mihăiță Băetu și-a actualizat mandatul de administrator al Ignistrust SRL cu doar o lună în urmă, pe 18 noiembrie, documentul fiind valabil pentru o perioadă de 49 de ani, până în 2073. În plus, numărul său de telefon figurează ca dată de contact în documentele încărcate pe SICAP, portalul electronic de achiziții publice. De asemenea, societatea deține mai multe conturi bancare la Garanti Bank, unde, din nou, Băetu este menționat ca persoană de contact.
„Nu cred că este vreo situație de conflict de interese sau de incompatibilitate. Eu aș fi în conflict de interese dacă mi-aș semna mie, firmei mele. Nu am voie să fiu asociat unic într-o firmă. Eu am 50%. Administrator este domnul Ovidiu Mariciuc. Am cerut păreri ale unor avocați și mi-au spus că nu este conflict de interese”, a declarat Ovidiu Mihăiță Băetu.
A candidat la Primăria Vaslui și a împrumutat 320.000 lei de la Țibucanu
Ovidiu Mihăiță Băetu a fost angajat la Direcția de Exploatare a Patrimoniului din cadrul Primăriei Iași în anul 2017, după o scurtă aventură politică în orașul de baștină, Vaslui. Apropiat al fostului deputat UNPR Sergiu Vizitiu, acesta s-a lăsat convins și a candidat pentru funcția de primar al municipiului Vaslui.
„Mihaita Ovidiu Baetu este, de ieri, candidatul oficial al UNPR Vaslui pentru primaria municipiului reședință. Candidatul UNPR este un vasluian de 39 de ani, ajuns acum la vârsta deplinei maturități. Acesta a studiat la școala 5 și la Liceul „Mihail Kogălniceanu”, fiind absolvent al Institutului Agronomic „Ion Ionescu” de la Brad. Ovidiu Mihăiță Băetu este decis să arate vasluienilor că își dorește altceva pentru vasluieni, o nouă imagine a primarului urbei”, consemna presa locală din Vaslui în aprilie 2016.
Soția lui Ovidiu Băetu, Alina Ludmila, este în prezent judecător la Judecătoria Vaslui, dar anterior a lucrat ca avocat și consilier juridic pentru mai multe firme, multe dintre acestea controlate direct sau indirect de același Sergiu Vizitiu. Prin intermediul fostului deputat, Băetu pare să-l fi cunoscut și pe actualul primar PNL al comunei Coarnele Caprei, proprietarul mai multor ferme de porci.
În 2016, Ovidiu Mihăiță Băetu a împrumutat 320.000 de lei de la Mihai Țibucanu, după cum reiese din declarațiile de avere depuse de acesta. De la an la an, datoria a scăzut, iar în cele din urmă a dispărut din declarația de avere, semn că suma împrumutată ar fi fost returnată.
Anterior însă, într-o declarație de avere înregistrată de Sergiu Vizitiu în 2013, pe când era deputat, figurează un împrumut de 2 milioane lei acordat lui Țibucanu.
Tudor LEAHU