Un regim alimentar în care există mai multe banane şi alte alimente bogate în potasiu, poate reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral.
Bananele reprezintă, poate, unul dintre cele mai consumate fructe mai ales în sezonul rece când tarabele pieţelor sunt goale. Aceste fructe exotice sunt delicioase, însă trebiuie să fie consumate cu prudenţă de cei care au probleme cu diabetul.
Bananele oferă o varietate de vitamine şi minerale:
Vitamina B6 – 0.5 mg
Mangan – 0.3 mg
Vitamina C – 9 mg
Potasiu – 450 mg
Fibre alimentare – 3g
Proteine – 1 g
Magneziu – 34 mg
Acid folic – 25.0 mcg
Riboflavină – 0.1 mg
Niacina – 0.8 mg
Vitamina A – 81 UI
Fier – 0.3 mg
Aportul recomandat de potasiu pentru adulţi este de 4700 miligrame pe zi.
Bananele se remarcă prin conţinutul bogat de potasiu şi aportul foarte redus de sodiu, fiind excelente pentru reglarea presiunii arteriale. Datorită efectului lor benefic pentru sistemul cardio-respirator, Administraţia de Alimente şi Medicamente din SUA a permis industriei de comercializare a bananelor să recomande aceste fructe că având capacitatea de a reduce riscul instalării hipertensiunii arteriale şi a producerii unui accident vascular cerebral.