Coșmar pentru sute de ieșeni din Lunca Cetățuii, comuna Ciurea. Lucrările de reabilitare a unor blocuri cu finanțare prin PNRR se fac în bătaie de joc, mai multe apartamente fiind complet inundate în urma ploilor din ultimele zile. Oamenii acuză că firmele contractate de primărie nu au făcut lucrări de calitate și că muncitorii nici nu mai vin pe șantier. În tot acest timp, în casele oamenilor curge apă, iar instalațiile și obiectele de mobilier au fost deteriorate complet. ”Ne-au distrus izolația, e compromis tot. Eu acum un an am renovat apartamentul. Nu mai putem, curge apa peste tot, e până și în casa scării”, a spus unul dintre locatarii afectați. Primarul Cătălin Lupu a luat apărarea constructorilor. ”Au făcut evaluări și când vor finaliza lucrarea vor face reparațiile. Asta este procedura noi nu putem face nimic, nu ai cum să nu creezi disconfort, să le faci pe toate”, a spus primarul Cătălin Lupu. Primarul și alți angajați ai primăriei se numără printre cei care dețin apartamente în blocurile prioritare pentru reabilitarea termică din Ciurea. Valoarea totală a proiectului prin PNRR depășește 56.000.000 lei.
Reabilitarea termică a blocurilor din Lunca Cetățuii a devenit un coșmar pentru ieșenii care locuiesc în acele apartamente. Proiectul în valoare de peste 56 milioane lei derulat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prevedea reabilitarea a 13 scări de bloc din comuna Ciurea: bl. P4, bl. 57, bl. 60, bl. 63, bl. 64, bl. 77B, bl. 78A, bl. 78B, bl. 80A, bl. 87, bl. 88, bl. 89 și bl. 90. Cele trei licitații derulate de Primăria Ciurea au fost adjudecate de către Pavi Lux, Con Ted Company, Into, Tech Confort și Cado Technique. Doar că lucrările au fost executate prost, iar oamenii s-au trezit că le plouă în apartamente, iar apa se infiltrează peste tot, în tavane, pereți și instalații.
Împărțire frățească, nu concurență
Licitațiile desfășurate de către Primăria Ciurea par să fi fost doar de formă. Câștigătorii și-au împărțit frățește potul. Proiectul tehnic a fost realizat de firma Cado Technique Project SRL, care se ocupă și de reabilitarea unor tronsoane. În august 2023 a fost atribuită prima licitație. Lotul 1, cu o valoare de 9,2 milioane lei, pentru reabilitarea blocurilor P4, 87 și 57, a ajuns la asocierea Cado Technique – Tech Confort, iar lotul doi, care a cuprins blocurile 77, 78A, 78 B și 80 în valoare de 14,7 milioane lei, a fost contractat de asocierea Pavi Lux- Grup Construcții Est.
A doua licitație, tot cu două loturi, a fost atribuită în decembrie 2023. Primul lot, în valoare de 11,3 milioane lei, pentru reabilitarea blocurilor 60 și 63, a fost adjudecat de asocierea Pavi Lux- Ingenium Buildings, în timp ce al doilea contract, pentru reabilitarea termică a blocurilor 88 și 90, a fost câștigat de asocierea Con Ted Company – Cado Technique Project pentru suma de 11,3 milioane lei.
Ultima licitație din cadrul proiectului a fost atribuită tot în decembrie 2023 asocierii Into SRL – Dev in All SRL pentru 9,7 milioane lei. Cele două firme trebuie să realizeze reabilitarea termică a blocurilor 64 și 89.
Primarul are apartament în primul bloc la care s-a început reabilitarea. Alți angajați din primărie sunt la fel de norocosi
Primarul Cătălin Lupu a avut grijă ca în proiectul de reabilitare termică să fie inclus și blocul în care deține un apartament, respectiv blocul 77, reabilitat de asocierea Pavi Lux – Grup Construcții Est. Coincidență sau nu, reabilitarea acestui bloc a fost prima lucrare demarată în Ciurea cu finanțare din PNRR. Și nu doar primarul se bucură de acest „noroc”. Secretara consiliului local, Monica Huțanu, deține un apartament în blocul vecin, 87, iar Constantin Nangiu, șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, are și el un apartament în blocul 64.
”Curge apa peste tot, e până și în casa scării”
Lucrările au început în urmă cu câteva luni și odată cu ele s-au ivit și primele probleme. Locatarii blocurilor au reclamat faptul că muncitorii au decopertat imobilele și apoi au abandonat lucrarea. Mai mult, în ultimele zile, după precipitațiile abundente, s-a infiltrat apă în apartamente, pe casa scării, iar mobile, instalațiile electrice, electrocasnicele și obiectele de mobilier din apartamente au fost distruse. Cele mai mari probleme au apărut la blocul 64, reabilitat de asocierea Into- Dev in All SRL, firmele lui Ioan Olaru.
„Au montat schelele, au scos izolația veche, au dat tot jos și au pus noua izolație. S-au apucat apoi de pod. Au decopertat tot în urmă cu două luni spunându-ne că e pentru câteva zile. Au pus niște scânduri și atât. De o lună nu a mai apărut nimeni. A mai lucrat firma care a schimbat balcoanele, dar cei cu acoperișul nu au venit. La primărie ne-au spus că nu ține de ei și ne-au spus să sunăm la 112. Am chemat poliția, a constatat și cam atât. Ne-au distrus izolația, e compromis tot. Eu acum un an am renovat apartamentul. Am vorbit cu vecinii să deschidem un dosar. Nu mai putem, curge apa peste tot, e până și în casa scării”, a spus Andrei Rotaru, unul din proprietarii din blocul 64.
”Mulțumim primarului pentru bătaia de joc”
Oamenii din blocul respectiv acuză și primăria condusă de pesedistul Cătălin Lupu că nu s-a implicat și că nu a verificat firmele care lucrează la reabilitarea blocurilor.
”Aceeași problemă o întâmpinăm și noi. Majoritatea apartamentelor sunt distruse! Eu stau și mă întreb de ce nimeni de la primărie nu supraveghează aceste lucrări. Sunt lăsate în voia sorții. Oamenii lucrează și fac rate pe 20 de ani pentru un apartament, care e distrus în 20 de minute din cauza incompetenței unor muncitori! La început am fost încântați de proiect, acum când văd ce au făcut, mi se pare o mare bătaie de joc. Geamuri sparte, infiltrații de apă în camere, balcoane distruse la propriu. Stăm cu prosoape și ligheane, tavanul ne pică în cap, mizerie, focar de infecție în fața blocurilor unde se lucrează, aparate de aer condiționat distruse, centrala la fel etc etc. Mulțumim domnului primar Lupu pentru această bătaie de joc”, a spus Maria Pamfile, unul din locatarii afectați.
Probleme la fiecare bloc refăcut
Și alți locatari din blocurile reabilitate au ajuns să reclame problemele apărute. De exemplu, la blocul P4, unde lucrează firmele Cado Technique și Tech Confort, oamenii stau cu găleți și ligheane prin apartamente pentru ca apa să nu le distrugă bunurile.
”Pe la P4 nu au mai venit muncitorii din luna iunie, ne-au lăsat cu treaba făcută pe jumătate. La fiecare ploaie și noi stăm cu ligheane în balcoane și camere, la unii curge apa din tavan și din întrerupătoare …infiltrații pe la colțuri…am semnalat problema tot la primărie, sperăm să rezolve cât mai curând”, a spus Alina Pătrașcu, locatar într-unul din blocurile afectate.
Primarul Cătălin Lupu: „Firmele vor face reparațiile”
Primarul comunei, Cătălin Lupu, a luat apărarea constructorilor, susținând că aceștia vor face reparațiile pe propria cheltuială. Lupu a menționat că oamenii trebuie să înțeleagă că în timpul lucrărilor pot apărea mai multe situații. Practic, primarul a bagatelizat drama oamenilor menționând că locatarii trebuie să aibă răbdare.
„Am discutat cu fiecare contractor în parte. Au obligația să prea oamenilor apartamentele așa cum le-au preluat. Au făcut evaluări și când vor finaliza lucrarea vor face reparațiile. Asta este procedura noi nu putem face nimic, nu ai cum să nu creezi disconfort, să le faci pe toate. Nici unul dintre constructori nu s-a arătat împotrivă, toți au înțeles situația. Sunt balcoane la ultimele etaje care nu erau deloc acoperite și care acum beneficiază de așa ceva. În alte cazuri, balcoanele erau improvizate și s-a lucrat la altele noi”, a spus Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea.
Vlad ROTARU