JURNALUL FIE: cele mai spectaculoase secvenţe

EUGEN DOGA

EUGEN DOGA

Momentele cheie ale Festivalului Internaţional al Educaţiei au fost concertul Ian Anderson – Jethro Tull, Gala Premiilor Operei Naţionale, proiecţiile în aer liber de pe pietonalul Ştefan cel Mare sau concertul extraordinar Eugen Doga n Faţă de anul trecut, la multe dintre evenimente intrarea a fost liberă
 

 

A doua ediţie a Festivalului Internaţional al Educaţiei, organizată de către Primăria Municipiului Iaşi şi Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană, a propus amatorilor de cultură câteva sute de evenimente culturale de foarte bună calitate, concentrate în 10 zile de teatru, film, dans, animaţie stradală, concursuri, operă, balet şi muzică.

 

20 iunie

În fiecare zi, în tot oraşul, ieşenii şi toţi cei care au vizitat Iaşul în perioada 20-29 iunie au fost aşteptaţi la spectacole pe stradă sau în sălile pregătite pentru evenimente. Startul festivalului a fost dat vineri, 20 iunie, evenimentul central al zilei fiind Gala de Excelenţă FIE, organizată la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”.

 

Gala Operelor Naţionale, decoruri impresionante şi participare selectă

 

 

În cadrul Galei, cele cinci universităţi de stat ieşene şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au acordat premii pentru excelenţă în educaţie. „Mi-aş dori foarte mult ca genul acesta de manifestare să devină un blazon al Iaşului, şi nu doar pentru că oraşul nostru este înscris în competiţia pentru desemnarea capitalei europene a culturii din 2021, ci pentru că Iaşul chiar merită să redevină o mare cetate a culturii de înaltă ţinută. Adică o cetate deschisă către frumos, adevăr şi bine”, a spus primarul Gheorghe Nichita, invitat la Gala FIE. Primăria a oferit Premiul Omnia în cadrul Galei FIE. La finalul Galei, a avut loc spectacolul „O noapte furtunoasă”, în regia lui Gelu Colceag. Tot pe 20 iunie a fost inaugurată, în Copou, Biblioteca din parc.

 

21 iunie

Evenimentul central al zilei de sâmbătă a fost Marşul Absolvenţilor, urmat de concertul Ian Anderson şi Jethro Tull pe scena din faţa Palatului Culturii, intrarea fiind liberă.

 

Ca şi anul trecut, a existat o Zi a Absolvenţilor

 

Jethro Tull, trupă formată în anul 1967 în Blackpool (Marea Britanie), este un fenomen unic în istoria muzicii: un complex original care cuprinde mai multe stiluri, inclusiv blues, jazz, folk, medieval, clasic, hard rock, alături de influenţe ale muzicii electronice, totul înnobilat de sunetul flautului. Cunoscut ca artistul care a introdus flautul în muzica rock, Ian Anderson este creierul din spatele a tot ceea ce a creat Jethro Tull. De-a lungul carierei, Ian Anderson şi Jethro Tull au susţinut peste 3.000 de concerte în zeci de ţări, au lansat 30 de albume şi au vândut peste 60 de milioane de copii ale acestora în toată lumea.

 

Jethro Tull

 

22 iunie

Evenimentul de bază al zilei de duminică a fost fastuoasa Gală a Premiilor Operelor Naţionale, transmisă în direct de TVR. Pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional din Iaşi, amfitrionii Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale Române Iaşi, şi Cătălin Sava au prezentat cea de-a doua ediţie a Galei Premiilor Operelor Naţionale. În faţa unei săli pline, mezzo-soprana Viorica Cortez, originară din Iaşi, a primit primul premiu de excelenţă. Cel de-al doilea premiu de excelenţă i-a revenit regizorului Gigi Căciuleanu.  

La categoriile cea mai bună solistă şi cel mai bun solist al stagiunii 2013-2014 Opera din Iaşi a avut câte două din trei nominalizări însă nu a reuşit să revendice nici un premiu. Astfel, soprana Narcisa Brumar de la Opera Naţională Română din Timişoara a fost desemnată cea mai bună solistă a stagiunii trecute, iar Marius Budoiu, managerul Operei Naţionale Române Cluj, este cel mai bun solist al stagiunii 2013-2014.

 

23 şi 24 iunie

Evenimentele centrale ale zilelor de luni şi marţi au fost proiecţiile în aer liber, pe pietonalul Ştefan cel Mare, a două spectacole excepţionale: Cirque du Soleil şi Dans contemporan cu Pina Bausch. La ambele evenimente intrarea a fost liberă.

 Distracţie pe pietonal

 

25 iunie

Eurovision Show a fost evenimentul cel mai important al zilei de miercuri. De la ora 20, pe scena din faţa Palatului Culturii au urcat, pe rând, doi foşti câştigători ai concursului Eurovision – Ruslana (2004) şi Alexander Rybak (2009), dar şi partcipanţii din partea României din finala din 2010, Paula Seling şi Ovi.

 

26 iunie

În seara zilei de joi, 26 iunie, pe scena din faţa Palatului Culturii, a avut loc Gala Extraordinară de balet. Spectacolul, pus în scenă de Opera Naţională Iaşi, a cuprins „Lacul lebedelor”, „Taras Bulba”, „La Traviata”, „Spărgătorul de nuci”, „Don Quijote”, dar şi avanpremiera spectacolului „Bolero”, de Maurice Ravell. Ca şi în cazul celor mai multe dintre evenimentele Festivalului, intrarea a fost liberă.

 

27 iunie

Punctul de greutate al zilei de vineri a fost „Gala Extraordinară Eugen Doga”. Eugen Doga a debutat oficial în calitate de compozitor în anul 1963, cu un cvartet de coarde. Este autor al unor lucrări valoroase în genul muzicii de film şi de scenă, dar şi al mai multor compoziţii originale printre care “Curcubeul alb”, “Primăvara omenirii”, “Vocea omenească”. A compus piese instrumentale de cameră, romanţe, poemul simfonic “Mama”, ciclul pentru orchestra de estradă “Ritmuri citadine”, ciclul coral “Marş gigant”. 

 

Mulţi au considerat concertul lui Eugen Doga cel mai reuşit moment al FIE

 

Eugen Doga excelează şi în domeniul muzicii de film devenind unul dintre cei mai renumiţi compozitori din spaţiul sovietic şi post-sovietic. Este semnificativă contribuţia lui Doga la dezvoltarea filmului de animaţie realizînd coloana sonoră a peliculelor “Capra cu trei iezi”, “Maria Mirabela” , serialul “Guguţă”.

 

28 iunie

Spectacolul de lumini şi lasere The Masterpiece a fost tema centrală a penultimei zile a FIE. Spectacolul a prezentat capodopere ale muzicii de film într-un spectacol fascinant de lasere şi lumini.

29 iunie

Ultima zi a FIE 2014 a fost rezervată unui concert extraordinar susţinut de Filarmonica Iaşi şi Filarmonica Chişinău dirijat de maestrul Vlad Conta. Programul concertului a fost generos: M.I. Glinka – „Ruslan şi Ludmila”, A. Dvorak – Dansurile slave nr. 2 și 8, J. Brahms – Dansurile ungare nr. 5 și 6, J. Strauss – Polca „Tunete şi fulgere” şi Polca „Tritsch-Tratsch”, G. Puccini – „Un bel di vedremo”.

 

Opt zile de teatru

În cadrul FIE au mai fost incluse şi Târgul de Ceramică Cucuteni, dar şi Festivalul de Teatru şi Artă Performativă Perform Iaşi 2014. Invitaţii speciali ai festivalului, care a cuprins 17 spectacole, au fost Radu Afrim şi Maia Morgenstern.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here