Fotbal SA, un hoţ de buzunare publice. Primăria susţine două entităţi care fac acelaşi lucru

Banca Elveţiei din Iaşi se numeşte Fotbal SA. O firmă care funcţionează din bani publici, a cărei activitate este ascunsă de directorul Romeo Olteanu, plătit cu 3.800 de lei pe lună net, ca un bancher. La aceeaşi societate, în Consiliul de Administraţie, sunt plantaţi strategic aplaudacii de partid şi lipitorii de afişe.

 

7EST a încercat să desluşească activitatea unei firme la care Consiliul Local deţine 99,9%. Fără succes: secretomania depăşeşte 100%. Doar directorul Romeo Olteanu, un belfer neruşinat, mai reuşeşte să atingă asemenea procent, atunci când, în ziua de salariu, îi intră pe card întregul salariu, fără să facă nimic.

 

Activitate de decenii

Actuala SC Fotbal SA a fost înfiinţată în 1992 şi a funcţionat sub diferite nume. Obiectul de activitate al firmei este închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. Mai multe spaţii ce aparţin municipalităţii sunt închiriate de această firmă, iar majoritatea banilor merge către echipa de fotbal a Iaşului.

Pe lângă Consiliul Local (99,9792%), acţionari la Fotbal SA mai figurează Lila Impex SRL (Elena şi Dan Ioan Leronida Şotropa) – 0,008%, Tehno Star SA (Elena şi Haralambie Irimia şi Melu Toma) – 0,0048% şi Valeria Ţuţuianu (0,008%).

În momentul de faţă, SC Fotbal SA dă 120.000 de euro anual la echipa de fotbal. „SC Fotbal dă bani la CSMS Iaşi pentru cantonamente, pentru masă, nu pentru salariile jucătorilor. Suma e aceeaşi de câţiva ani. Cred că 5 milioane şi ceva de lei. Nu mai ştiu exact. Din restul sumei, 80% merg la Primărie, 15% rămân la SC Fotbal SA pentru investiţii şi dezvoltare, iar 5% ajung la acţionari“, susţine Romeo Olteanu, şeful Fotbal SA.

 

Trai pe vătrai pentru Romeo Olteanu

Finul lui Iacoban, în Consiliul de Administraţie

În ultima perioadă, societatea Fotbal SA trece printr-o serie de transformări. În urmă cu aproape o lună, a fost organizat un concurs pentru completarea Consiliului de Administraţie (CA) după demisia lui Andrei Trofor şi încetarea mandatului deţinut de Cosmin Coman, fostul director de proiecte europene din Palatul Roznovanu. În prezent, din CA fac parte Romeo Olteanu, Seryl Talpalariu, Lili Damian şi Marian Nistor.

Penultima a fost plantată de fostul primar, Gheorghe Nichita, la cabinetul căruia lucra, în Primărie. Cum Nichita nu mai este la modă, a venit rândul urmaşilor săi să apuce o felie de fotbal din bani publici. Cel mai nou intrat în CA, Marian Nistor, este finul deputatului PSD, Sorin Iacoban. Parlamentarul este aliatul numărul al lui Mihai Chirica, primarul care l-a urmat pe Nichita. „Până la concurs, Marian Nistor a fost în Adunarea Generală a Acţionarilor unde membrii nu sunt plătiţi. Acum este în componenţa CA”, a declarat Olteanu. Ca membru în CA, Nistor are o indemnizaţie de 700 de lei lunar.

 

Sediu nou pe Independenţei

Potrivit ultimei decizii a CA al societăţii (mai iau Damian şi Nistor câte 700 de lei pentru “dificila” decizie), sediul Fotbal SA a fost mutat de pe strada Smârdan pe bulevardul Independenţei, unde a activat firma Navigator. „Deocamdată suntem în plin proces de mutare. De-abia am amenajat un singur birou. Sperăm ca în scurt timp să rezolvăm această problemă“, adaugă Olteanu. Greu, şi noi sperăm să reuşească.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţaelor, Fotbal SA a înregistrat în 2014 şi 2015 venituri de peste 1,2 milioane lei. Profitul a fost de peste 20.000 de lei în 2014 şi de peste 120.000 de lei în 2015.

 

Liberalii au cerut desfiinţarea

Modul în care îşi desfăşoară activitatea SC Fotbal SA a stârnit nemulţumiri din partea reprezentanţilor PNL, care au cerut ca societatea să fie desfiinţată sau, măcar, afacerile de la Fotbal SA să devină transparente. „Sunt două entităţi distincte în care Primăria Iaşi este parte, respectiv SC Fotbal SA şi Fundaţia Sportului Ieşean, care urmăresc practic acelaşi scop (finanţarea sportului ieşean n.r.). Mai mult decât atât, SC Fotbal SA este membru fondator al Fundaţiei Sportului Ieşean. Avem practic două entităţi care pot face acelaşi lucru utilizând bugetul municipiului. În această situaţie practic municipalitatea participă la îndeplinirea acestui obiectiv atât prin fonduri alocate anual de la bugetul local cât şi prin cedare de uzufruct al unor spaţii din patrimoniul municipiului. (…) În condiţiile în care municipiul Iaşi poate decide dimensiunea fondurilor alocate anual către FSI, existenţa SC Fotbal SA nu îşi mai găseşte utilitatea“, se scria într-un proiect de hotărâre al PNL Iaşi, care nu a avut succes.

 

 Primarul Chirica pare nemulţumit de clonarea activităţilor

                                  

Primarul ia în calcul desfiinţarea Fotbal SA

Primarul Mihai Chirica a precizat că bugetul Fundaţiei Sportului Ieşean va fi suplimentat în acest an de la circa 6 milioane lei la 7,5 milioane şi că sportul ieşean va fi finanţat dintr-o singură sursă, lăsând de înţeles că va desfiinţa firma condusă de Olteanu: „CSMS Iaşi va primi 5 milioane de lei în acest an de la Fundaţia Sportului Ieşean. De la SC Fotbal SA vin 120.000 de euro pe an. Nu mi se pare normal să existe mai multe finanţări la echipa de fotbal din partea municipalităţii. Normal e ca toţi banii să vină prin Fundaţie. Vom vedea cum vom reglementa acest lucru.“

 

Citește și EXCLUSIV. 30 de ore de groază între două spitale: al doilea caz Tiberiu Brăilean la Iași

 

Spaţii închiriate şi subînchiriate

Referitor la spaţiile închiriate de SC Fotbal SA, Romeo Olteanu susţine că, în present, sunt doar patru, cu 14-15 chiriaşi. „Societatea are uzufructul viager al bunurilor. În prezent, avem închiriate patru spaţii: fosta alimentară Unic, din Piaţa Unirii, Complexul comercial din faţa restaurantului Cotnari şi două spaţii pe bulevardul Independenţei, unde sunt mai multe spaţii comerciale. Aceste spaţii sunt închiriate şi subînchiriate la aproximativ 14 firme sau persoane“, menţionează Olteanu.

În administrarea Fotbal SA apar însă mai multe spaţii din Piaţa Unirii, un spaţiu pe str. Cuza Voda nr. 10, str. Păcurari 21, str. Împăcării nr. 2A, str. Nicolina 26, str. Codrescu nr. 6, str. Anastasie Panu bloc W. Mărăcineanu, un teren situat în Moara de Foc, altul pe str. Bucşinescu nr. 10 şi un teren de tenis situat în Păcurari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here