Fostul șef al ADS Iași, în pragul eliberării. Află câte luni a stat după gratii Flavius Ioniță

FOTO: DIGI 24

Judecătoria Iaşi a decis că Flavius Ioniţă, fostul şef al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) Iaşi, poate fi eliberat condiţionat, după ce a executat peste jumătate din pedeapsa de trei ani primită în dosarul „Mită la prefect”, hotărârea nefiind definitivă.

 Instanţa a decis, la sfârşitul lunii ianuarie, că Flavius Ioniţă îndeplineşte condiţiile pentru a fi eliberat condiţionat şi a admis cererea acestuia.

“Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Ioniţă Flavius Leonard de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr.242/2011/2014, emis de Curtea de Apel Iaşi”, se arată în decizia instanţei.

 

Hotărârea nu este definitivă şi a fost contestată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Dacă hotărârea dată de Judecătoria Iaşi va fi menţinută şi de Tribunalul Iaşi, Ioniţă ar fi a doua persoană condamnată în dosarul „Mită la prefect” care ar urma să fie eliberată condiţionat, după avocatul Toni Baltag. Acesta a fost eliberat din penitenciar, după o decizie dată, în 28 ianuarie, de Tribunalul Iaşi.

 

Toni Baltag, unul dintre cei mai reputaţi avocaţi din Iaşi înainte de a fi condamnat la trei ani de închisoare cu executare, a scris în perioada detenţiei două cărţi: „Implicaţii de drept penal şi drept procesual penal în materia traficului de droguri“ şi „Răpirea internaţională de copii – abordare teoretică şi practică din perspectică Convenţiei de la Haga din 25 octombrie 1980, a Regulamentului (CE) nr 2201/2003 şi a Legii nr. 369/2004“. Fostul prefect de Iaşi Radu Prisăcaru, avocatul Toni Baltag, fostul director al Agenţiei Domeniilor Statului Iaşi Flavius Ioniţă şi omul de afaceri Cristian Maftei au fost trimişi în judecată de DNA, în decembrie 2006, pentru luare de mită şi complicitate la luare de mită.

 

Fostul prefect a fost acuzat că ar fi cerut trei hectare de teren din cele 16 hectare pe care urma să le primească Norina Forna. Conform procurorilor, două hectare de teren ar fi urmat să ajungă la Prisăcaru, în timp ce un hectar în posesia fostului şef al ADS Iaşi  Flavius Ioniţă. Totul ar fi trebuit să se realizeze prin intermediul omului de afaceri Cristian Maftei. De asemenea, procurorii au susţinut că, avocatul Toni Baltag ar fi intermediat înţelegerea între Forna şi Prisăcaru.

 

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe Radu Prisăcaru, în iunie 2014, la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, menţinând decizia Curţii de Apel Iaşi din decembrie 2011.

 

Fostul şef al Agenţiei Domeniului Statului Iaşi, Flavius Ioniţă, achitat de Curtea de Apel Iaşi, a fost condamnat la trei ani de închisoare, ca şi avocatul Toni Baltag, care fusese de asemenea achitat iniţial. Pedeapsa primită iniţial de omul de afaceri Cristian Maftei, de cinci ani de închisoare cu executare, a fost majorată la şase ani. Omul de afaceri este dat în urmărire internaţională.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here