Fostul ministru chinez al securității publice, condamnat la 15 ani de închisoare pentru luare de mită

Un tribunal chinez l-a condamnat pe fostul oficial Li Dongsheng la închisoare pentru primirea de mite. El este unul dintr-o serie de oficiali de rang înalt care au fost vizaţi de preşedintele chinez Xi Jinping.

 

Mass media de stat chineză a raportat luni că Li Dongsheng, fost ministru adjunct pentru securitatea publică, a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Condamnarea sa face parte dintr-o aşa-zisă campanie largă de anticorupţie desfăşurată de preşedintele Xi Jinping.

 

Li a fost condamnat pentru primirea de mite şi a decis să nu facă apel la această decizie, a mai susţinut presa chineză de stat.

 

Fostul oficial a fost judecat pentru că a abuzat de poziţia şi puterea sa şi a primit mite în perioada 1996-2013, când ocupa o serie de posturi importante. Unele dintre funcţiile oficiale de care a abuzat, conform rapoartelor de stat, sunt: director adjunct al Televiziunii Centrale Chineze (CCTV), oficial de rang înalt în Ministerul Securităţii Publice şi adjunct al secretarului pentru securitate publică din cadrul PCC.

 

În total, Li a strâns aproximativ 22 milioane de yuani (3,4 milioane de dolari) de-a lungul anilor, deşi observatorii politicii opace a Chinei consideră deseori că astfel de cifre nu sunt prezentate corect, ele fiind, de fapt, mult mai mari. În schimbul banilor, Li a acordat promoţii şi o serie de alte favoruri, folosindu-se de poziţiile oficiale.

 

De asemenea, Li a condus Biroul 610, o organizaţie din umbră a PCC, care a fost creată în 1999 pentru a direcţiona campania de “eradicare” a practicii spirituale Falun Gong. De asemenea, Li a fost un coleg apropiat al lui Zhou Yongkang, fost ţar al securităţii chineze, care a fost condamnat la închisoare pe viaţă în iunie 2015 pentru mai multe crime.

 

Incitare la ură

Incitarea la ură a fost foarte evidentă în activitatea propagandistică extinsă şi meticuloasă pe care a desfăşurat-o Li în cadrul campaniei anti-Falun Gong, în care CCTV a jucat un rol esenţial. Se crede că Li a fost creierul din spatele incidentului aşa-zisei autoincendieri din Piaţa Tiananmen, care a avut loc în ianuarie 2001. Se crede că activitatea propagandistică a lui Li împotriva Falun Gong a cimentat legăturile sale cu facţiunea lui Jiang Zemin – liderul de atunci al PCC -, numită şi Banda din Shanghai.

 

Campania iniţiată de Jiang împotriva practicii spirituale Falun Gong – o disciplină tradiţională de meditaţie care a atras între 70 şi 100 de milioane de practicanţi în China înainte să fie persecutată în 1999 – a stagnat şi a întâmpinat opoziţie din partea publicului şi a unor oficiali chinezi.

 

Incidentul „autoincendierii” a fost regizat de PCC ca o tactică de propagandă, încercând să demonstreze că mai mulţi practicanţi Falun Gong şi-au dat foc în Piaţa Tiananmen. Scopul incidentului a fost de a incita opinia publică împotriva Falun Gong, dându-le totodată mână liberă autorităţilor de a relansa campania de persecutare a practicii spirituale.

 

Freedom House a raportat că “lunile de propagandă continuă au reuşit să întoarcă opinia publică împotriva grupului [Falun Gong]. În următorul an, numărul practicanţilor întemniţaţi, torturaţi şi chiar ucişi în urma abuzurilor comise în custodia autorităţilor a crescut dramatic.”

 

Numeroasele inadvertenţe şi controlul strict asupra evenimentului [aşa-zisa autoincendiere], alături de identitatea suspectă a participanţilor la incident, au determinat observatorii să concluzioneze că întregul episod a fost orchestrat pentru efectul său propagandistic. Philip Pan, reporter la Washington Post, a declarat că o persoană implicată în acel incident “a lucrat într-un club de noapte”, “primea bani pentru a oferi companie bărbaţilor” (un comportament interzis de învăţăturile Falun Gong) şi niciunul dintre vecinii săi “nu au văzut-o niciodată practicând [exerciţiile] Falun Gong”.

 

Datorită controlului intens asupra televiziunii, programul de la CCTV care a creat povestea originală a autoincendierii, “Focus Report”, a avut unele dintre cele mai ridicate cifre de audienţă din China. Li Dongsheng a creat programul în 1994, iar în 2001 era deja un jucător cheie în propaganda anti-Falun Gong, făcând parte din departamentul de propagandă al PCC, cu un rol evident în agenţia de cenzură care monitoriza CCTV.

 

Campania controversată a lui Xi

Zhou Yongkang şi Li Dongsheng sunt doar doi dintr-un număr mai mare de oficiali de rang înalt întemniţaţi în cadrul aşa zisei campanii de anticorupţie condusă de preşedintele chinez. Un alt aliat puternic al lui Zhou, Jiang Jiemin, a fost condamnat în octombrie 2015 la 16 ani de închisoare.

 

Această campanie de anticorupţie este un obiectiv esenţial al mandatului preşedintelui Xi, care urmăreşte să cureţe Partidul Comunist Chinez de toate elemente loiale fostului lider chinez Jiang Zemin – un adversar puternic al lui Xi care încă încearcă să ţină de puterea şi influenţa sa.

 

În cadrul acestei campanii, sunt vizaţi oficiali din guvern, armată, poliţie şi companii puternice de stat sau private.

 

(Sursa: Epoch Times România)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here