Fostul șef al SIE și premier al României, Mihai Răzvan Ungureanu, a făcut o serie de declarații controversate la microfonul RFI, în care a susținut că Călin Georgescu, fost candidat independent la alegerile prezidențiale din 2024, nu este „un outsider al sistemului”, ci, dimpotrivă, un om care a gravitat în jurul puterii încă din anii ’90, fiind promovat și susținut de cercuri politice influente, în special de PSD.
„Georgescu nu este un outsider”
„Este greu de spus dacă a fost sau nu angajat al Securității înainte de ’89. Acest lucru poate fi verificat printr-o investigație a CNSAS. Însă, după episodul primului tur al alegerilor prezidențiale, asemenea cereri au fost trimise către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, iar din informațiile care mi-au ajuns la urechi, există o anchetă documentară în desfășurare,” a declarat Ungureanu.
Acesta susține că Georgescu nu a fost niciodată un personaj din afara sistemului, așa cum s-a prezentat public, ci unul care a beneficiat de susținerea unor grupuri de influență. „A fost susținut politic de PSD și parașutat în Ministerul de Externe. Ce l-a recomandat? Probabil studiile, dar mai ales susținerea politică. A ocupat funcții executive importante în ministere de resort,” a adăugat fostul premier.
Promovare agresivă ca premier
Ungureanu a rememorat episodul din 2008-2009, când Georgescu s-ar fi autopromovat intens ca posibil viitor premier. „A apărut o ofensivă pe rețelele sociale, dominată de mesaje mecanice, care îl prezentau ca premier sau președinte. Erau replici-boți, programate să intervină oriunde pe baza unui set de cuvinte-cheie,” a explicat Ungureanu, adăugând că această propagandă insistentă l-a făcut să investigheze trecutul lui Georgescu.
Funcții cheie în MAE, obținute fără merit
Potrivit lui Ungureanu, Georgescu a fost numit într-o poziție de conducere la Ministerul Afacerilor Externe sub mandatul lui Mircea Geoană. „A fost consilier onorific și ulterior director într-o direcție economică. Numirea lui a fost cel puțin ciudată, având în vedere că asemenea funcții sunt rezervate diplomaților de carieră,” a subliniat fostul șef al SIE. Ungureanu a luat măsuri drastice pentru curățarea MAE de „pile politice” la începutul mandatului său, însă Georgescu ar fi părăsit ministerul discret, fără a lăsa o urmă semnificativă.
Legături controversate
Ungureanu a mai evidențiat relațiile lui Georgescu cu cercuri „toxice” din societatea românească, inclusiv cu organizații neolegionare și grupări ultra-ortodoxe. „Își construia o imagine de lider naționalist, dar propaganda sa era plină de fraze goale despre religie și naționalism, condimentate cu laude la adresa legionarilor și a lui Corneliu Zelea Codreanu,” a declarat Ungureanu.
Băsescu despre Georgescu: „O hologramă”
Într-o întâlnire cu președintele Traian Băsescu, Ungureanu a ridicat problema influenței lui Georgescu. „Îngrijorat, l-am întrebat cine e acest personaj. Răspunsul președintelui a fost relaxat: ‘Nu dăm atenție unor holograme.’ Și într-adevăr, după acea perioadă, ofensiva sa online a scăzut considerabil,” a concluzionat fostul premier.