Militari americani au supus cel puţin 61 de deţinuţi, în Afganistan, la „tortură, tratamente crude (şi le-au adus) atingeri demnităţii ca persoane”, potrivit unui raport iniţial de anchetă întocmit de procurorul Fatou Bensouda şi dat publicităţii luni.
Alte 27 de persoane au fost torturate de CIA, potrivit raportului, iar majoritatea presupuselor crime au fost comise în perioada 2003-2004 pe când era preşedinte George W. Bush.
Statele Unite nu au ratificat tratatul prin care este înfiinţată CPI, însă din cauză că presupusele fapte s-au petrecu pe teritoriile unor state care l-au ratificat – Afganistan, Polonia, Lituania şi România – Curtea are jurisdicţie în aceste cazuri.
În raport se arată că aceste presupuse crime nu erau „izolate”, ci făceau parte din „tehnici de interogare aprobate” în vederea „extragerii” unor „informaţii utile” de la deţinuţi.
Curtea a fost creată în 2002 cu scopul de a judeca crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocide.
Instanţa a anunţat că va decide „în curând” dacă va deschide o anchetă.
O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, Elizabeth Trudeau a declarat că Washingtonul nu crede că o anchetă ar fi „justificată sau potrivită”.
„Statele Unite sunt profund angajate în respectarea dreptului războiului şi avem un sistem naţional robust de anchetare şi tragere la răspundere care respectă standardele internaţionale”, a spus Trudeau.
Preşedintele-ales Donald Trump a declarat că va reintroduce simularea înecului – o metodă de tortură abandonată de administraţia Obama – şi tehnici „cu mult mai dure” în vederea obţinerii de informaţii de la „terorişti”.