Florin Simion și al său „Overdose Trip”

Lavinia Lazăr
Finalul lunii ianuarie anunță că, la Ateneul ieșean, proaspătul regizor Florin Simion montează primul lui spectacol numit Overdose Trip, adaptat după „norway.today” scris de Igor Bauersima – o piesă cu laitmotivele culturii pop, o prezentare exactă cu umor negru destinat generației internet și o pledoarie pentru viață. Remarc adesea că interesul regizorilor tineri tinde predilect spre texte contemporane cu subiecte dure, triste, actuale sau spre comedii amare. Această piesă e despre doi tineri care îşi propun să se sinucidă împreună, undeva în munţii Norvegiei. Pretextul sinuciderii este unul dintre subiectele centrale atât în text, cât și în reprezentație. Nu e vorba doar despre moarte, ci despre trimiteri spre ideea de acceptare şi revoltă, teroare şi extaz, distorsionări din propriilenoastre vieţi.

Cum Dostoievski îşi pune unul dintre personajele din Demonii să se sinucidă pentru a demonstra în ce constă voința, Julie (personajul feminin din piesa norway.today”) este doar o premisă, nu o concluzie, iar ieşirea lui August (partenerul Juliei) din capcana tehnologică este un prim act de curaj.

Celor doi protagonişti le este frică de moarte (sau mai degrabă de modul în care vor sfârși), de căderea ce va dura zece secunde, de plictiseală, de gândurile absurde pe care le vor avea în acele clipe.

Premiera, cât și substratul textului au fost o încercare de depăşire a limitelor regizorale. Julie întruchipată de Alexandra Azoiței și August în interpretarea lui Andrei-Paraschiv Simion ne-au arătat pentru început actori emoționați; în primele minute nu am simțit atmosferă de spectacol, dar, treptat, s-a intrat pe un traseu natural. Iubirea lor a fost mijlocită de spectrul morţii apropiate, iar punctele limită au fost reprezentate de acea prăpastie fără final, de sfârşit de lume.

Jocul actorilor pe parcursul reprezentației e când amuzant (fiind inserate glume în context), când serios, ancorat într-o formă de teatru naiv și imediat, direct; ceea ce am observat la cei doi a fost o bună dicție și o claritate a replicilor (din păcate mai rar întâlnite aceste componente).

De efect au fost intervențiile coregrafice realizate de Alice Șfaiter. Mișcări sacadate, contemplative, ce au format alături de universul luminilor și al nuanțelor puternice un cadru optim de care s-a ocupat Cristian Bortoș. Imaginea a doi lupi singuratici dintr-un rest de lume care mai simțeau libertatea de dinaintea celor zece secunde. O imagine pură. Semănau și se completau pe ritmuri de muzică cu influențe celtice de care a fost responsabil Vasile Baltariu. Povestea lor se desprinde din acel tip de iubire în care n-au curaj să se arunce deplin. Fiecare ar putea fi pentru celălalt prăpastia sau limita prăpastiei.

Dacă menționam despre atmosferă un pic mai sus, subliniez că luminile și spațiul poate nu au ajutat la început, însă, pe parcurs, trecerea la starea de visare, desfășurarea acțiunii în cadrul celest au demonstrat schimbarea imaginii celor doi, transformarea cumințeniei de la început, spre o imprevizibilitate a regiei.

Florin Simion a conceput un spectacol simplu și prin asta și expresiv, folosindu-și abilitățile profesionale proaspăt dobândite nu pentru a înghesui în montare toate „semnele”, ci pentru a ritma acțiunea scenic.

Umorul negru, ironia și autoironia însoțesc ca un contrapunct replicile celor doi protagoniști. norway.today este un spectacol ca o probă de maturitate pentru tinerii Florin Simion, regizor, și actorii Alexandra Azoiței și Andrei-Paraschiv Simion. Toate acestea fiind coordonate de Octavian Jighirgiu.

O întreagă cultură a omenescului se fondează pe acest mod de a trata existenţa reciprocă a contrariilor. Cu cât un sentiment, ca dragostea sau ca extazul, se subliniază, cu atât se accentuează contrariul său, stingerea și apoi ne dăm seamă că noaptea și moartea sunt gemene. Și pe urmă, după moarte, cum rămâne cu conștiința? Plânge?

Doar noapte, prietenie, înțelegere, pact, tăcere și singurătate, apoi unire cu celălalt. Ce ne mai rămâne când nu există dorință de viață? Ce înseamnă moartea? Un fenomen simplu lăsat în natură pe care numai oamenii îl fac înspăimântător, vorbesc de moartea naturală, care, de fapt, e o dulce ispită.

Ateneul Național din Iași, Sala mare de Spectacole „Radu BeliganOverdose Trip. Regia: Florin Simion. Coregrafia: Alice-Ioana Șfaițer, Light design: Cristian Gabriel Bortoș, Sound Design: Daniel Vasile Baltariu, Prof. Coordonator: Conf. Univ. Dr. Octavian Jighirgiu, Distribuție: Alexandra Azoiței, Andrei- Paraschiv Simion. Premiera spectacolului a avut loc pe data de 28 ianuarie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here