Flagrant la DSV: Mafia geambașilor, lovită crunt de procurori în biroul lui Ivanciu (Text Integral)

Mafia „geambaşilor” a intrat în DSV. Traficanţii voiau să-l mituiască pe medicul Nicolae Ivanciu pentru a obţine „paşapoarte” false pentru câteva sute de vite şi porci. Cu ajutorul acestor acte, traficanţii sacrificau animalele şi le puteau vinde pe piaţa neagră.

 

 

Procurorii au descins în urmă cu două săptămâni la sediul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru a instrumenta un caz de dare de mită. Implicat a fost unul dintre cei mai cunoscuţi veterinari ieşeni, Nicolae Ivanciu, iar autorităţile păstrează secretul asupra cazului.

 

Ivanciu, denunţător

Acuzată deseori de corupţie, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a fost în urmă cu două săptămâni scena unor descinderi ale procurorilor anticorupţie. Informaţia iniţială a fost aceea că şeful biroului pentru bunăstarea animalelor, Nicolae Ivanciu, a fost prins în flagrant delict luând mită în propriul birou. „De fapt, e ca la Radio Erevan. Nu Nicolae Ivanciu a fost prins luând mită, el a fost denunţătorul”, a susţinut Constantin Platon, fost director al instituţiei şi actual purtător de cuvânt. „Este anchetă în curs, nu pot spune absolut nimic. Trebuia să fie secret totul până la clarificare. Nici nu confirm, nici nu infirm”, a declarat Nicolae Ivanciu. Surprinzător este şi faptul că Ivanciu este în concediu de odihnă de aproape două luni, pe motiv că are de recuperat zilele de concediu neacordate în anii anteriori.

 

 Medicul implicat, Nicolae Ivanciu, a refuzat iniţial să ofere detalii, după care a confirmat că el a făcut denunţul şi că e vorba despre un număr mare de animale. „Nu erau zeci, atât pot să spun. În plic nu ştiu cât era, nu e treaba mea”

 

Sute de animale

Potrivit unor surse, ancheta s-a declanşat în momentul în care Ivanciu a fost contactat de doi geambaşi de animale. Aceştia i-au cerut să le elibereze paşapoarte pentru vite şi porci, deşi animalele respective nu erau înregistrate. Cu ajutorul acestor documente, animalele puteau fi transportate oriunde în ţară şi sacrificate ilegal pentru ca, ulterior, carnea să fie vândută. „Nu ştiu exact ce s-a întâmplat, probabil că Ivanciu s-a speriat când a aflat ce i se cere şi, în loc să-i refuze, i-a invitat la birou şi a făcut denunţul. Oamenii au venit şi au pus plicul cu bani pe masă, iar atunci au intrat procurorii şi au realizat flagrantul”, au susţinut sursele 7est. Medicul implicat, Nicolae Ivanciu, a refuzat iniţial să ofere detalii, după care a confirmat că el a făcut denunţul şi că e vorba despre un număr mare de animale. „Nu erau zeci, atât pot să spun. În plic nu ştiu cât era, nu e treaba mea”, a spus Ivanciu.

 

Se evită abatorizarea

Potrivit legislaţiei în vigoare, atât vitele, cât şi porcii, se înregistrează la medicul veterinar şi, mai mult, animalele sunt crotaliate. Pe baza crotaliilor, autorităţile pot urmări mişcarea animalelor, adică dacă acestea sunt vândute sau sacrificate. Teoretic, după sacrificarea sau decesul unui animal, crotaliul trebuie recuperat. Porcinele pot fi sacrificate în gospodării, potrivit unei derogări acordate de UE, dar comercializarea cărnii este interzisă. În schimb, bovinele sunt sacrificate obligatoriu în unităţi de abatorizare autorizate. În Iaşi, singurul abator pentru bovine funcţionează la Paşcani şi aparţine RomCarn. În medie, abatorul de la Paşcani taie circa 5-6 vite săptămânal, ceea ce înseamnă că multe bovine din mediul rural sunt sacrificate ilegal. Animalele neînregistrate sunt însă folosite pentru a mări profiturile unor firme, pe o schemă extrem de simplă.

 

Carne „la negru”

În urmă cu câteva luni, 7est a dezvăluit sistemul de fraudare în urma unei discuţii cu Teodor Apostol, directorul Kosarom. Acesta spunea că a avut sub contract carmangerii care cumpărau câte 40 – 50 de kilograme de porc în carcasă. De fapt, carmangeriile aveau nevoie de factură, iar pe lângă cele 40 – 50 kilograme facturate, vindeau încă 200 – 300 de kilograme de carne obţinută „la negru”. Carnea suplimentară provenea de la animale neînregistrate, sacrificate în câmp şi fără vreo analiză sanitar-veterinară efectuată. Teodor Apostol estima că piaţa neagră a cărnii de porc depăşeşte 50% din volumul tranzacţiilor şi stă la baza averilor făcute de unii comercianţi.

 

 

La ce foloseau „paşapoartele”

Aşa-numitele „paşapoarte” pentru animale sunt documentele eliberate de veterinari şi de DSVSA, care atestă faptul că animalele respective sunt înregistrate şi nu au probleme de sănătate. Pe baza acestor acte, animalele pot fi transportate oriunde în ţară pentru că, în cazul unui control în trafic, nu sunt verificate animalele transportate, ci doar documentele. Sacrificarea animalelor care circulă pe baza unor paşapoarte false este făcută arareori în unităţi autorizate, pentru că acestea au medici veterinari sub contract şi riscul depistării imposturii este mare. Aşadar, animalele respective sunt sacrificate în unităţi clandestine şi ajung în măcelării sub acoperirea unor facturi emise de firme de prestigiu. Facturile vizează, de fapt, doar marfa expediată de firmele respective şi nu cea intrată ilegal în magazine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here