@ Sub presiunea unui dosar deschis de DNA, Primăria Iași fabrică documente pentru a acoperi neregulile ce privesc un scandalos schimb de terenuri @ Luna trecută, contractul dintre Primărie și firma G&R Imobiliar Group SRL a fost modificat printr-un act adițional, care nu a fost însă supus votului din Consiliu Local @ Regie: consilierul PNL Eduard Boz a semnalat erorile din contract printr-o „plângere prealabilă”, Primăria Iași s-a conformat și a modificat contractul de comun acord cu firma @ Nu întâmplător, aceleași nereguli sunt vizate de ancheta DNA @ Deși este vorba despre o hotărâre care vizează patrimoniul public, modificarea contractului nu a fost supusă votului Consiliului Local @ În urmă cu doi ani, sub pretextul unei crize a locurilor de veci, Primăria Iași făcea un un schimb de terenuri cu o firmă privată din anturajul liderilor PNL @ „Urgența” a fost o minciună: timp de doi ani primăria nu a făcut nimic cu terenul pe care pretindea că amenajează morminte
La câteva săptămâni după ce DNA a răscolit cu percheziții și audieri Primăria Iași, artizanii afacerii „Eternitatea – Cicoarei”, încearcă să acopere cu acte neregulile care fac acum obiectul unui dosar penal. Este vorba despre un schimb de terenuri păgubos pentru municipalitate, realizat cu o firmă controlată de personaje din anturajul liderilor PNL Iași. Pe scurt, Primăria a achiziționat de la firma G&R Imobiliar Group SRL un teren de 1.200 mp lângă Cimitirul Eternitatea, oferind la schimb o suprafață de 3.300 mp, în Galata, lângă Spitalul Arcadia. Terenul din strada Ciric are acces doar pietonal în vreme ce pentru terenul de pe strada Ciocoarei a fost realizat un PUZ pentru un bloc cu 12 etaje.
Acte fabricate pe ascuns după audierile de la DNA
În iunie 2021, anchetatorii DNA descindeau în Primăria Iași de unde au ridicat documentele ce privesc acest schimb de terenuri. Au urmat audieri la care au fost convocați șefii Primăriei Iași, consilieri locali și oamenii de afaceri beneficiari ai schimbului de terenuri.
Una dintre problemele ridicate de către procurorii DNA a fost faptul că pe terenul preluat de Primărie erau amplasate două clădiri. Conform Hotărârii Consiliului Local, acestea trebuiau demolate pe cheltuiala firmei private, lucru care nu s-a întâmplat. Abia după ce DNA a deschis această „Cutie a Pandorei”, șefii Primăriei Iași au început să fabrice documente.
Astfel, pe 2 august, consilierul Eduard Boz, audiat anterior la DNA în aceeași privință, adresează Primăriei Iași o „plângere prealabilă” în care reclamă neconcordanțele dintre hotărârea de Consiliul Local și contractul de schimb de terenuri.
O lună mai târziu, Primăria Iași și firma G&R Imobiliar Group SRL semnează în fața notarului actul adițional prin care convin să „renunțe la paragraful” din contractul inițial privind cele două construcții existente pe teren. Mai precis, Primăria decide să renunțe la clădiri, iar firma se angajează să le demoleze pe cheltuiala proprie. Despre așa-zisa sesizare a consilierului local PNL se vorbește chiar în preambulul actului adițional care începe cu următoarele cuvinte: „Având în vedere plângerea prealabilă înregistrată la Primăria Municipiului Iași cu nr. 84674/02.08.2021 a domnului Boz Petru-Eduard, președinte al Comisiei Juridice și Disciplină din cadrul Consiliului Local (…)”
De aici, aparatul Primăriei Iași se mișcă cu viteză supersonică: pe 15 septembrie eliberează certificatul de urbanism, iar pe 20 septembrie autorizația de demolare. În alte condiții, parcursul acelorași acte s-ar fi întins pe durata a luni și luni de zile.
Boz scapă turma! Răspunsurile consilierului PNL
Eduard Boz este unul dintre consilierii care a votat schimbul de terenuri din 2019. La alegerile locale din 2020, acesta a fost reales consilier local tot din partea PNL. Consilierul liberal este și autorul „plângerii prealabile” prin care Primăria Iași a fost semnalată cu privire la neconcordanțele din contractul de schimb.
7IAȘI l-a contactat pe Eduard Boz, care și-a justificat demersul. Acesta susține că a făcut acțiunea în nume personal, că a fost notificat despre erorile din contract de către Direcția Juridică a Primăriei și că nu era necesar votul Consiliului Local pentru modificarea contractului.
„În contractul inițial de schimb erau menționate clădiri și noi, când am votat în Consiliul Local, s-a făcut precizarea că terenul va fi liber de sarcini, de construcții, și am considerat că este o eroare și am cerut să fie pus în concordanță contractul de schimb cu hotărârea de Consiliu Local, respectiv firma să demoleze ce este de demolat”, explică Eduard Boz.
De ce se fac aceste demersuri abia după doi ani și de ce Primăria Iași nu a folosit în tot acest timp terenul de care pretindea că are nevoie de urgență?
„Urgența era și atunci, urgența este și acum, dar din cauza încurcăturii cu aceste clădiri nu s-a putut face nimic. Eu abia atunci am aflat (august 2021 – n.r.), abia atunci am primit informațiile de la Direcția Juridică. Noi, consilierii, nu am avut cunoștință de conținutul contractului care s-a semnat. În momentul în care am aflat că există această neconcordanță, imediat am făcut procedură prealabilă. Plângerea prealabilă a fost formulate de către mine, în calitate de consilier local și de președinte al Comisiei Juridice”, a mai spus Boz.
Au inventat morți pentru un tun imobiliar
Schimbul de terenuri, extrem de păgubos pentru Primărie, a fost motivat printr-o serie de documente care par desprinse din scenariul unui film cu mafioți. S-a ajuns până acolo încât, în 2019, Primăria Iași pretindea că se confruntă cu o criză a locurilor de veci raportată la numărul de decese.
„De la data eliberării primelor avize a documentației dumneavoastră și până în prezent s-a înregistrat o creștere considerabilă a necesarului de locuri de înhumare de pe raza Municipiului Iași. Toate parcelele de teren ce aparțin Cimitirului Eternitatea sunt deja ocupate, iar extinderea acestuia devine prioritară pentru administrația locală. Pentru a nu crea o imagine total nepotrivită potențialilor locatari și în vederea evitării prejudicierii dumneavoastră, vă propunem următoarele: Schimb de teren pe echilibru valoric.”, se arată într-o notă de justificare.
După votul consilierilor PNL, Alexe a fost filmat petrecând cu beneficiarii schimbului
Schimbul de terenuri a fost aprobat după ce proiectul de hotărâre fusese anterior respins de patru ori de către Consiliul Local. Mihai Chirica s-a încăpățânat să repună proiectul pe ordinea de zi până când, în mod suspect, mai mulți consilieri PNL s-au răzgândit și au votat în favoarea realizării schimbului de terenuri.
Coincidență sau nu, în aceeași perioadă de timp, șeful PNL Iași, Costel Alexe, a fost filmat petrecând alături de patronii firmei beneficiară a schimbului.
Un alt semn de întrebare: după aprobarea schimbului de terenuri, jumătate din părțile sociale ale firmei G&R Imobiliar Group SRL au fost preluate de către fiul primarului PNL din comuna Miroslava.
Tudor LEAHU