Flagrant al Gărzii de Mediu. Șefii Primăriei Miroslava au încercat să scape de dosar cu documente făcute pe genunchi

Conducerea Primăriei Miroslava a încercat să scape de un dosar penal și de amendă, inducând în eroare comisarii Gărzii de Mediu care au constatat că pe un câmp din localitate au fost aruncate deșeurile rezultate în urma unui incendiu @ Viceprimarul Mihăiță Lisoschi s-a prezentat în fața comisarilor de mediu cu un contract  și un formular pentru transportul deșeurilor încheiat de primărie chiar în ziua controlului @ Din document lipseau însă informații privind identitatea șoferului care a realizat transportul, tipul de deșeu mutat, locul de unde a fost preluat și locul descărcării @ În timpul controlului, un panzic a recunoscut însă că deșeurile au fost transportate și descărcate din mașinile Primăriei @ Incendiul s-a produs în februarie 2022 la un bloc din centrul comunei @ La câteva zile după acest eveniment, Primăria Miroslava a aruncat deșeurile rezultate pe un câmp de lângă padocul de câini și platforma de deșeuri vegetale @ Primăria Miroslava a contestat amenda primită, dar judecătorii au respins cererea considerând că sancțiunea a fost legală și justificată

Conducerea Primăriei Miroslava nu a reușit să-i ducă de nas pe comisarii Gărzii de Mediu, care, anul trecut, la începutul lunii februarie, au descoperit că pe un câmp din satul Balciu fuseseră aruncate deșeurile rezultate la de un incendiu. Cu doar câteva zile înainte, focul mistuise apartamentele de la ultimul nivel al unui bloc situat în centrul comunei, chiar în spatele sediului primăriei. În loc să predea deșeurile unui operator de salubritate pentru a fi sortate, neutralizate ori depozitate corespunzător, primarul Dan Niță a dispus ca acestea să fie aruncate pe un teren amplasat în proximitatea padocului de câini și a platformei de depozitare a deșeurilor vegetale. Garda de Mediu a fost sesizată de către consilierul local Andrei David, iar comisarii au descoperit în teren cantități enorme de deșeuri aruncate la voia întâmplării de către angajații primăriei. Gunoaiele proveneau atât de la incendiul care avusese loc cu câteva zile înainte, dar și din alte surse.

Controlul Comisariatului Județean Iași al Gărzii de Mediu s-a întins pe durata mai multor zile, iar la final, după ce au fost solicitate informații și de la reprezentanții Primăriei Miroslava, a fost luată decizia de întocmire a unei sesizări penale dar și amendarea instituției cu suma de 30.000 lei.

„GNM-CJ Iași a realizat în datele de 06.04,2022, 07.04.2022, 11.04.2022 și 12.04.2022 controale pentru verificarea unei sesizări referitoare la transportul și depozitarea (îngroparea) de către reprezentanții Primăriei Miroslava a unor deșeuri în spații neautorizate pe un teren din localitatea Balciu.

Controlul a relevat abandonarea de deșeuri diverse provenite din incendieri în două locații precum și depozitarea pe platforma pentru depozitare deșeuri vegetale și gunoi de grajd a unor deșeuri interzise la depozitare.

În urma controlului s-au stabilit neconformități privind: neîntocmirea corespunzătoare a formularelor privind transportul deșeurilor pentru care s-a aplicat o amendă în valoare de 30.000 lei, conform prevederilor H.G, nr.1061/10.09.2008 privind transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase pe teritoriul României, respectiv eliminarea deșeurilor în spatii neautorizate, faptă pentru care în conformitate cu OUG 92/2021 modificată privind regimul deșeurilor, vor fi sesizate organele de cercetare penală”, se arată într-un răspuns emis redacției 7IAȘI de către Comisariatul Iași al Gărzii Naționale de Mediu.

Contract făcut pe genunchi

Sarcina „rezolvării” controlului a căzut pe umerii viceprimarului Mihăiță Lisoschi, care a prezentat mai multe documente Gărzii de Mediu. Printre acestea se număra un contract încheiat cu o firmă de salubritate chiar în ziua contrrolului, pe 6 februarie 2022. Însă, acest artifciu nu a funcționat deoarece documentația care trebuia atașată la contract era incompletă. Mai precis, din formularul care trebuia să cuprindă informații complete privind preluarea deșeurilor lipseau datele de identificare ale șoferului, locul de unde au fost preluate deșeurile precum și locul în care acestea au fost descărcate.

Primăria Miroslava a mers mai departe și după ce a fost amendată de către Garda de Mediu, a contestat procesul-verbal de constatare în instanță. Magistrații de la Judecătoria Iași au respins rând pe rând toate argumentele invocate de către primărie, stabilind că amenda a fost aplicată legal, dar și că cuantumul sancțiunii este justificat, având în vedere pericolul social real al faptei.

„(…) pentru soluţionarea aspectelor menţionate a înaintat o invitaţie către UAT Comuna Miroslava, invitaţia cu nr. 1653/CJIS/06.04.2022, iar urmare a acesteia s-a prezentat la sediul intimatei viceprimarul comunei Miroslava, numitul Lisoschi Mihăiță Costel. Acesta le-a adus la cunoştinţă aspectele privind incendiul produs. A prezentat Contractul de prestări servicii de salubrizare nr. 8736 încheiat la data de 06.04.2022, ziua controlului, precum şi formularul de încărcare-descărcare deşeuri nepericuloase din 07.04.2022, fără CNP şofer, fără cod deşeu, fără punctul de lucru/locaţie/stradă de unde are loc încărcarea, precum şi descărcarea”, se arată în preambulul sentinței emisă de către Judecătoria Iași. De asemenea, reprezentanții primăriei au mai susținut că deșeurile au fost transportate în vederea sortării și nicidecum nu au fost abandonate pe câmp.

Deșeuri îngropate în pământ. Paznicul angajat de primărie i-a dat de gol

La câteva zile de la debutul controlului, comisarii Gărzii de Mediu s-au întors la fața locului și au fectuat chiar și săptături pentru a descoperi deșeuri îngropate și acoperite cu pământ. Au fost solicitate informații chiar de la paznicul platformei de depozitare a deșeurilor vegetale, aflată în imediata vecinătate a locului în care au fost aruncate gunoaie. Acesta le-a declarat comisarilor de la Garda de Mediu că deșeurile fuseseră aduse chiar de către mașinile Primăriei Miroslava.

„Intimata (Garda de Mediu Iași – n.r.) a arătat că la data de 11.04.2022, reprezentanţii acesteia s-au deplasat la locaţia menţonată şi au efectuat săpături  pe terenul unde se aflau depozitate deşeuri la controlul din 06.04.2022, constatându-se prezenţa unor resturi de deşeuri diverse. În timpul controlului, paznicul platformei a declarat că deşeurile au fost aduse de maşinile Primăriei Miroslava”, se mai arată în sentința Judecătoriei Iași.

Dosar penal pentru dezastrul ecologic de la Miroslava. Primăria a transformat un câmp într-o groapă ilegală de gunoi

Caz incredibil de poluare la Miroslava. Primăria a îngropat deșeuri periculoase într-un deal de la marginea comunei

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here