Firma viceprimarului Harabagiu a țepuit primăria și Salubris

SC Kemystar SRL, firma viceprimarului Gabriel Harabagiu, a fost radiată fără să-și achite, printre altele, datoriile către Primăria Iași, SC Salubris SA, Direcția de Finanțe și Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi  Gaura lăsată de falimentarea firmei lui Harabagiu depășește 100.000 euro  După ce a falimentat această firmă, Harabagiu a înființat o altă societate cu nume asemănător și anume Kemystar Consulting SRL

În timp ce ieșenii care au doar câțiva lei datorii către municipalitate primesc zeci de notificări și somații de plată se aleg cu sechestre pe terenuri sau clădiri și nu li se eliberează nici o adeverință până când nu achită către bugetul local suma respectivă, firma actualului viceprimar Gabriel Harabagiu și-a permis să tragă municipalității o țeapă de 2.000 euro, fără ca acest demnitar să mai poată fi tras acum la răspundere. Asta în condițiile în care firma a fost radiată deși nu-și achitate datorii în valoare de circa 40.000 euro către bugetul statului. Societatea comercială se numește Kemystar SRL și a fost înființată în anul 2004, având ca principal obiect de activitate „comerțul cu amănuntul în magazine specializate”,  și a intrat în insolvență în anul 2013. După cum a recunoscut și în CV-ul său politic, Gabriel Harabagiu a condus o bună perioadă de timp această  societate comercială, dar printre asociați s-a numărat soția acestuia. În anul  2013, la momentul intrării în insolvență, SC Kemystar SRL avea datorii de 523.104 lei, din care numai taxele și impozitele plătite către bugetul statului s-au ridicat până la fabuloasa sumă de 174.366 lei. Ceilalți creditori bugetari sunt municipalitatea ieșeană, care avea de recuperat taxe și impozite locale în sumă de 8.336 lei și Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iași, care avea de asemenea de recuperat contravaloarea unor chirii neachitate în sumă de 29.471 lei. SC Kemystar SRL închiriase de la Universitatea Tehnică niște spații comerciale fără să achite chiria și de aceea instituția de învățământ superior a fost nevoită să se înscrie în tabelul creditorilor în speranța că-și va recupera banii. Culmea și SC  Salubris SA care o perioadă de timp a fost condusă și de Gabriel Harabagiu în calitate de membru al Consiliului de Administrație în calitate de reprezentant al Consiliului Local Iași avea de  de recuperat de la firma familiei Harabagiu suma de 1.090 lei. În cele din urmă, nici unul dintre creditorii firmei nu a recuperat vreun leu de la firma lui Harabagiu. În final, societatea a fost radiată fără să achite vreun leu către creditori.

Harabagiu le-a tras țeapă tuturor

Potrivit legislației insolvenței, în cazul în care o firmă intră în faliment, datoriile societății sunt plătite prin vânzarea bunurilor din patrimoniu în cazul în care nu există bani disponibili într-un cont. Cum firma lui Harabagiu intrase în faliment după ce contul firmei se golise, lichidatorul desemnat de judecător să se ocupe de această societate a respectat procedurile trecând la inventarierea patrimoniului în vederea valorificării bunurilor. Numai că, în patrimoniul firmei s-a găsit numai un aparat foto care a fost vândut cu 477 lei de lei, iar acești bani au fost folosiți integral pentru acoperirea cheltuielilor de procedură, adică pentru plata unor anunțuri în ziare și a unor taxe poștale.

„La data de  12.06.2014 a fost depus la dosar raportul asupra fondurilor și planul de redistribuire din care rezultă că au fost valorificate bunuri în valoare de 477 lei. Întreaga sumă a fost propusă pentru acoperirea cheltuielilor. La data de 20.11.2014 a fost înregistrat raportul final cu propunerea de închidere a procedurii motivată de  inexistența altor bunuri în patrimoniul debitorului”, se arată în sentința  prin care judecătorii au dispus radierea firmei.

Prin urmare, în final nu a mai rămas nici un ban pentru plata datoriilor către bugetul statului sau către Primăria Iași, SC Salubris SA sau Universitatea Tehnică.

Funcționarii municipalității nu au vrut să se atingă de averea viceprimarului

Să precizăm că toată această procedură de lichidare s-a derulat în anul 2016 când Gabriel Harabagiu era deja viceprimar al municipiului Iași. În cazul în care nu pot fi satisfăcute cererile creditorilor nici prin vânzarea unor bunuri din patrimoniu, legislația prevede ca banii să fie recuperați din executarea averii celor care au condus firma aflată în faliment. Această cerere trebuie aprobată însă de judecători și poate fi formulată fie de lichidator dar și de oricare creditori. De precizat însă că această procedură se aplică managerilor firmelor care au adus prejudicii companiilor pe care le-au condus. În cazul firmei lui Harabagiu, singurul creditor care a formulat cerere de angajare a răspunderii patrimoniale a fost Direcția Regională a Finanțelor Publice Județene. Întărim în acest fel ideea că și funcționarii din subordinea viceprimarului Gabriel Harabagiu puteau să solicite judecătorilor executare averii acestuia pentru recuperarea banilor municipalității și a banilor revendicați de ceilalți creditori dar au preferat să nu facă nimic. Însă, și cererea depusă de Direcția Regională de Finanțe a fost respinsă astfel încât după cum s-a precizat și mai sus nici un creditor nu și-a recuperat nici măcar o mică parte din bani. În final, la sfârșitul anului trecut, judecătorul sindic a decis închiderea procedurii și radierea companiei Kemystar SRL. Asta nu ar fi o problemă pentru familia Harabagiu, având în vedere că în anul 2005 a înființat o firmă cu un nume asemănător și anume Kenystar Consulting SRL, societate care este încă activă.

Viceprimarul Gabriel Harabagiu a refuzat să discute cu jurnaliștii 7 Est.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here