Societatea Prylav Konstruct din comuna Ion Neculce a primit 20.000 de lei amendă de la Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru că a folosit muncitori fără forme legale de angajare. În timpul unui control tematic inspectorii ITM au descoperit că pentru unul dintre muncitori societatea nu avea documentele legale prevăzute de codul muncii. Patronul firmei de construcții, Mihăiță Pricop, contestă sancțiunea în justiție motivând presiunea termenului limită de finalizare a lucrării.
O firmă de construcții din localitatea Războieni, comuna Ion Neculce, a fost amendată cu suma de 20.000 de lei pentru încălcarea legislației muncii. Pe data de 12 iulie 2019, o echipă de control a Inspectoratului Teritorial de Muncă a descins la punctul de lucru al societății Prylav Konstruct SRL – un șantier situat în Valea Adâncă. În urma verificărilor efectuate, inspectorii Luiza Bulgaru și Dan Lucian Balan l-au găsit pe Fănel Asaftei, un muncitor necalificat, având contractul individual de muncă suspendat de mai bine de jumătate de an.
,,Am procedat la verificarea modului în care SC Prylav Konstruct SRL respectă prevederile legislației muncii, în domeniul relațiilor de muncă. Controlul a fost efectuat în cadrul tematicii privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și a muncii fără forme legale în temeiul legii 108/1999. Angajatorul l-a primit la muncă pe Fănel Asaftei cunoscând faptul că acesta are contractul de muncă suspendat începând cu data de 28 februarie 2019”, își motivează sancțiunea reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Munca Iasi.
În acte, firma are doar patru angajați
Potrivit datelor oficiale de pe site-ul ANAF, firma Prylav Konstruct are doar patru angajați cu contract de muncă, o cifră de afaceri de 173.000 lei și o rată a profitului colosală pentru o firmă de construcții: 47%, respectiv 82.000 lei! Administratorul Prylav Konstruct, Mihăiță Pricop, a contestat la Judecătoria Iași procesul verbal de sancționare întocmit de ITM.
În documentul înaintat judecătorilor firma susține că a fost nevoită să-l primească la munca pe Fănel Asaftei din cauza faptului că nu avea suficienți oameni pentru a finaliza lucrarea în termenul contractual. Pricop susține că prezența muncitorului în șantier în acea zi se datora tocmai faptului că dorea să-i reactiveze contractul de muncă.
,,Noi nu am lezat în nici un fel legile. La data efectuării controlului, Fănel Asaftei se afla la punctul de lucru al firmei în vederea reluării raporturilor mai vechi de muncă”, se arată în contestația de la instanță. Numai că administratorul societății este contrazis chiar de propriul angajat. În declarația dată în scris în timpul controlului din șantier, Fănel Asaftei a dat toate detaliile privind relațiile sale de muncă. Angajatul în cauză a recunoscut în fața inspectorilor că lucrează fără forme legale pe șantier de mai multă vreme, că în realitate nu și-a încetat niciodată raporturile de muncă și că primește ca și muncitor necalificat un salariu lunar net de 2.460 de lei.
Nicu SAMSON