Este vorba despre Edil Industry SRL, societate controlată de către Cătălin Gîrjan, soțul Adinei Gîrjan, care ocupă funcția de subprefect de Iași cu susținerea PNL. Firma a fost pusă cu botul pe labe de către autoritățile din județul Neamț. Compania Edil Industry a fost decuplată de la conducta cu bani generați din serviciile de salubrizare întrucât nu și-a plătit redevența datorată Consiliului Județean Neamț timp de aproape un an de zile. La Iași, beneficiind de susținerea PNL și a președintelui CJ Iași, Costel Alexe, firma lui Gîrjan a fost păsuită în ciuda datoriilor acumulate la plata redevenței. Ba chiar s-au adoptat hotărâri de Consiliu Județean cu dedicație care să permită Edil Industry să plătească datoriile eșalonat, astfel încât pușculița familiei Gîrjan să rămână cuplată la banii publici din salubritate.
La solicitarea președintelui Consiliului Județean Neamț, Daniel Harpa, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Neamț i-a dat papucii lui Girjan, reziliind contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare încheiat cu Edil Industry pentru zona 4 – Bicaz, ce cuprindea orașul Bicaz și alte 11 comune învecinate. Firma lui Gîrjan a încălcat sistematic contractul de delegare, plătind cu întârziere redevența datorată autorității locale.
Decizia autorităților nemțene arată clar ce înseamnă protecția și intervenția PNL pentru afacerile familiei Gîrjan. La Neamț, unde Gîrjan nu mai are protectori politici, s-au aplicat prevederile contractuale, iar Edil a pierdut contractul de salubritate. La Iași, Costel Alexe a determinat primarii PNL să aprobe în cadrul ADIS Iași hotărâri multiple de majorare a tarifelor pe care autoritățile locale și populația trebuie să le plătească către firma familiei Gîrjan. Traduse în bani, aceste majorări succesive înseamnă milioane de euro. La Neamț, propunerile Edil Industry de majorare a tarifelor au fost respinse de mai multe ori fiind considerate nejustificate.
Firma lui Gîrjan a atacat la Tribunalul Iași decizia CJ Neamț de reziliere a contractului. Dezbrăcat de protecția politică, Cătălin Gîrjan are o reacție halucinantă: neagă dreptul ADI Eco Neamț de a rezilia contractul, deși recunoaște că l-a încălcat sistematic timp de 8 ani de zile și susține că există o înțelegere nescrisă, convenită mutual, telepatic, între firmă și autoritățile locale, prin care neplata redevenței datorate să nu mai fie sancționată cu încetarea contractului!
În decembrie 2024, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EcoNeamț i-a reziliat firmei Edil Industry, companie controlată de către Cătălin Gîrjan, soțul subprefectei Adina Gîrjan, contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare din zona 4 Bicaz. Decizia vine ca urmare a solicitării conducerii Consiliului Județean Neamț din cauza întârzierii la plata redevenței datorate. La momentul rezilierii contractului, firma lui Gîrjan înregistra o datorie de peste 333.500 lei, reprezentând patru rate trimestriale de redevență și penalități de întârziere. Firma controlată de familia subprefectei Adina Gîrjan a primit un preaviz de 90 de zile, perioadă în care trebuie să asigure prestarea serviciului. Edil Industry nu neagă datoria și nici încălcarea contractului, însă contestă decizia ADI Eco Neamț. Gîrjan contestă modalitatea de adoptare a hotărârii susținând ca aceasta este ilegală. Mai mult, firma lui Gîrjan neagă dreptul ADI Eco Neamț de a înceta contractul și de a aplica anumite clauze contractuale, întrucât, susține el, a existat ”o înțelegere mutuală” prin care a fost modificat contractul:
„Apreciem că față de termenele stabilite prin statut, de la convocarea membrilor adunării generale și până la luarea unei decizii în baza unui mandat special, cele 8 zile calendaristice care au trecut de la sesizarea făcută de Județul Neamț sunt insuficiente pentru adoptarea unei decizii de încetare a contractului de delegare de gestiune a serviciilor de salubritate. În acest sens, înțelegem să invocăm nulitatea hotărârii, având în vedere că nu au fost respectate condițiile privind convocarea, cvorumul și mandatul reprezentanților UAT-urilor.”
Negarea drepturilor contractualeConform contractului de delegare a gestiunii, înțelegerea dintre ADI Eco Neamț și Edil Industry poate înceta anticipat în mai multe situații. Acestea nu trebuie să se întâmple simultan, nu sunt cumulative, ci pot fi activate sau invocate independent una de cealaltă. Două dintre acestea sunt legate de plata redevenței pe care Edil Industry o datora pentru delegarea gestiunii serviciului de salubritate pe zona 4 – Bicaz. Prima dintre aceste clauze se referă la întârzierea la plată cu mai mult de 30 de zile față de scandență a redevenței trimestriale datorate. Cea de a doua clauză, se referă la cuantumul penalităților, respectiv atunci când acestea ajung să depășească valoarea unei redevențe lunare, contractul încetează de drept. În cazul de față, Adunarea Generală a ADI Eco Neamț a constatat încetarea contractului de delegare ca urmare a depășirii cu mai mult de 30 de zile față de scadență a redevenței datorate. Deși recunoaște că la data adoptării hotărârii de către ADI Eco Neamț înregistra întârzieri la plata redevenței de aproximativ 1 an (4 rate trimestriale neachitate), Edil contestă dreptul autorității de a activa clauza de încetare a contractului! Firma lui Gîrjan pozează într-un fel de victimă și se plânge că ADI Eco Neamț a avut în vedere „doar” întârzierea la plată de 1 an de zile și a folosit-o pentru a înceta contractul. Practic, Cătălin Gîrjan neagă dreptul autorității nemțene de a aplica și a se prevala de clauzele contractului.
„În fapt, subscrisa este în întârziere cu 4 rate de redevență trimestrială a câte 78.172,44 lei/trimestru la care s-au calculat penalități de 20.883,77 lei. (…) Din preambulul hotărârii rezultă că pârâta a avut în vedere doar încălcarea de către subscrisa a termenului de 30 de zile, nefiind indicat niciun calcul al penalităților. Astfel, pârâta a ales una dintre dispozițiile contractului care o avantaja.” susțin reprezentanții Edil.
Delirul juridic: „Ne-am înțeles mutual”
Contestația depusă de Edil la Tribunalul Iași mai scoate în evidență un aspect îngrijorător: incapacitatea oamenilor de afaceri susținuți politic de a activa și a se adapta într-o piața economică unde nu pot trage sforile. Firma condusă de Cătălin Gîrjan recunoaște în fața instanței că timp de 8 ani de zile a încălcat sistematic contractul de delegare încheiat cu ADI Eco Neamț prin plata cu întârziere a redevenței datorate Județului Neamț. Edil Industry afirmă că s-a aflat de nenumărate ori în situația de a fi sancționată cu rezilierea contractului, însă autoritățile județene de la Neamț au închis ochii de fiecare dată și l-au păsuit. Gîrjan interpretează această păsuire sistematică de care a beneficiat într-o cheie proprie, halucinantă în raport cu realitatea juridică: condițiile contractuale s-au modificat telepatic, iar neplata redevenței nu se mai sancționează cu rezilierea contractului!
„Pe perioada derulării contractului au fost numeroase depășiri ale termenului de plată de 30 de zile de la scadența ratei de redevență care nu au atras până în prezent din partea pârâtei a notificării de încetare anticipată a contractului. Astfel, din modalitatea de derulare a contractului de delegare se desprinde concluzia că părțile au înțeles mutual să aducă modificări clauzei inițiale a contractului în sensul în care depășirea cu 30 de zile a termenului de scadență a plății redevenței nu atrage de drept rezilierea contractului, ci calculul de penalități”, susțin reprezentanții Edil Industry în contestația depusă la Tribunalul Iași.
Harpa a cerut rezilirea, dar spune că nu cunoaște situația
7IAȘI a luat legătura cu autoritățile nemțene pentru a afla detalii despre încetarea contractului și a solicita un punct de vedere cu privire la acuzele aduse de Cătălin Gîrjan. Claudiu Pădure, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Neamț, a precizat că nu se află în instituție și că va reveni a doua zi cu un răspuns, cerând întrebările pe adresa de e-mail a asociației. „Sunt la volan acum. Voi reveni cu un răspuns în cursul zilei de mâine”, a transmis Claudiu Pădure, directorul ADI Eco Neamț.
Daniel Harpa, președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, a menționat că nu știe foarte multe detalii despre contractul cu firma ieșeană. Harpa este cel care a solicitat ADI Eco Neamț să constate încetarea de drept a contractului de delegare a gestiunii serviciilor de salubritate, iar asociația s-a conformat imediat.
„Nu pot să vă spun acum exact. Este vorba de un contract care a fost reziliat, dar nu știu foarte multe detalii”, a menționat Daniel Harpa, președintele Consiliului Județean Neamț.
Rareș Neamțu