Anchetele 7EST, confirmate de procurori: DNA o trimite în judecată pe Carmen Barbălată pentru jaf la POSDRU. Plus: în scandal intră și Astărăstoae

Procurorii anticorupţie din Iaşi au finalizat dosarul privind obţinerea ilegală de fonduri de o fundație foarte cunoscută și mediatizată. Președinta Fundaţiei Pro Women, Carmen Barbalată, a fost trimisă în judecată pentru comiterea infracţiunilor de fals în declaraţii, înşelăciune, omisiunea de a furniza cu ştiinţă datele cerute pentru obţinerea de fonduri din bugetul Comunităţii Europene (CE) şi folosirea de acte false sau incomplete pentru obţinerea de fonduri din bugetul CE. 7est a prezentat pe larg rețeta după care Fundația Pro Women „drena” banii europeni.

 

 

În acelaşi dosar au fost cercetate alte patru persoane care lucrează în cadrul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), care au fost sancționate doar cu amenzi administrative, de câte 1.000 lei. Cei amendați sunt Adriana Podosu, Andreea Aszalos, Mariana Iavorschi şi Marian Marinov. Procurorii DNA spun că faptele comise de cei patru menţionaţi nu au gradul de pericol social al unei infracţiuni.

 

Fundaţia patronată de Carmen Barbalată, arată procurorii citați de bzi.ro, a obţinut mai multe finanţări europene pentru derularea unor proiecte pe POSDRU. Ministerul Dezvoltării a fost cel care a semnalat nereguli de 1,7 milioane lei, cerând executarea silită a Fundaţiei, pentru recuperarea prejudiciului constatat. Cu toate acestea, șefa fundației a cerut obţinerea altor sume de bani de la Uniunea Europeană, prin comiterea unor falsuri grosolane.

„Cu toate că înregistra obligaţii fiscale la bugetul de stat, la 11 noiembrie 2010, fundaţia, reprezentată de preşedintele sau, a depus la Ministerul Muncii cererea de finanţare pentru proiectul «Investiţia în resursa umană». Concomitent, învinuita Carmen Barbalată a semnat şi depus la POSDRU declaraţia de eligibilitate, în care declara în fals că fundaţia nu înregistrează obligaţii fiscale”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Ca urmare a demersului, a fost aprobată o finanţare de 1,54 milioane lei. Din aceşti bani, a fost deja decontată suma de 191.820 lei pentru că a prezentat un certificat de atestare fiscală în care figura fără datorii.

„Cercetările au vizat inclusiv respectarea procedurilor de lucru de către funcţionarii AM POSDRU, constatându-se ca pe acest lanţ al avizărilor au existat deficienţe care au dus la atribuirea ilegală a contractului, acest fapt fiind rezultatul necunoaşterii dispoziţiilor referitoare la posibilitatea alocării a două coduri de identificare fiscală pentru o fundaţie, coroborat cu neglijenţă manifestată în verificarea certificatului de atestare fiscală”, se mai arăta în actul de acuzare al procurorilor DNA.

 

Rectorul UMF Iași, Vasile Astărăstoae, trimis și el în judecată

 

Profesorul Vasile Astărăstoase, şef al Colegiului Medicilor din România, a fost pus sub urmărire penală de către procurorii ieşeni într-un dosar în care este acuzat că s-a angajat pe el însuşi dar şi pe propria fiică.

 

Dosarul în care s-a început urmărirea penală în cazul lui Vasile Astărăstoae are la bază un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) în care inspectorii îl acuzau pe şeful medicilor că ar fi încheiat în mod ilegal mai multe contracte finanţate din bani publici. Potrivit raportului menţionat, Vasile Astărăstoae ar fi semnat zece contracte de prestări servicii cu propria persoană sau cu fiica sa, Daniela Astărăstoae, cauzând un prejudiciu de aproximativ 204.000 de lei. Contractele ar fi fost semnate în perioada 2010-2011, pe când Astărăstoae era şef al Institutul de Medicină Legală (IML) Iaşi dar şi al Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) “Gr. T. Popa” din Iaşi. “Începând cu data de 01.05.2010 şi până în prezent, Astărăstoae Vasile a participat, în baza unui număr de 4 contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, la implementarea a trei proiecte cu finanţare europeană, atât în calitate de reprezentat legal al Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Gr. T. Popa” Iaşi – instituţie publică parteneră în proiect –, cât şi în calitate de salariat”, au arătat inspectorii ANI. Aceştia au mai descoperit că Astărăstoae ar fi procedat la fel şi în baza funcţiei de şef al IML Iaşi, încheind trei contracte de prestări servicii cu sine însuşi şi altele trei cu fiica sa.   

La scurt timp după ce ANI a făcut public raportul care îl incrimina pe Vasile Astărăstoae, acesta l-a contestat în instanţă. Acţiunea şefului medicilor a fost respinsă în urmă cu câteva luni, de către Curtea de Apel Piteşti. Potrivit informaţiilor “Adevărul”, Vasile Astărăstoae ar fi fost chemat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi pentru a i se prezenta învinuirile aduse şi pentru a fi audiat, însă acesta nu s-a prezentat. Medicul este aşteptat în perioada următoare să ajungă în faţa procurorilor. Contactat telefonic, Vasile Astărăstoae a precizat că nu ştie că ar fi fost pus sub urmărire penală. “Nu am fost invitat până acum la Parchet pentru această problemă”, a spus Astărăstoae pentru adevarul.ro.   

 

Grave probleme cu legea pentru Rector  

Acuzaţiile de conflict de interese şi abuz în serviciu imputate lui Astărăstoae de către procurorii ieşeni nu sunt singurele probleme pe care preşedintele Colegiului Medicilor le are cu legea. În calitate de rector al UMF Iaşi, medicul a fost trimis în judecată în 2011, de către DNA, într-un dosar în care a fost acuzat, împreună cu alţi directori din cadrul universităţii, că ar fi trucat o licitaţie privind un contract finanţat cu peste 6 milioane de lei din bani europeni. Acesta avea ca obiect implementarea unei platforme educaţionale e-leaning. Cei doi directori subordonaţi lui Astărăstoae, Adrian Ciureanu şi Daniela Druguş, au fost arestaţi pentru o perioadă. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Suceava însă trimis înapoi la Parchet pentru refacerea materialul de urmărire penală după ce magistraţii suceveni au constatat că procurorii care au întocmit rechizitoriul nu ar fi avut competenţa necesară.   

La Curtea de Apel Braşov, Vasile Astărăstoae se judecă într-un alt proces cu ANI după ce inspectorii l-au acuzat de incompatibilitate. Acuzaţiile ANI din acest de-al doilea raport se referă la faptul că medicul ar fi avut simultan mai multe funcţii plătite din bani publici. La finele anului 2011, Astărăstoae era rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi, director al Institutului de Medicină Legală Iaşi, preşedinte al Colegiului Medicilor din România, preşedinte al Colegiului Medicilor din Iaşi, preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitraj din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi membru în Comisia Superioară de Medicină Legală din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here