Filmul unui flagrant de 15 milioane de euro la Primăria Miroslava: au falsificat voturile chiar în fața camerelor video

Planul de achiziții pentru anul 2022 al Primăriei Miroslava a fost aprobat cu votul unui consilier care nu a fost prezent, fapt dovedit de înregistrarea video a ședinței de Consiliu Local (vezi mai jos) @ Cu toate acestea, în procesul-verbal al ședinței se precizează că proiectul a trecut cu 9 voturi „pentru” și 8 „abțineri”, iar consilierul George Crăciunaș figurează ca fiind prezent și cu vot exprimat „pentru” @ „În momentul votului au fost 8 consilieri pentru și 8 abțineri, proiectul a picat!”, povestește un consilier @ Miza este uriașă, planul de achiziții având un buget de 77 milioane lei, echivalentul a peste 15 milioane euro @ Planul pentru achizițiile directe, fără licitație, are un buget de peste 12 milioane lei și conturează imaginea unui jaf de proporții: 1,7 milioane lei alocați pentru consultanță juridică pentru organizarea unui referendum local, 784.000 lei pentru o alee pietonală de 250 metri sau 15.000 lei – consultanță pentru întocmirea raportului de activitate al primarului @ La Miroslava, ședințele de Consiliu Local sunt simple parodii ale democrației @ Interpelările consilierilor din opoziție primesc același răspuns: „Gata, nu avem timp. Mai departe…” @ „Trăim pe moșia lui Niță și nu în comuna Miroslava”, spune consilierul local Andrei David

Planul de achiziții pentru anul 2022 al comunei Miroslava a fost aprobat printr-un fals grosolan: unul dintre consilierii PNL care nici măcar nu a fost prezent în sală figurează că a votat hotărârea. Ședința de Consiliu Local din 28 februarie, în care s-a votat planul de achiziții a fost filmată, iar pe înregistrarea video se observă clar că unul dintre consilieri, George Crăciunaș, lipsea din sală la momentul votului. În realitate, hotărârea ce privea un plan de achiziții în valoare totală de peste 77 milioane lei nu a fost aprobată, fiind votată de doar 8 consilieri, dintre cei 16 prezenți în sală.

Însă, în procesul verbal al ședinței s-a menționat că hotărârea a fost adoptată cu 9 voturi „pentru” și 8 abțineri. Votul care a făcut diferența aparține consilierului George Crăciunaș, iar acesta nu a fost prezent nici la dezbateri, nici la vot. La fel s-a procedat în cazul a șapte hotărâri. În procesul verbal de ședință a fost trecut votul „pentru” al lui Crăciunaș, deși acesta a sosit la ședință și și-a exprimat votul abia când s-a ajuns la hotărârea cu numărul 8 de pe ordinea de zi.

„Gata, nu avem timp!”

Consilierii opoziției de la USR și PSD au sesizat falsul comis de conducerea Primăriei Miroslava abia la ședința următoare din 31 martie, când li s-a cerut să aprobe procesul-verbal de la ședința anterioară, de cu o lună în urmă. Aceștia au cerut în zadar explicații pentru faptul că în procesul-verbal apar voturi exprimate de un coleg care nu era prezent. Președintele de ședință și primarul Dan Niță au refuzat să ofere orice fel de justificare.

„În ședința de Consiliu de data trecută, în momentul în care s-a votat proiectul pentru achiziții publice, erau în sala de ședință „consilieri 8 la 8” și nu știm cum a trecut hotărârea de consiliu. Ne putem uita pe înregistrări. Domnul Crăciunaș a venit după votarea proiectului”, a spus consilierul USR Silviu Ghenghea în interpelarea din ședința Consiliului Local din 31 martie.

Atât președintele de ședință, consilierul Gheorghiță Iftimie, cât și primarul Dan Niță au refuzat să ofere explicații la solicitarea venită din partea consilierului USR Ghenghea.

Achizițiile directe maschează un jaf de proporții

În ședința de la sfârșitul lunii februarie, cele mai multe explicații au fost solicitate de către consilierii opoziției pentru modul în care a fost conceput planul de achiziții directe, adică cele pentru care nu se organizează licitații, ci doar proceduri simplificate. Aceștia au reclamat fie că bugetele de achiziții au fost supradimensionate, fie că achiziții pentru care trebuiau organizate licitații au fost „sparte” în mai multe loturi pentru a se evita procedurile concurențiale de atribuire a contractelor publice.

Toate întrebările adresate de către consilierul PSD Andrei David cu privire la modul în care a fost întocmit planul de achiziții au rămas fără răspuns din partea executivului condus de către primarul Dan Niță.

„Lista cu achizițiile publice propusă pentru anul 2022 de către domnul primar arată încă o dată faptul că trăim pe moșia lui Niță și nu în comuna Miroslava, în zona metropolitană a unuia dintre cele mai mari orașe din țară! Pe lângă erorile inadmisibile de redactare (coduri CPV alocate greșit, achiziții cu același obiect împărțite in mai multe tranșe pentru a putea fi cumpărate direct) voite sau intenționate ca să mascheze anumite ilegalități, marea parte a achizițiilor nu au nicio legătură cu necesitățile oamenilor, fiind pur și simplu date cu dedicație pentru firmele de casă a primăriei. Iată doar câteva câteva: 784.000 lei pentru o alee pietonală de 250 metri, 15.000 lei pentru redactarea raportului de activitate al primarului, măști la 1 leu bucata – 10.000 buc, agende și pixuri de 20.000 lei, peste 100.00 lei pentru imprimante etc. Am cerut explicații înainte de a se vota proiectul și au început toți să se bâlbâie fiind invitat la „discuții particulare”.  Alături de colegii mei din grupul PSD ne-am abținut și la fel au procedat și colegii consilieri din USR. În momentul votului au fost 8 consilieri pentru și 8 abțineri, proiectul a picat! Spre sfârșitul ședinței a mai intrat în sală un consilier de la PNL, care a votat ultimele proiecte de hotărâri dar a fost ulterior trecut ca fiind prezent toată ședința. Este inadmisibil un asemenea fals in anul 2022 și tupeul de a face așa ceva când știau că ședința este filmată denotă doar disperarea și setea lor de bani. Voi sesiza personal toate organele de control competente pentru a opri acest furt al banilor publici”, a declarat consilierul Andrei David.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here