Continuăm seria vizitelor de lucru în diferite zone ale Ucrainei, din dorința de a sprijini în continuare, atât politic, cât și umanitar, autoritățile și refugiații care au mare nevoie de suport încă de la începerea războiului.
Ieri m-am deplasat la Cernăuți, unde, împreună cu deputații Parlamentului European, Vlad Gheorghe și Fabienne Keller, fost primar al Strasbourg-ului, am dialogat cu guvernatorul zonei, Serghei Osachuk, pentru a căuta soluții cât mai urgente de ajutorare. În cadrul întâlnirii am discutat despre nevoile migranților din regiune și despre asistența acordată acestora pe viitor. Oficialitățile din Cernăuți au confirmat că echipele române de voluntari sunt cele mai implicate în preluarea și protejarea refugiaților ucraineni, fapt pentru care ne-au mulțumit cu recunoștință. În cadrul discuțiilor noastre, am povestit și despre ororile pe care le-am văzut în Kiev, Bucha și Irpin, despre realitatea cruntă de la fața locului, pe care Rusia încearcă să o falsifice.
Am reîntărit ideea că rămânem solidari Ucrainei în acest război nedorit, prin care rușii caută distrugerea unei națiuni libere și torturarea cetățenilor. Ne-am exprimat sprijinul, mai ales pe plan european, prin susținerea pachetului de sancțiuni pentru Rusia, susținem embargoul și în același timp vom menține colaborarea în regiune pentru a continua misiunea umanitară, pentru a aduce mai mulți voluntari și a crea o rețea și mai puternică a acestor oameni care ajută necondiționat.
De cealaltă parte, guvernatorul regiunii Cernăuți, Serghei Osachuk și-a exprimat aprecierea față de sosirea noastră “într-un moment atât de dificil” și a declarat că, din păcate, niciun efort diplomatic nu a funcționat până acum, pentru că Putin folosește forța și violența, nu puterea legii și, prin urmare, solidaritatea lumii, a celorlalte state europene, este absolut necesară.
Întrucât sunt preocupat și de educația copiilor din acea zonă, am aflat cu tristețe că învățământul este afectat, suportul logistic este distrus, iar microbuzele școlare sunt folosite în acest moment pentru a duce soldați în zonele de conflict, dar nu se știe dacă ele vor fi returnate, dacă luptătorii se vor mai întoarce. Conform datelor primite, 25 de milioane de metri pătrați rezidențiali au fost distruși în toată Ucraina de la începutul războiului, iar reconstrucția orașelor va fi extrem de grea, este încă un impas copleșitor care va trebui traversat după o lungă perioadă în care această națiune a pierdut atâtea vieți omenești în urma atacurilor brutale ale armatei ruse.