FIE. Lordul David Trimble, Laureat al premiului Nobel pentru Pace, şi Dr. Raed Arafat conferenţiază în acest week-end, la Iaşi

Festivalul Internaţional al Educaţiei continuă şi în acest sfârşit de săptămână, cu o serie de evenimente care pot satisface apetitul cultural al ieşenilor. De la conferinţe, la distracţia în stradă, toate întâlnirile propuse de organizatori merită câteva ore din programul încărcat al admiratorilor.

 

Astfel, vă propunem câteva dintre cele mai importante întâlniri care vor avea loc astăzi şi mâine în cadrul Festivalului.

 

Sâmbătă, 15 iunie

 

Biblioteca Centrală Universitară ”Mihai Eminescu”, ora 11.00 – Conferinţa „Cugetările unui laureat al Premiului Nobel pentru Pace – Lord David Trimble”, intrarea liberă.

 

David Trimble, Laureat al premiului Nobel pentru Pace şi lider al Partidului Unionist (Ulster Unionist Party) a fost prim-ministru al Irlandei de Nord în perioada 1998-2002. A câştigat Premiul Nobel pentru Pace în anul 1998 datorită eforturilor şi reuşitei sale în încheierea acordului Good Friday, ce a adus pacea în Irlanda de Nord.

 

Abilităţile de negociere ale lui Trimble au pus capăt războiului civil din Irlanda de Nord dintre unionişti şi naţionalişti, prin semnarea unui tratat de pace, lucruri ce l-au transformat pe Trimble într-unul din cei mai importanţi politicieni la nivel internaţional. Decizia sa istorică de a se angaja în dialog cu omologul său naţionalist, John Hume (cu care împărtăşeşte Premiul Nobel pentru Pace), a fost un pas vizionar în rezolvarea unui conflict, aparent greu de încheiat.

În anul 1995, după o distinsă carieră în drept şi politică, a fost ales lider al Partidului Unionist. A condus repede unioniştii în discuţii cu celelalte partide din Irlanda şi a lucrat îndeaproape cu Tony Blair şi Bill Clinton. În anul 1998, Acordul de la Belfast a fost semnat. Acesta prevedea împărţirea puterii între naţionalişti şi unionişti, a refăcut relaţiile dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlandeză şi dintre Irlanda de Nord şi Marea Britanie, restabilind ordinea pentru o pace durabilă.

 

Foto: Lord David Trimble

 

David Trimble a devenit Lord în anul 2006 prin ocuparea unei funcţie în Camera Lorzilor, ca membru al Partidului Conservator.

 

În calitate de fost prim-ministru, lordul David Trimble vorbeşte despre arta de a conduce atunci când vremurile sunt potrivnice şi despre puterea de a face o schimbare atunci când cei din jurul tău nu te sprijină.

 

 

Casa de Cultură a Studenţilor, spectacolul „Şaraiman”, ora 19.00

Preţ bilete: categoria I: 100 lei, Categoria a II-a: 80 lei, Categoria a III-a: 60 lei.

 „Şaraiman“, un concept marca Răzvan Mazilu, ajunge, astfel, la Iaşi la doar două luni după premiera de la Teatrul „Odeon“ din Bucureşti. Dansul contemporan pe muzica lăutăreasă a Romicăi Puceanu şi stand-up comedy sunt ingredientele unui spectacol original, conceput de Răzvan Mazilu.

Reunind trei ipostaze artistice aparent incompatibile (dans contemporan, stand-up comedy şi muzică lăutărească), „Şaraiman“ se înscrie în rândul spectacolelor neconvenţionale,  ce propun noi forme de expresie artistică.

 

B-dul Ştefan cel Mare, ora 11.00-22.00, Fringe Festival Iaşi.

 

Fringe-ul, un festival bine primit peste tot în lume, va dezvolta şi valoriza latura internaţională a Iaşului şi va aduna zeci de trupe participante din ţară. Fringe este un festival celebru în marile capitale ale lumii, cu un public curajos care doreşte să experimenteze momente artistice inedite şi provocatoare. Acest concept a fost întâlnit prima oară în 1947, în oraşul scoţian, Edinburgh, când trupe de tineri actori au ales să apară neinvitaţi la Festivalul Internaţional de Teatru să îşi prezinte propriile spectacole. Ideea de bază a Fringe este neconvenţionalitatea artistică exprimată în spaţii publice şi presupune două etape: susţinerea unor reprezentaţii în aer liber şi apoi, în cafenele, pub-uri, localuri. Actele artistice Fringe depăşesc formele clasice de exprimare, în acest fel stabilindu-se o mai mare apropiere între artişti şi public, prin caracterul inovativ şi ludic al spectacolelor. Festivalul reprezintă o platformă de expunere pentru noi talente şi transmite publicului un mesaj pozitiv prin crearea în zonele-cheie ale Iaşului a unui spaţiu dinamic, vibrant şi stimulant în care oricine poate interacţiona cu artiştii şi creaţiile acestora.

 

Talentul exprimat la spectacolele Fringe de la Iaşi va fi recunoscut şi răsplătit. Detaliile despre acordarea premiilor vor fi afişate înainte de începutul festivalului. Astfel pot fi premiate, spre exemplu, producţiile teatrale pe subiecte de actualitate, tinerele talente, companiile independente care susţin un anumit număr de spectacole, jurnaliştii şi bloggerii care promovează cultura şi arta sau spectacolele cele mai bine cotate de critici.

 

B-dul Ştefan cel Mare, orele 21.00-23.00, Proiecţii în aer liber – OPERAVOX: ANIMATED OPERAS: „Die Zauberflöte”, „Il barbiere di Siviglia”, „Carmen”, „Das Rheingold”, „Rigoletto”, „Turandot”

 

Muzeul Unirii, orele 20.00-21.00, Seară Culturală Japoneză Călătorie muzicală în jurul lumii cu HIROKO MINAKAMI şi ANNA EUGENIA. Vor fi alături de noi membrii Asociaţiei româno-japoneze din Iaşi, “Himawari”.

 

Născută la 30 iunie 1960, Hiroko Minakami a absolvit conservatorul Musashino din Tokio, în anul 1982. De spaţiul est-european o leagă cursurile speciale de pian, pe care le-a urmat în Rusia şi România. Cariera sa propriu-zisă începe în 1989, la Melbourne, în Australia.

De-a lungul timpului, Hiroko a susţinut peste 800 de concerte, pe toate meridianele lumii, în Franţa, Olanda, Germania, Statele Unite ale Americii, Indonezia, Filipine, China, Corea de Sud, Malaezia. În ţara noastră a avut concerte la Arad, Timişoara, Cluj şi Ploieşti.
Complexitatea sa artistică este demonstrată de activitatea sa la Radio, de apariţiile în nenumărate programe de televiziune şi de rubrica sa la revista muzicală Chopin din Tokio, aceeaşi care a considerat-o una dintre cele mai bune pianiste din lume.

 

Duminică, 16 iunie

 

B-dul Ştefan cel Mare, orele 17.00-19.00, Senzaţia valsului – Şcoala de dans „Bel Art”

Profesorul coregraf al şcolii Cătălina Negru vă oferă în cadrul şcolii atât cursuri diversificate pentru orice vârstă şi nivel de performanţă cât şi posibilitatea celor talentaţi şi perseverenţi să facă parte din formaţia şcolii de dans Bel Art, care în cadrul evenimentului “Dansează cu Noi” vă va oferi un curs deschis de dans.

 

Biblioteca Centrală Universitară ”Mihai Eminescu”, de la ora 17.00, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi organizează conferinţa susţinută de Dr. Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii: “Unde am fost, unde suntem şi unde vrem să ajungem în medicina de urgenţă”.

Medic specialist ATI (Anestezie Terapie Intensivă) de origine palestiniană, cu cetăţenie română, dr. Raed Arafat a revoluţionat sistemul medical de urgenţă din România prin înfiinţarea SMURD(Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare).

 

Foto: dr. Raed Arafat

 

În 31 decembrie 2005, Raed Arafat a fost decorat de către Preşedintele României cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Ofiţer, ca recunoaştere a eforturilor depuse în salvarea oamenilor la inundaţii şi pentru eforturile depuse zi de zi pentru salvarea vieţilor a numeroţi români. Pe 30 iunie 2012 a fost desemnat membru de onoare al Academiei Americane de Medicină de Urgenţă, pentru sprijinul acordat la dezvoltarea acestui sistem primind şi premiul pentru leadership. Pe 1 martie 2013 dr. Raed Arafat a fost decorat de Casa Regală a României cu distincţia “Nihil Sine Deo” pentru modelul profesional pe care îl promovează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here