Fenechiu s-a reconectat la bani publici! O primărie PNL plătește 75.000 de lei pentru o simplă cerere

Primăria Ciortești plătește 75.000 lei firmei Spes Consulting SRL pentru redactarea unui document pe care putea să-l întocmească orice funcționar din cadrul primăriei @ Firma Spes Consulting este deținută de Anamaria Țugui, soția lui Vali Țugui, consilierul lui Relu Fenechiu din perioada în care acesta era ministrul Transporturilor @ Acum, Țugui deține Centrul de Idei și Soluții Financiare, unde îl are angajat pe funcția de manager pe Relu Fenechiu @ La Ciortești, firma lui Țugui primește 75.000 de lei doar pentru cererea depusă la Agenția Fondului de Mediu @ Culmea, proiectul cu studii și expertize a costat doar 46.000 de lei @ Spes Consulting primește anual zeci de contracte de consultanță de la primării conduse de primari liberali

După alegerile parlamentare de pe 6 decembrie, primarul comunei Ciortești, Alina Apostol, își certa consătenii că nu au votat PNL și îi amenința că va decide alocarea banilor pentru investiții funcție de rezultatul votului. Și chiar așa face. Sume importante din bugetul local al comunei Ciortești sunt alocate, fără licitație, către firme din anturajul Partidului Național Liberal pentru servicii inutile. Primăria Ciortești plătește 75.000 lei firmei Spes Consulting SRL pentru redactarea unui document pe care putea să-l realizeze orice funcționar din cadrul primăriei sau, de ce nu, chiar primarul sau viceprimarul.

Spes Consulting SRL are ca asociat unic și administrator pe Anamaria Țugui. Soțul acesteia, Vali Țugui, a fost consilierul personal al lui Relu Fenechiu în perioada în care acesta era ministrul Transporturilor. Dacă ar fi să ne luăm după acte, între timp, rolurile s-au inversat. Țugui deține Centrul de Idei și Soluții Financiare, unde îl are anagajat pe funcția de manager pe Relu Fenechiu.

 

Liberalii cu banii, fraierii cu munca

Spes Consulting primește anual zeci de contracte de consultanță de la primării conduse de primari liberali. În același timp, tot din bugetul comunei,  primarul Alina Apostol mai achită peste 46.000 lei către o firmă din Vaslui care va face toată munca pe care ar fi trebuit să o facă Spes Consulting, astfel că firma liberală bagă toți cei 75.000 de lei în buzunar fără a face mare lucru.

Primăria Ciortești intenționează să depună un proiect pentru reabilitarea termică a unei școli și a unei grădinițe în cadrul programului ”Creșterea eficienței energetice” finanțat de Ministerul Mediului prin Agenția Fondului de Mediu. Potrivit ghidului de finanțare, autoritățile locale trebuie să depună un dosar care conține cererea de finanțare, certificate fiscale privind îndeplinirea obligațiilor fiscale, hotărâri ale consiliului local privind aprobarea proiectului, un audit energetic al clădirii propuse spre reabilitare, expertiza tehnică a clădirii și documentația D.A.L.I. (Documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie).

Pe 15 ianuarie 2021, Primăria Ciortești atribuie direct, fără licitație, două contracte către SC Firma de Consultanță SRL Vaslui cu o valoare totală de 46.303 lei fără TVA. Obiectul acestora este acordarea consultanță și proiectare în vederea realizării de lucrări pentru creșterea eficienței energetice a două clădiri destinate învătământului: grădinița din satul Deleni și școala gimnazială din satul Șerbești. Potrivit reprezentantului firmei din Vaslui, obiectul concret al celor două contracte este realizarea auditului energetic, a expertizelor tehnice și a proiectului D.A.L.I. (Documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie) pentru cele două corpuri de clădire ce se doresc a fi reabilitate prin programul finanțat de Fondul de Mediu.

75.000 lei pentru un document

Câteva zile mai târziu, pe 26 ianuarie 2021, Primăria Ciortești atribuie, fără licitație, firmei Spes Consulting, un contract de consultanță aproape identic cu celelalte două atribuite pe 15 ianuarie firmei din Vaslui. Valoarea contractului a fost stabilită la 75.000 lei fără TVA. Conform mențiunilor din SEAP, obiectul contractului îl reprezintă scrierea proiectului pentru reabilitarea termică și energetică a celor două clădiri de învățământ. Așa cum spuneam mai sus, pentru depunerea proiectului este nevoie de un set de documente. Din acea listă, partea cea mai grea, respectiv auditul energetic, expertiza tehnică și documentația D.A.L.I. sunt realizate de firma din Vaslui. Hotărârile de Consiliu Local și obținerea certificatelor fiscale sunt documente care nu intră în atribuțiile consultanților. Practic, Spes Consulting rămâne să realizeze doar cererea de finanțare, adică adresa de înaintare către Agenția Fondului de Mediu prin care se solicită banii. Un formular tipizat pe care putea sa-l realizeze orice funcționar din Primăria Ciortești! Practic, pentru completarea unui formular, centralizarea documentelor realizate de alții și transmiterea lor către AFM, Spes Consulting încasează 75.000 lei!

„Specialistă” în artificii financiare

Alina Apostol nu este la prima ispravă de acest gen. Primarul comunei Ciortești este ”specialistă” în artificii financiare cu bani publici. În 2020, comuna condusă de primarul liberal Alina Apostol i-a plătit avocatului Gabriel Năstase, și el liberal, suma de 8.000 de euro pentru servicii de consultanță. Serviciile contractate puteau fi realizate la fel de bine de către angajații Primăriei și chiar de către primar, fără a fi necesar păgubirea bugetului comunei cu o sumă semnificativă. Avocatul Gabriel Năstase se învârte printre membrii influenți ai PNL și a fost director de investiții al Consiliului Județean Ilfov, instituție condusă de Marian Petrache, unul dintre „greii” partidului. Afacerea miroase mai degrabă a combinație pe linie de partid decât a necesitate pentru binele comunității.  Primăria Ciortești a încredințat contractul de consultanță în valoare de 38.000 de lei folosind metoda „cumpărării directe”. Adică l-a ales direct pe avocatul Gabriel Năstase, fără a încerca să negocieze cu alți avocați ori  cu firme de profil. Pe 29 aprilie, la ora 11.54, Primăria Ciortești a publicat anunțul în SICAP. După patru minute, au primit răspunsul din partea ofertantului, iar după două minute, contractul de 38.000 de lei i-a fost atribuit avocatului Gabriel Năstase. Alina Apostol, primarul comunei Ciortești, susține că a aflat „din vorbă în vorbă în vorbă” despre abilitățile avocatului Năstase de a negocia cu băncile și recunoaște că se cunoaște cu acesta, însă cu mult timp înainte de a se înscrie în PNL, „din alte ipostaze”. „Pentru contractarea unui credit, ar trebui să organizăm o licitație. Nu avem specialiști să citim ofertele bancare. Pe domnul avocat nu îl cunosc din partid, ci din alte ipostaze, de înainte de 2016. Noi ne-am dori să accesăm un credit de 20 de milioane de lei, dar mai mult de 5 milioane de lei nu cred că ne poate oferi vreo bancă”, a spus primarul Alina Apostol.

Ce spune programul de finanțare al Fondului de Mediu

Programul privind creșterea eficienței energetice a unităților de învățământ este finanțat din Fondul pentru Mediu având un buget total de 384 milioane lei. Prin acest program școlile și grădinițele din România pot fi izolate termic și eficientizate energetic. Cheltuielile eligibile sunt lucrările de reabilitare termică a clădirilor, a sistemelor de încălzire, instalarea unor surse alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu, lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, reabilitarea și modernizarea instalațiilor de iluminat, precum și instalarea de sisteme de management energetic integrat pentru clădiri. Programul va finanța primăriile cu 90% din valoarea acestor investiții pentru unitățile de învățământ. Localitățile cu până la 5.000 de locuitori pot primi maxim 1.500.000 de lei, în timp ce localitățile de peste 5.000 de locuitori pot beneficia de sume până la 3.000.000 de lei. Ținta proiectului este o scădere a facturii la energie cu 45% – 65%.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here