FBI şi ODNI susţin concluziile CIA cu privire la implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA

Într-un mesaj trimis angajaţilor, directorul CIA John Brennan afirmă că a discutat cu directorul poliţiei federale (FBI) James Comey şi cu directorul serviciilor naţionale de informaţii (DNI) James Clapper.

„Există un consens puternic în rândul nostru cu privire la amploarea, natura şi intenţia amestecului rus în alegerile noastre prezidenţiale“, anunţă Brennan în acest mesaj.

Un oficial american care a văzut acest mesaj neclasificat de la Brennan a confirmat aceste declaraţii vineri pentru The Associated Press.

Preşedintele Barack Obama a promis că Statele Unite vor riposta faţă de amestecul Rusiei în alegerile din Statele Unite, o acuzaţie pe care Kremlinul a dezminţit-o vehement.

După ce Casa Albă a sugerat tot mai apăsat că preşedintele rus Vladimir Putin este implicat personal în atacuri, Obama a declarat că a discutat direct cu Putin despre îngrijorările sale faţă de un amestec rus.

El a subliniat că, atunci când un guvern străin încearcă să se amestece în alegerile americane, naţiunea trebuie să acţioneze „iar noi (o vom face) la momentul şi locul pe care le vom alege“.

„Am lucrat din greu să ne asigurăm că ceea ce facem este proporţional, că ceea ce facem este semnificativ“, a declarat Obama într-un interviu difuzat vineri de NPR.

Declaraţiile preşedintelui american constituie un indiciu cu privire la faptul că riposta americană nu a avut loc încă.

Casa Albă insistă de luni de zile că atunci când Statele Unite ripostează, acest lucru ar putea să nu fie dezvăluit public, o poziţie care a alimentat o oarecare incertitudine cu privire la forţa şi calendarul ripostei.

Oficiali de la Casa Albă au declarat că este un „fapt“ că hackeri din Rusia l-au ajutat pe Trump să obţină victoria în alegerile din noiembrie.

Iar Obama a dezvăluit vineri, în ultima sa conferinţă de presă anuală la Casa Albă, că i-a spus liderului de la Kremlin să înceteze“ atacurile cibernetice sau vor exista „consecinţe grave dacă nu o face“, într-o întâlnire faţă în faţă în marja summitului G20 din China.

Rusia a respins acuzaţiile. Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al lui Putin a declarat că Statele Unite „trebuie fie să înceteze să vorbească despre acest lucru, fie să aducă probe. Altfel, totul este mai mult decât indecent“.

Până în prezent nu s-a dezvăluit în mod public vreo probă a amplorii rolului lui Putin în acestea sau a faptului că ştia despre atacurile cibernetice.

Însă Casa Albă a subliniat că evaluarea serviciilor americane de informaţii, prezentată public în octombrie, arată că „doar oficiali de cel mai înalt rang ar fi putut să autorizeze aceste activităţi“. Iar adjunctul consilierului lui Obama pentru securitate naţională a declarat joi că Putin este responsabil de acţiunile Guvernului rus.

Preşedintele ales Donald Trump susţine în continuare că a obţinut o victorie corectă în alegeri şi a criticat momentul unei anchete.

Ambele partide exercită presiuni asupra sa să recunoască acţiunile Rusiei, în pofida faptului că el insistă că nu crede că Moscova s-a amestecat.

Trump pune la îndoială concluziile CIA

Trump a respins evaluarea CIA potrivit căreia Rusia l-a ajutat să câştige alegerile şi a scris pe Twitter că „ăştia sunt aceiaşi oameni care au spus că Saddam Hussein avea arme de distrugere în masă“.

Preşedintele Comisiei pentru Informaţii din cadrul Senatului, republicanul Richard Burr, a apărat vineri, într-un comunicat, comunitatea americană de informaţii şi a respins ideea că CIA încearcă să-l submineze pe Trump din motive politice.

Burr a subliniat că reprezentanţii serviciilor de informaţii „provin din toate orizonturile vieţii şi au puncte de vedere din întregul spectru politic“.

„Am face bine cu toţii să ne amintim sacrificiile pe care ei le fac pentru noi şi să ne gândim că ceea ce facem noi cu informaţiile pe care ni le furnizează depinde de noi“, a adăugat Burr.

Cu toate acestea, Trump a întrebat ironic, într-un tweet, dacă „vorbim despre aceleaşi atacuri cibernetice“ în urma cărora au fost dezvăluie informaţii stânjenitoare despre Comitetul Naţional al Partidul Democrat. El evocă în acest mesaj e-mailuri furate şefului de campanie al lui Hillary Clinton, publicate şi legate ulteriror de atacul informatic rus.

„Unul dintre lucrurile pe care va trebui să le facem în următorul deceniu։, a declarat Obama în interviul pentru NPR, este să găsim o înţelegere la nivel internaţional asupra a ceea ce a devenit „un nou joc“.

Obama i-a îndemnat pe oficialii americani să nu lase ca „certurile între americani“ să umbrească nevoia oamenilor de a „rămâne uniţi“ în această problemă.

„Părerea mea este că aceasta nu este o problemă de partid“, a subliniat preşedintele american, îndemnând „să se iasă din alegeri şi să se treacă în guvernare“.

Aceste acuzaţii explozive sugerează că Putin, liderului poate celui mai important inamic geopolitic al Americii, a subminat în mod direct democraţia americană.

Însă oficiali americani nu au pretins că Donald Trump ar fi fost înfrânt de Hillary Clinton pe 8 noiembrie dacă nu ar fi avut loc atacurile. La rândul lui, nici el nu are vreun indiciu cu privire la falsificarea rezultatelor scrutinului prezidenţial.

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here