Familie de tineri, ruinată de un dezvoltator. Țeapă în rate la Cubic Village

Doi tineri care lucrează în Marea Britanie și-au luat o țeapă de 15.000 de euro de la dezvoltatorul Radu Băcăoanu. Sub pretextul vânzării unei case în complexul Cubic Vilage din Valea Lupului, Radu Băcăoanu a încasat de la Ana Maria și Constantin Scarlat suma de 15.000 de euro cu tiltu de avans în anul 2018. Deși au trecut mai bine de doi ani de la momentul achitării avansului, Băcăoanu nu le-a predat casa celor doi tineri și refuză să le returneze avansul primit. 7IAȘI a mai publicat în decursul anului trecut un caz similar care îl are în cetrul antenției pe același Băcăoanu. O altă familie de ieșeni a fost țepuită cu suma de 9.000 de euro după aceeași metodă, Băcăoanu încasând avansul fără a mai preda ulterior casa către cumpărători. Pe rolul instanțelor de judecată există dosare în care, mai multe persoane care au fost țepuite de Băcăoanu, cer ajutorul judecătorilor pentru recuperarea banilor dați cu tiltu de avans dezvoltatorului.

În anul 2018, Ana Maria și Constantin Scarlat, doi de tineri din Botoșani care lucrează în Marea Britanie, au dorit să-și achiziționeze o casă în Iași. L-au contactat pe Radu Băcăoanu, dezvoltatorul Cubic Vilage, și au încheiat un antecontract de vânzare cumpărare pentru o locuință în complexul respectiv.

„Am încheiat cu Sitera Development un antecontract de vânzare cumpărare autentificat prin care ne obligam să cumpărăm o casă în Complexul Cubic Vilage, Corp E, cu o suprafață aproximativă de 112 mp și terenul aferent de 170 mp. Prețul total al vânzării a fost de 80.000 de euro, iar termenul pentru predarea casei și finalizarea tranzacției a fost stabilit pentru 30.08.2018”, povestesc Ana Maria  și Constantin Scarlat.

Potrivit înțelegerii dintre părți, la momentul semnării antecontractului, cei doi tineri au achitat un avans în cuantum de 15.000 de euro, urmând ca diferența de 65.000 de euro să fie plătită cu ajutorul unui credit ipotecar contractat de la Unicredit Bank. Întrucât Unicredit le-a comunicat soților Scarlat că vor acorda împrumutul în lei, a fost modificată înțelegerea inițială cu dezvoltatorul. Astfel, prețul tranzacției a fost recalculat în lei, stabilindu-se că valoarea tranzacției va fi de 379.500 lei, din care 67.500 lei în avans (bani pe care cei doi îi achitaseră deja) și 312.000 lei prin intermediul creditului ipotecar.

Țeapă în rate direct la dezvoltator

Numai că veniturile celor doi tineri erau realizate exclusiv în Marea Britanie. Iar decizia de părăsire a Uniunii Europene a determinat banca Unicredit să nu mai recunoască veniturile obținute de soții Scarlat, refuzându-le astfel împrumutul. În aceste condiții, Radu Băcăoanu le propune o nouă înțelegere. Astfel, Sitera îi va vinde familiei Scarlat o altă casă din complex, care urma să fie finalizată abia peste un an, respectiv 01.06.2019, la un preț mai mare, respectiv 85.000 de euro. Potrivit noii înțelegeri Sitera păstrează cei 15.000 de euro deja încasați cu titlu de avans, iar Ana Maria și Constantin Scarlat urmau să-i achite lui Radu Băcăoanu  diferența de preț astfel: 10.000 de euro la data predării imobilului, respectiv 1 iunie 2019, și diferența în rate lunare direct la dezvoltator, cu o dobândă de 7,3%, fiecare rată fiind în cuantum de 1.365 euro/lună. Numai că noua înțelegere nu a fost încheiată în formă autentică, familia Scarlat primind de la dezvoltator doar o foaie A4 scrisă de mână și semnată de Radu Băcăoanu.

Fără casă și fără bani

Familia Scarlat a fost mulțumită de faptul că în sfârșit își poate achiziționa casa și a acceptat propunerea făcută de Băcăoanu. Numai că, la momentul în care ar fi trebuit să primească casa și să semneze contractul de vânzare-cumpărare, au aflat că Radu Băcăoanu a vândut casa promisă lor altor persoane. Și-au cerut atunci banii achitați în avans, însă dezvoltatorul Radu Băcăoanu a refuzat să le returneze cei 15.000 de euro.

”Termenul  de semnare a contractului de vânzare cumpărare a fost stabilit pentru 1.06.2019, dată la care trebuia finalizat și predat imobilul. Din păcate însă, societatea pârâtă (Sitera Development) nu și-a respectat obligația asumată și, după finalizarea casei din Complexul Cubic 2, a vândut-o către alte persoane și a refuzat să ne restituie suma de 15.000 euro achitată cu titlu de avans. Deși nu a fost încheiat un act autentic, înscrisul sub semnătură privată este o dovadă a obligațiilor asumate. În condițiile în care Sitera Development nu și-a respectat înțelegerea, considerăm că se impune rezoluțiunea actului și restituirea sumei achitate cu titlu de avans.” se precizează în cererea de chemare în judecată depusă la Judecătorie.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here