FAMILIA ANAF. Clanul Pintilei a îngenunchiat Garda Financiară. Un fenomen EXTREM DE GRAV pentru statul de drept (TEXT INTEGRAL)

Neamurile şefului Vămii Iași stau ca pe moşia proprie în instituțiile de control ale statului.  Fiul cel mic, care îşi revendică apartenenţa la PNL pe Facebook, e vecin de birou cu tatăl său. Fiul cel mare s-a transferat la „Jocuri de noroc”, tot în cadrul ANAF, iar soţia lui Ioan Pintilei lucrează la „Persoane fizice”, tot la Fisc. Până şi nora lui Pintilei e încadrată tot la ANAF Iaşi, astfel că întreg clanul are la picioare această instituţie politizată până în măduva oaselor. Fiul cel mic a luat la proba scrisă 5,50, dar a fost angajat. Comisari cu nota 9,30 au fost respinşi la interviu. Din acest moment, la Iaşi nu mai există Gardă Financiară, ci „legea lui Pintilei”.

 

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă! Aşa poate fi privită reorganizarea ANAF, care a lăsat pe drumuri specialişti cu zeci de ani de experienţă în spate şi a adus în sistem debutanţi care au terminat facultatea anul trecut. Recent a ajuns inspector antifraudă şi Florin, fiul şefului de la Vamă. Familia Pintilei este una cu o afinitate deosebită pentru instituţiile din cadrul ANAF, toţi membrii ei fiind plătiţi de Ministerul de Finanţe.

 

Ion Pintilei conduce un întreg clan în ANAF. Doi fii, soţia, nora şi, în plus, funcţionează protecţia politică

„Iniţiaţii” au plecat la timp

Scandalul din cadrul structurilor ANAF a izbucnit în toamnă, odată cu noua reorganizare. De la conducerea Ministerului de Finanţe s-au transmis public mesaje liniştitoare, iar comisarii de la Garda Financiară nu şi-au făcut mari probleme în privinţa siguranţei unui loc de muncă. Sub protecţia anonimatului, un comisar al Gărzii a acceptat să povestească cum s-au făcut „jocurile” şi cum a ajuns inspector antifraudă fiul lui Ioan Pintilei.
„Privind în urmă, îmi dau seama că erau persoane care ştiau ce se va întâmpla. Undeva prin vară au cerut brusc transferul la <Jocuri de noroc> mai mulţi comisari. Unul era venit de la Transporturi, aşa că în cazul lui nu a bătut la ochi, dar au mai cerut transferul Ionel Muntenescu, Adrian Ianole şi Cătălin Pintilei”, povesteşte sursa 7EST.
Muntenescu este fostul comisar-şef al Gărzii, Ianole este fostul purtător de cuvânt, iar Cătălin Pintilei este fiul lui Ioan Pintilei, şeful de la Vamă. Informaţiile din interiorul instituţiei susţin că transferul lui Cătălin Pintilei a fost cerut la sugestia tatălui, care ştia că va fi desfiinţată Garda Financiară. „Au fost doar trei posturi, trei transferuri rezolvate, cel care a rămas pe dinafară fiind Ionel Muntenescu”, susţine sursa.

 

Muntenescu a fost „vânat”

Fost comisar-şef al Gărzii, Muntenescu a suferit aşadar o primă înfrângere în faţa lui Pintilei. Ca inspector la „Jocuri de noroc”, Cătălin Pintilei îşi are acum biroul în clădirea Vămii, vizavi de biroul tatălui său. „Este biroul pe care îl ocupa directorul adjunct. Din câte ştiu, în primăvară va da concurs pentru postul de şef de serviciu”, explică sursa. Aşadar, băiatul cel mare a lui Pintilei nu doar că a scăpat de restructurare, dar ţinteşte şi un post de şef.
După momentul transferului celor trei comisari, a început o adevărată nebunie în interiorul Gărzii Financiare, care a culminat cu examenul pe post organizat de ANAF. Comisari cu state vechi de plată au picat examenul şi au intrat în corpul de rezervă, adică sunt, practic, şomeri. „Toţi cei care au fost respinşi, au picat la oral, la proba de interviu. Acea probă nu se poate contesta, deci pot face ce vor. Ionel Muntenescu, de exemplu, a luat 9,30 la scris, dar a fost respins la oral. Fostul prefect şi comisar-şef Marian Bosianu a reuşit să treacă examenul, dar încă nu a fost confirmat de procurorul general, aşa cum spune legea”, susţine sursa.

 

Mezinul Florin Pintilei a luat 5,50 la examenul scris, dar a fost angajat la Garda Financiară

Florin Pintilei, inspector antifraudă de nota 5.50

Referirile sursei 7EST la comisarul Ionel Muntenescu nu sunt întâmplătoare. Fost comisar-şef, susţinut de UNPR şi verişor al fostei deputate Luminiţa Iordache, Muntenescu a coordonat controalele de la CET şi CFR, care s-au soldat cu sesizări penale pentru stopaj la sursă. În urma acestor controale au ajus să fie cercetaţi penal toţi cei din conducerea CET, dar şi Sorin Flutur, fost şef la CFR.
„Muntenescu a fost vânat. Păi, i s-a refuzat transferul la <Jocuri de noroc>, apoi a luat notă foarte mare la proba scrisă dar l-au picat la interviu, iar în ultima perioadă a mai încercat să ocupe un post vacantat dar i s-a refuzat. Un alt comisar foarte bun este Jehac, el a lucrat în dosarul de evaziune cu usturoi. Şi el a rămas fără serviciu”, spune sursa 7EST.
În timp ce comisarii care au obţinut rezultate în dosare grele au fost puşi pe liber, ANAF a angajat personal din exterior pentru Direcţia Antifraudă. Unul dintre „norocoşi” este cel de-al doilea fiu al lui Ioan Pintilei. Florin Pintilei a terminat facultatea anul trecut, cu media 8.50 şi a lucrat în mediul privat. „Din ce ştiu, a lucrat la o firmă de turism şi într-o benzinărie. Interesant este însă că la examenul scris a luat doar 5.50. Cum se poate ca un comisar cu experienţă să ia peste 9 la scris şi să pice la interviu, iar un tânar fără experienţă să primească nota 5,5 la scris şi să fie angajat?”, se întreabă retoric comisarul de la Gardă. Pe profilul public de Facebook, Florin Pintilei îşi declară apartenenţa la PNL.

 

Fiul cel mare, Cătălin, s-a transferat la „Jocuri de noroc”. Soţia sa, Emanuela, lucrează tot la ANAF, moşia personală a socrului

Familia ANAF

Aşa s-a ajuns ca întreaga familie a lui Ioan Pintilei să lucreze în structurile ANAF. Soţia sa, Maria, este inspector la „persoane fizice” de mai mulţi ani. Fiul cel mare, Cătălin, a fost comisar al Gărzii şi acum este inspector la „jocuri de noroc”. Soţia lui Cătălin Pintilei, Emanuela, lucrează şi ea tot la Fisc. Nora lui Ioan Pintilei este inspector la „control”. Cel de-al doilea fiul a şefului de la Vamă, Florin, tocmai ce a fost angajat la Antifraudă. Acesta din urmă nu este căsătorit.
Trebuie însă spus că Ioan Pintilei a ajuns şef al structurii regionale vamale tot printr-un subterfugiu. În ultima parte a mandatului lui Emil Boc, şeful DRAOV era Mihai Arcana. Acesta a fost înlocuit din funcţie în 2011 după un control al Curţii de Conturi şi, în locul său, a fost adus ca interimar Dănuţ Bolohan. Susţinut atunci de Gheorghe Flutur, Bolohan este sucevean şi activase în echipele mobile ale vămii. În toamna anului 2011, Bolohan a participat la un concurs pe post, pe care l-a câştigat, devenind director plin.

 

 

 

Interimar aproape doi ani

Schimbarea de regim politic a dus
şi la schimbări în structura de conducere a DRAOV. Pentru că nu putea fi înlocuit deoarece ocupase postul prin concurs, Dănuţ Bolohan a fost detaşat ca şef al Direcţiei Judeţene. În locul său a fost adus, iniţial pentru 3 luni, Ioan Pintilei. Acesta ocupase postul de adjunct al şefului Biroului Vamal Sculeni şi este sprijinit de liberali. Interimatul lui Pintilei s-a tot prelungit, iar reorganizarea ANAF l-a confirmat ca şef al vămilor de pe toată Moldova.
Influenţa lui Pintilei în cadrul ANAF este explicată, tot pe surse, de persoanele din interior. „El s-a tot lăudat că este prieten cu Relu Fenechiu, dar prietenia cu Anton Doboş a contat mai mult în Finanţe. Doboş a fost coleg de facultate cu Daniel Chiţoiu şi au rămas prieteni. Când a fost problema restructurării, făceam şi noi liste cu cine rămâne şi cine pleacă, în funcţie de poziţionarea politică. Oamenii consideraţi apropiaţi de Fenechiu au plecat, cei în relaţii bune cu Doboş au rămas”, explică sursa. Ioan Pintilei nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a confirma prietenia cu Doboş şi a explica de ce toţi membrii familiei sale lucrează în Ministerul de Finanţe.

 

Vama este sub anchetă

Scaunul lui Ioan Pintilei ar putea totuşi să se clatine în perioada următoare în urma unei anchete interne care vizează activitatea din Vamă. Este vorba despre mai multe vehicule confiscate de vameşi, care au dispărut ulterior. „Aici este o problemă simplă. Când s-au confiscat maşinile, în unele cazuri nu s-au confiscat şi actele maşinii. Aşadar, fostul proprietar a rămas cu o cheie şi cu actele. Din acest motiv, proprietarul a putut intra în parcare, să urce la volan şi să plece. Chiar dacă îl oprea cineva pe drum, avea toate documentele, circula legal. Ştiu că de cele mai multe ori vameşii desumflă cauciucurile la maşinile confiscate tocmai din această cauză, ca proprietarul să nu poată pleca cu maşina până la realizarea tuturor demersurilor juridice”, spune sursa 7EST.
Printre direcţiile judeţene din care au dispărut maşini se numără şi cea de la Neamţ, unde şefă este Manuela Tofan, cumnata fostei deputate Luminiţa Iordache şi verişoară prin alianţă cu fostul comisar Ionel Muntenescu. „Din echipa de control de la vamă face parte şi soţia lui Ioan Grigoriu, şeful regional de la Finanţe. Grigoriu este pesedist, iar Finanţele au fost întotdeauna ale liberalilor. Nu este exclus ca Pintilei să cadă în lupta dintre partide”, adaugă sursa.

 

 

Ion Pintilei a făcut prestidigitaţie cu terenurile şi casele sale. În curtea vilei din Miroslava se văd trei maşini, din care un Hyunday Santa Fe pe care şeful Vămii îl conduce de ani de zile, dar pe care nu l-a declarat niciodată în declaraţiile de avere

Avere declarată modestă

Declaraţia de avere din aprilie 2013 nu îl indică pe Ioan Pintilei drept un bogătaş. Are un teren de 2.500 metri pătraţi şi o casă de 137 metri pătraţi. Şi-a declarat un autoturism Renault în leasing şi datorii la bănci de 50.000 euro. A câştigat, anual, 88.000 lei, veniturile fiind completate cu cei 35.000 lei câştigaţi de soţie ca inspector la Fisc.
La începutul acestui an, 7EST atrăgea însă atenţia că declaraţiile de avere anterioare depuse de Ioan Pintilei nasc semne de întrebare. În 2008, Ioan Pintilei declara două terenuri. Cel de 2.500 de metri cumpărat în 1999 şi un altul, de 3.300 metri pătraţi, la Miroslava, cumpărat în 1997. De asemenea, în declaraţia din 2008 figurează cu două case. Una de 137 mp, pe strada Semnului, cumpărată în 1987, şi o casă la Miroslava, de 120 de metri, construită în 1997.
În declaraţia din 2010 dispare terenul de 3.300 de metri pătraţi, fără să fie menţionată înstrăinarea. De asemenea, dispare casa de la Miroslava, cea de 120 de metri, şi rămâne doar locuinţa cumpărată în 1987. Mai mult, şeful vămilor circulă de câţiva ani cu un autoturism de teren Hyundai care nu se regăseşte în declaraţia de avere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here