Fals în CV-ul primarului: Mihai Chirica a inventat un nou doctorat după ce a fost exmatriculat în 2022 de la studii

Primarul Mihai Chirica susține din nou că este doctorand, deși a fost exmatriculat de la cursurile postuniversitare încă din 2022 pentru că nu s-a dus la școală @ Informația apare în noul CV al acestuia, publicat pe site-ul primăriei la sfârșitul anului trecut @ Așa-zisul doctorat la care s-ar fi înscris în 2018 are și o temă nouă, alta decât cea a doctoratului la care a fost înscris anterior de două ori, în 2007 și 2014, și pe care nu a reușit să-l termine @ Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi a transmis că Mihai Chirica nu este doctorand și că acesta a fost exmatriculat de la studiile postuniversitare încă din 2022 @ „Nu este cu siguranță student doctorand la TUIAȘI și nici la vreo altă formă de cursuri postuniversitare. Dumnealui nu și-a terminat parcursul studiilor și nu are nicio altă legătură cu noi”, a declarat prof.dr. Alexandru Sălceanu, Coordonatorul Școlii Doctorale a TUIAȘI @ În schimb, din noul CV al lui Chirica a dispărut titlul de „membru corespondent al Academiei Româno-Americane” @ Deși nu a deținut niciodată această calitate, Chirica susținea în CV-urile sale că a fost primit în 2018 în rândurile membrilor-corespondenți ai Academiei înfiinţate în 1975, în California, de un grup de intelectuali români stabiliți în Statele Unite

Primarului Mihai Chirica i-a revenit apetitul pentru titluri academice, după ce timp de 15 ani s-a zbătut fără succes să obțină titlul de doctor. S-a înscris de două ori la doctorat în 2007 și în 2014, dar în cele din urmă, în 2022, a fost exmatriculat pentru că nu a reușit să se țină de școală.

La aproape doi ani distanță, primarul susține din nou că s-a pus cu burta pe carte și că este din nou doctorand al aceleiași Universități Tehnice, care i-a desfăcut cotractul de studii după ce îi acordase anterior mai multe perioade de grație și îi aprobase amânări.

Noul CV al primarului Mihai Chirica, actualizat și încărcat pe site-ul Primăriei Iași la finalul anului 2024, conține mai multe modificări, printre care și un nou doctorat la care acesta s-ar fi înscris în 2018.

Nu este vorba de o simplă eroare de redactare, o mențiune greșită a anilor de studii, deoarece acest nou doctorat are o temă nouă, față de cel menționat în CV-urile anterioare ale lui Chirica și la care acesta s-a înscris de două ori, în 2007 și 2014.

În CV-ul nou, actualizat la finele anului 2024, Mihai Chirica menționează la secțiunea „Educație și formare” că în perioada 2018 – prezent este Doctorand și că tema cercetării sale este „Cerințe tehnice și reglementări administrative privind realizarea de lucrări de construcții în zonele cu potențial de alunecare”

În CV-ul vechi, tot Mihai Chirica susținea că din 2007 era doctorand cu tema  „Contribuții privind dinamica și monitorizarea alunecărilor de teren – cu referire la municipiul și județul Iași” .

Atât în vechiul CV cât și în cel actualizat, primarul susține că programele de doctorat la care s-a înscris sunt organizate de către Facultatea de Construcții – Universitatea Tehnică „Gh. Asachi “ Iași și că l-a ales conducător științific pe prof. univ. dr. ing. Vasile Mușat.

Universitatea Tehnică: „Nu și-a terminat parcursul studiilor și nu are nicio altă legătură cu noi”

7IAȘI a solicitat informații cu privire la cariera academică a lui Mihai Chirica de la conducerea Școlii Doctorale a Universității Tehnice. Coordonatorul structurii, profesorul Alexandru Sălceanu, a explicat că socotelile cu Mihai Chirica au fost încheiate încă din urmă cu câțiva ani, deoarece acesta nu și-a terminat parcursul studiilor”. Pe șleau, a tras chiul, nu a trecut pe la școală și nici nu s-a ținut de carte.

„Nu este cu siguranță student doctorand la TUIAȘI și nici la vreo altă formă de cursuri postuniversitare. Dumnealui nu și-a terminat parcursul studiilor și nu are nicio altă legătură cu noi. Oricum, cu toate prelungirile acceptate, nu mai putea să fie studentul nostru. Pe legea veche, exista posibilitatea de prelungire la maximum 7 ani, iar pe legea nouă această perioadă este de 6 ani”, a declarat prof.dr. Alexandru Sălceanu (foto), Coordonatorul Școlii Doctorale a TUIAȘI.

O sursă din interiorul Universității a explicat pentru 7IAȘI cum a fost traseul academic al primarului Mihai Chirica: lung dar lipsit de finalitate.

„Nu, nici vorbă. A fost înmatriculat in 2014 la prof. Vasile Mușat, nu a făcut nimic si a fost exmatriculat in 2022. Nu s-a mai reînmatriculat la TUIASI!”, spune sursa din interiorul TUIAȘI sub rezerva anonimatului.

Cum a scăpat Chirica de exmatriculare în 2019. Cererea unui analfabet funcțional

În 2019, Mihai Chirica a încercat să obțină de la conducerea Universității Tehnice o derogare, o perioadă de grație pentru a amâna finalizarea studiilor și susținerea tezei de doctorat.

7IAȘI a intrat în posesia cererii depuse de primarul Mihai Chirica și adresată conducerii Universității precum și Școlii Doctorale. În subsolul documentului, Chirica a scris de mână o notă explicativă cu un conținut ambiguu.

Cererea depusă de Chirica cu privire la acordarea perioadei de grație ridică două mari semne de întrebare: primul asupra autenticității numerelor de înregistrare, al doilea asupra capacității primarului de a se exprima în scris.

Solicitarea are numărul de înregistrare 2727 din 08.02.2019 cu ștampila Universității Tehnice. Alături este trecut un al doilea număr, fără nici o ștampilă: 87 din 31.01.2019. La data de 8 februarie a fost întocmit și referatul de aprobare a cererii, iar în ședința senat din 14 februarie 2019 referatul a fost validat prin vot.

Pentru a crea impresia de legalitate, Mihai Chirica a scris de mână o notă lipsită de logică prin care a încercat să explice de ce cererea sa s-a evaporat și a reapărut după o săptămână. În loc să clarifice problema, Chirica se îngroapă singur cu o exprimare de elev repetent.

„Această cerere a fost înregistrată la școala doctorală în data de 31.01.2019 și la registratura rectorat în data de 08.02.2019 justificat de faptul că în această perioadă am fost prins în diverse proiecte ce au presupus plecarea temporară din localitate. În această perioadă cererea a fost la mine personal pentru a fi depusă.”, se arată în nota scrisă de mână în subsolul cererii.

Explicația este confuză: când a fost depusă de fapt cererea? De ce această solicitare nu a rămas la Universitate, ci la primar în buzunar? Un lucru este însă clar: Mihai Chirica are grave probleme în a se exprima în scris în limba maternă, limba română.

De fapt, primarul cu aspirații academice susține că a înregistrat cererea la școala doctorală pe 31 ianuarie și abia după o săptămână, pe 8 februarie, la registratura Universității. Explicația nu stă în picioare deoarece școala doctorală și registratura Universității funcționează în aceeași clădire, una la etaj, alta la parter.

Din CV a dispărut o bazaconie: Mihai Chirica, membru-corespondent al Academiei Româno-Americane

Noul curriculum vitae al primarului Mihai Chirica a fost periat și, din mențiunile făcute anterior la sesțiunea „Distincții și alte competențe”, a dispărut calitatea de membru-corespondent al Academiei Româno-Americane, despre care acesta susținea că a obținut-o în anul 2018.

7IAȘI a dezvăluit în 2020 că Mihai Chirica nu a fost niciodată membru-corespondent al Academiei Româno-Americane, o instituție prestigioasă înființată în 1975 în Claifornia de către intelectuali români stabiliți în Statele Unite ale Americii.

7IAȘI a luat legătura cu oficialii instituției, care au transmis că Mihai Chirica nu deținea niciun fel de calitate în cadrul Academiei. De altfel, numele tuturor membrilor-corepsondenți sunt afișate pe site-ul instituției, lista fiind actualizată ori de câte ori intervine vreo schimbare. Singurul politician român căruia i s-a oferit calitatea de membru onorific și nu cea de membru corespondent al Academiei Româno-Americane este fostul președinte Emil Constantinescu.

7IAȘI i-a transmis primarului Mihai Chirica întrebări legate de modificările pe care acesta le-a făcut în CV (doctorat și titulatura de membru-corespondent al Academiei Româno-Americane), însă până la închiderea ediției acesta nu a oferit vreun răspuns.

Textul va fi actualizat cu declarații în măsura în care acesta va reveni cu răspunsurile solicitate ori cu alte precizări.

Tichie de mărgăritar: primarul a trecut în CV distincții obținute pentru Iași

Noul CV al lui Chirica are o nouă secțiune, „Distincții pentru Iași”, în care primarul enumeră premii și diplome oferite de diverse organizații pentru proiecte ale primăriei sau ale societăților din subordine. Multe dintre distincțiile cu care primarul se mândrește vizează însă proiecte ale municipalității care au eșuat sau sunt blocate de ani de zile.

Spre exemplu: „Premiul Smart City Industry Awards pentru proiectul de modernizare al Depoului Dacia, aprilie 2024”. Depoul Dacia este un proiect aflat în întârziere. Contractul pentru execuție nu a fost încredințat, deoarece procedura de licitație este blocată. Primăria a împrumutat bani de la BERD pentru acest proiect, dar din cauza întârzierilor a ratat perioada de grație de trei ani în care nu ar fi trebuit să plătească dobânzi pentru banii folosiți.

„Salubris SA a câștigat Marele premiu la categoria „Excelență în inovație de mediu” în cadrul celei de a doua ediții a Galei Green Report, organizată la București, ianuarie 2023.

„Iaşul a fost desemnat oraş-gazdă al Campionatului Mondial de Esports în anul 2023, martie 2023.” Evenimentul a devenit popular grație scandalului privind risipa de bani publici și chiar a unor plăți ilegale făcute de primărie către o organizație-fantomă și nu către Federația Internațională de Esports din Coreea de Sud.

Tudor LEAHU

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here