Primarul Dan Niță a semnat în fals Certificatul de Edificare al unui bloc construit chiar pe terenul Primăriei Miroslava, la granița cu Iașul, lângă Șoseaua Iași – Voinești @ Autorizația de construire a fost emisă pentru un bloc cu două etaje și mansardă, iar certificatul eliberat sub semnătura primarului din Miroslava atestă edificarea unei clădiri cu un etaj în plus, adică cu demisol, parter, trei etaje și mansardă @ În acte, blocul cu aproximativ 100 de apartamente a fost construit în doar 23 de zile: pe 3 aprilie s-a emis autorizația, iar pe 26 aprilie a fost întocmit procesul-verbal de recepție a lucrărilor @ Certificatul de edificare a fost emis în mai 2017 @ După câteva luni, în august 2017, Primăria Miroslava a vândut dezvoltatorului terenul de sub bloc la un preț de patru ori mai mic decât cel al pieței @ La sfârșitul anului 2022, primarul Dan Niță a desăvârșit tunul imobiliar: vinde și terenul din jurul blocului tot la un sfert din preț @ Primăria Miroslava vinde terenul cu 36 de euro/mp @ Fix peste drum, terenurile se vând cu 136 de euro/mp, iar mai departe de șosea cu 100 de euro/mp
Tun imobiliar de proporții la Miroslava: un bloc construit ilegal, cu un etaj în plus față de cele autorizate, a fost intabulat în baza unui document obscur semnat de către primarul Dan Niță. Este vorba de „Certificatul de atestare a edificării construcției”, document eliberat de primărie și absolut necesar pentru intabularea oricărei clădiri de către Oficiul de Cadastru. Autorizația de construire a blocului situat pe Șoseaua Iași – Voinești, la granița cu municipiul Iași, a fost eliberată pentru o clădire cu regim de înălțime D+P+2E+M. Dezvoltatorul a construit un etaj în plus, iar primarul, inspectorul de urbanism și secretarul primăriei au semnat certificatul de edificare ca și cum s-ar fi respectat autorizația de construire. În loc de bloc cu două etaje și mansardă, a fost intabulat un bloc cu trei etaje și mansardă. Falsul se traduce în apartamente construite ilegal și vândute cu profituri de sute de mii de euro.
Cel de al doilea capitol al afacerii imobiliare de la Miroslava privește modul în care dezvoltatorul a pus mâna pe terenul de sub bloc, dar și pe cel din jurul clădirii pe care a fost amenajată parcarea. Terenul se afla în proprietatea Primăriei, dar pe parcursul câtorva ani a fost înstrăinat către dezvoltator. Primăria Miroslava a vândut terenul la un preț cu mult mai mic decât cel al pieței. Un sfert din valoarea la care se tranzacționează pământul în zonă!
Clădire în paragină, cumpărată de la Stațiunea Pomicolă. Terenul era în proprietatea primăriei
Istoria acestei afaceri imobiliare începe în anul 2009, când firma Vefex SRL, deținută de către Gheorghe și Gabriela Frâncu, au cumpărat în urma unei licitații o clădire nefinalizată aflată în proprietatea Stațiunii de Dezvoltare pentru Pomicultură Miroslava. Destinația inițială a clădirii a fost de „grup social-administrativ și laboratoare”, dar cel mai probabil din cauza fondurilor insuficiente ale Stațiunii Pomicole nu a mai fost finalizată. Terenul de sub bloc, dar și din jurul clădirii, măsurat la acea vreme la peste 4.000 metri pătrați, nu a făcut obiectul tranzacției, deoarece se afla în proprietatea Consiliului Local Miroslava.
În anul 2015, firma familiei Frâncu are o primă tentativă de valorificare a clădirii și a obținut de la Primăria Miroslava o autorizație de construire pentru „extindere clădire administrativă”.
Un an mai târziu, pe fondul exploziei pieței imobiliare pe segmentul de apartamente, Vefex SRL obține aprobare pentru un PUZ care prevedea schimbarea destinației clădirii și construirea unui bloc cu regim de înălțime D+P+2E+M (demisol, parter, două etaje și mansardă).
În aprilie 2017, Primăria Miroslava eliberează și autorizația de construire pentru „schimbare destinație clădire în locuințe colective D+P+2E+M”.
Documentele primăriei: blocul a fost construit în 23 de zile, Certificatul de Edificare, un mare fals
Cronologia documentelor eliberate de Primărie demonstrează că acestea nu atestă situația reală din teren și că au fost întocmite pe genunchi sau chiar în fals.
Autorizația pentru bloc a fost eliberată pe 3 aprilie 2017.
După doar 23 de zile, la data de 26 aprilie 2017, a fost întocmit „Procesul Verbal de Recepție la Terminarea Lucrărilor”, semnat Anton Finati și Adrian Țapu în calitate de „delegați ai autorității locale”, adică ai Primăriei Miroslava.
După încă o săptămână, pe 2 mai 2017, a fost emis și Certificatul de Edificare semnat de către primarul Dan Niță, secretarul Lenuța Ancuța Ursanu și de către același inspector de urbanism, Anton Finati. Acest document este poate cel mai găunos din șirul actelor care au stat în spatele acestei afaceri imobiliare.
Deși fusese autorizat un bloc cu două etaje și mansardă, în Certificatul de Edificare se atestă construirea unui bloc cu trei etaje și mansardă: „EXTINDERE LOCUINȚĂ COLECTIVĂ D+P+3E+M”. Rubrica „număr unități individuale”, adică numărul de apartamente construite, a fost lăsat necompletat, în certificat precizându-se doar numărul locurilor de parcare: 65.
În plus, deși blocul a fost ridicat în baza autorizației din aprilie 2017, în textul Certificatului de Edificare se face referire la autorizația din anul 2015, care privea doar extinderea fostului pavilion administrativ cumpărat de la Stațiunea Pomicolă.
Primăria a vândut terenul la un sfert din preț
Afacerea dintre Primăria Miroslava și Vexef SRL s-a desfășurat pe două fronturi. În paralel au fost efectuate demersurile pentru ca dezvoltatorul să pună mâna pe terenul de sub bloc, dar și pe cel din jurul clădirii, aproape 4.000 de metri pătrați lângă Șoseaua Iași – Voinești.
Astfel, după demersuri mai mult formale, o hotărâre a Consiliului Local și o procedură care a simulat licitația publică, în august 2017, Primăria Miroslava a vândut sub semnătura primarului Dan Niță terenul de sub blocul ridicat de firma Vefex SRL. Prețul tranzacției a fost de 285.587 lei, cu doar un leu peste valoarea stabilită prin expertiza imobiliară aprobată de Consiliul Local. Modul în care a fost calculată această valoare a terenului ridică multe semne de întrebare. Evaluarea Primăriei a fost de aproximativ 44,5 euro/mp, în condițiile în care terenurile din zonă se tranzacționau la acea vreme cu peste 100 de euro/mp.
Cireașa de pe tort a acestui tun imobiliar este vânzarea terenului care împrejmuiește blocul și pe care a fost amenajată parcarea. Anterior, acesta a fost concesionat de către Vefex SRL cu destinația parcări și spații verzi, iar la sfârșitul anului 2022 a fost pregătită vânzarea suprafeței de 2.327 de metri pătrați.
Prețul stabilit este unul hilar. Expertiza comandată de Primăria Miroslava a stabilit că terenul valorează 29,5 de euro/mp, în condițiile în care, un teren situat chiar peste drum de cel evaluat se vinde cu 136 de euro/mp. Prețul a crescut urmare a amendamentelor venite din partea consilierilor locali care au solicitat majorarea acestuia cu 30%. Astfel, la sfârșitul anului trecut, au fost publicate anunțurile prin care se scoate la vânzare prin licitație publică terenul în suprafață de 2.327 mp pentru un preț care pornește de la 417.475 lei. Deși se vorbește despre o licitație publică, procedura are un final așteptat, cumpărarea terenului la preț de chilipir de către Vefex SRL.
Tudor LEAHU